Tarım'da mutlu son

Elazığ'da pandemi ve doğal afetler sonrası uzun bir aranın ardından 4.'sü düzenlenen tarım fuarı sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, çiftçiler, üreticiler ve vatandaşların yoğun ilgisiyle tamamlanarak ilimizde tarım sektörünün geleceğine umut oldu.

Bölgenin gıda deposu olan Elazığ'da geçtiğimiz yıllarda düzenlenen tarım fuarı ciddi bir ilgi görmüştü. Pandemi ve doğal afetler nedeniyle gerçekleştirilemeyen fuarın 4.'sü bu yıl Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Fuar ilimizin ve yöresel ürünlerimizin tanıtımına ciddi bir katkı sağlarken, tarım sektöründeki yenilikler, fırsatlar ve inovasyonlar fuarla bütünleşerek ilimizde tarım sektörünün geleceğine dair umut verici bir organizasyon olarak dikkat çekti. Fuara katılım sağlayan sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kooperatifler, çiftçiler, üreticiler, aracı kuruluşlar ve vatandaşlar ise bu yılki fuara tam not verdiler.

MEKAN SORUNU YAŞANMAYAN BİR FUAR

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın mega projeleri arasında yer alan ve geçtiğimiz dönem ilimize kazandırılan Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi bir kez daha ilimizde gerçekleştirilen devasa bir organizasyonun mekan sorunu yaşanmadan, ulaşım, ısınma ve yer bulma sorunu çekilmeyen profesyonel ve kurumsal bir organizasyon olmasına olanak sağladı. Fuar merkezi görevlileri ise baştan sona harika bir fuarın gerçekleşmesi adına büyük bir emek ve özveri göstererek tam not aldılar.

FUARIN NABZINI TUTTUK

Hakimiyet olarak fuarın ilk gününden son gününe kadar gerek vatandaşlar gerekse de fuar da yer alan firma ve sivil toplum kuruluşlarının heyecanını hem videolu hem de yazılı haberlerimizle vatandaşlara ulaştırdık. İşte fuara dair görüşler:

“FUARLARI ÖNEMSİYORUZ”

Fuarla ilgili düşüncelerini Hakimiyet'e açıklayan TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, “Bugün fuarın son günü ilk günden itibaren artan bir ziyaretçi sayısı oldu. Son gününde yoğun bir katılımcı var. Bizim açımızdan son derece iyi oldu. 3. çağrı dönemindeyiz. Tarımsal işletmelere fiziki yatırımlar kapsamında küçükbaş, büyükbaş, kanatlı hayvanların sektörlerinde yüzde 75'e kadar hibe desteği sunuyoruz. Fuar vesilesiyle makina üreticileriyle, yatırımcılarla bir araya gelerek onlara kurumumuz çalışmalarını yüz yüze anlatma şansı bulduk. Fuarları önemsiyoruz. TKDK olarak Elazığ'daki bürün fuarlara katılım gösterdik. İnşallah bundan sonra da bu türü organizasyonların devam etmesini istiyoruz. Fuarlar şehrin ekonomisini geliştiren besleyen sektördür. Eksiklerimiz olabilir. Nereden baktığımız önemlidir. Eksikleri görmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yapıldıkça eksikliklerimiz giderilecek ve şehirde bir fuar kültürü oluşacaktır. İnşallah bu fuar bölgeye hitap edecek ve belki de bölgenin en büyük fuarı olacaktır.”

HACIOĞULLARI: “TATMİN EDİCİ BİR DENEYİM YAŞANDI”

9-13 Ekim tarihleri arasında Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi'nde ziyaretçilerini ağırlayan Tarım Fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, fuarın çok güzel geçtiğini vurguladı. 5 gün boyunca, gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve yöresel ürünlerin tanıtıldığı fuara Ziraat Odası olarak katıldıklarını ve 5 gün boyunca ziyaretçi ağırladıklarını kaydeden Başkan Hacıoğulları, geniş ürün yelpazesi ile tarım makinelerinden hayvancılık ekipmanlarına kadar çok sayıda ürünün sunulduğu fuarın ziyaretçilere tatmin edici bir fuar deneyimi yaşattığını aktardı. Elazığ'ın bölgede önemli bir tarım kenti olduğunu belirten Hacıoğulları: “Fuar bence güzel geçiyor. Ama yeterli mi değil. Gelecekte inşallah daha güzelini yapacağız. Bir de dışarıdan gelenler için de farklı bir alan oluşturulmalıydı. Öyle bir güzel mekanlar oluşturulmalı ki Elazığ'da böyle bir fuar yapılıyor biz de gidelim desinler. Artık teknoloji zamanı, ayak uydurmamız gerekiyor. Eski dönemleri unutmamız lazım. Hiçbir fuar kötü olamaz, bu fuar da çok iyi. Ama tarım ekipmanlarının sayısının fazla olmasında fayda vardı. Ulusal markaların ürünlerini bu fuarda çok fazla göremedik. Bunda kira fiyatlarının etkisi illaki vardır. Ulusal firmalarının bu fuarda yer alması bile gerçekten çok önemliydi. Başka fuarları da gidip geziyoruz biz. Oralarda çok fazla ulusal firma temsilcisi var. Mersin, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa. Bu şehirlerde yapılan fuarlar bana göre örnek fuarlar. İnşallah bundan sonraki fuarlarımız da onların yaptığı gibi olur. Ben fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“FUARDA AMACIMIZA ULAŞTIK”

Elazığ tarım fuarına katılan firmalardan Meysu şirketi yetkilisi Seyfullah Akça, fuardan memnun bir şekilde ayrıldıklarını kaydetti.

Meysu meşrubat şirketi yetkilisi Seyfullah Akça gazetemize yaptığı özel açıklamada; “Biz buraya tanıtım ve tadımlık amacıyla geldik. Bizim açımızdan gayet güzel geçti. Vatandaşa Meysu'nun tadını ulaştırmaktı hedefimiz, ona da ulaştık. Fuar boyunca 5-6 bin kişiye ikramda bulunduk ve geneli memnun kaldı. Özellikle kolamızı bilmeyenler tadınca popüler kolalardan farkı olmadığını ve çok beğendiklerini ifade ettiler. Biz boykotta ürünler tutulunca sanılanın aksine zam yapmadık. Piyasa koşullarında maliyetler artınca zam yapmak zorunda kaldık. Kamuoyunda yanlış bir algı oluştu. Malum firmalar geçen yıl 50 liraya kola satıyordu. Bu yıl yine 50 liraya satıyor. Biz 30-32 liraya 1 litrelik meyve suyunu toptan yazarken onlar 20-22 liraya satmaya başladı. Bu şekilde indirimli satış yapabiliyorlardı da bu zamana kadar niye indirimli satmadılar. Geçen aynı ürünü 35 liraya satıyorlardı marketlere. Onların sadece boykottan dolayı fiyatı 1 yıldır yerinde saydı” diye konuştu.

“HASRETLE BEKLEDİĞİMİZ BİR FUARDI”

Fuara katılım sağlayan Elazığ'ımızın firmalarından biri olan İnci Tarım'dan Lamia Hanım ise fuarın çok önemli olduğunu, bu süreci heyecanla bekleyip hazırlandıklarını vurgulayarak: “Bizim hasretle beklediğimiz bir fuardı. O yüzden çok mutluyuz, çok heyecanlıyız. Hazırlanma sürecimiz de çok heyecanlı geçti. Biz karma bir bayiyiz. Hem tarım hem de peyzaj alanında hizmet veriyoruz. Özellikle sebze, arpa buğday ve meyve bahçelerinde danışmanlık hizmeti veriyoruz. Klasik tarımdan ziyade modernleşmiş tarım üzerine çalışıyoruz. Çiftçilerimize her yıl yeni ürünleri tanıtmak için canla başla çalışıyoruz. Arpa - buğday sezonunda bulunuyoruz. Bölgemizde klasik tarım dışında verim çok önemli. Arz talep meselesi yüzünden yüksek verimler almamız gerekiyor. Alfa tohumun Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bayisi biziz. Yüksek verimler aldığımız çeşitleri çiftçilerimize denettiriyoruz, ektiriyoruz ve güzel sonuçlar alıyoruz. Sebze sezonunda ise fidelerimizle, yeni çeşitlerimizle sebzeci üreticilerimize hizmet veriyoruz. Tarım tek bir alanda ilerlemiyor. Hepimiz bir zincirin halkalarıyız. Bir halka koptuğu zaman tarım sektörü tamamen kopuyor. Bunda üretici başta olmak üzere firmalar, ziraat mühendisleri, bankalar, çiftçiler yani hepimiz zincirin bir halkası olarak zarar görüyoruz.” şeklinde konuştu.

“FUAR BİZE CİDDİ BİR KATKI SAĞLADI”

Fuara katılım sağlayan bir diğer firma olan ETAK'tan bir yetkili ise: “Fuar bizim açımızdan çok verimli geçiyor. Hem satışlarımız hem de firmalarla kaynaşmamız ve tanışmamız açısından çok güzel ilerliyor bu süreç. Bizim açımızdan da çok iyi oldu, daha yeni bir kuruluşuz. İlk tesisimizi Baskil'de açtık. Amacımız üreticiden alıp ihraç etmek. Araya herhangi bir tüccar sokmadan üreticiyle beraber kazanmak. Birbirimize bir şeyler katmak, birlikte ilerlemek, amacımız bir şeyleri sürdürülebilir kılmak ve elimizdeki ürünleri değerlendirebilmek. Bu şekilde ilerliyoruz. Umarım bu süre zarfı içinde çok güzel işler başarabiliriz.” açıklamasını yaptı.

“ÜRÜN YETİŞTİRMEYE ZORLANDIK”

Harput Çiftliği sahibi Zübeyir Bey ise fuara yoğun bir katılım olduğunu, bazen ürün yetiştirmekte bile zorlandıklarını belirterek: “Elazığ 4'üncü Tarım Fuarı'na bizler de Harput Çiftliği olarak katıldık. Çok şükür iyi geçti. Vatandaşlardan talep görüyoruz. Ürünleri yetiştiremeyecek kadar ciddi bir talep oluştu. Kendi üretimimizi sattığımız için epey ürün var elimizde. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ben çiftçiyim. Kuru domates, domates unu, çörek otu, iğde unu üretiyorum. Bu ürettiğim iğde unundan bir tane kek yaptık. Ürettiğimiz kekin patentini aldık. Patentli bir kekimiz var. İğde ununun sağlığa faydaları saymakla bitmez. Bir sürü faydası var. Sağlıklı bir ürün. İlerleyen zamanlarda paketlemeye geçtiğimizde çok daha güzel bir sunum yapacağız."

Özel Haber

Bakmadan Geçme