Tarım Bitmemiş(miş)! 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Sürdürülebilir Tarım ve Tarımda Markalaşma' temasıyla düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması'nda konuştu ve şunları söyledi:

TAKİP ET

“ Türkiye'nin tarımda son 21 yılda nereden nereye geldiğini karşılaştırmalı olarak çok detaylı bir şekilde ortaya koyduk. Ülkemizde muhalefetin ezberi olan “tarım bitti” tezlerinin ne kadar içi boş, temelsiz ve gerçek dışı olduğunu rakamlarla ispat ettik. Biraz önce Tarım ve Maliye Bakanlarımız da yaptıkları konuşmalarla bunu tekrar teyit ettiler. Özellikle hemen her sene tedavüle konan saman ithalatı söylemi tarım sektörünün tüm paydaşlarına yapılmış bir hakarettir. Türkiye gerçekler yerine çarpıtmalar, özellikle bunun üzerinden muhalefeti artık geride bırakmalıdır. Açıkçası eski muhalefet tarzının da raf ömrünü tamamladığı görülüyor. Bunun yerine eleştirel ama daha yapıcı bir anlayışın ikame edilmesi ülkemiz için şüphesiz daha faydalı olacaktır. Biz de böyle olmasını arzu ve ümit ediyoruz.”

Keşke tarımdaki durumumuz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dediği gibi olsaydı. Keşke kendisine o şişirme rakamları verip tarımı tozpembe gösteren bürokrat ve bakanlardan gerçek rakamları isteseydi.

Kaldı ki tarımın bittiğini sadece muhalefet söylemiyor ki tüm ziraat oda başkanları, üreticiler ve çiftçiler söylüyor.

Geçen yıl ürettiği arpayı Toprak Mahsulleri Ofisine teslim etmede yaşanan sıkıntıları aylarca Hakimiyet olarak biz dile getirdik. Sebze ve meyveler manavda cep yakarken üretici hak ettiği değerden satamayınca ürünlerini çöpe attığıyla ilgili hemen her gün haber okuyoruz.

Mazot, gübre, ilaç, tohum ve işçi fiyatlarının yüksekliğinden dolayı arazilerin ekilmeyip boş kaldığını tüm ülke biliyor. Tarım ve hayvancılık ülkesi olduğumuz halde buğday ve karkas et ithal ettiğimizi herkes biliyor. Durum bu iken, şişirme sanal rakamlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da yanlış bilgi verip sorun yokmuş gibi davranmak ciddi devlet adamlığı ve bürokratlığı ile bağdaşmaz.

Erdoğan'ın övgüler dizdiği ülke tarımına iyi diyen bir çiftçi, üretici ve Ziraat Odası başkanı varsa biz de inanalım ve hakkı teslim edip “bravo” diyelim. Erdoğan'ın bu açıklamaları bir kez daha gösterdi ki tıpkı siyasette olduğu gibi tarımsal işleyişte de kendisine gerçek rakam ve gerçek durum yansıtılmıyor.

Kendi makam ve koltuklarını koruma ve başarılı oldukları algısını oluşturma adına şişirdikçe şişirdikleri rakamları Erdoğan'a sunuyorlar, kendisi de bunu dünyanın maaşını verdiği halde ne iş yaptıkları belli olmayan danışmanlarından teyit ettirmeden doğru kabul edip kamuoyuna açıklıyor. Olan da tarıma ve üreticiye oluyor. Ve gerçekten yazık oluyor.

Yorumlar 2
Ensar 19 Mayıs 2024 17:57

CB da ne yapsın işte, komşular alışverişde görsün misali konuşmuş. Sen mazotu sadece 1 yılda 3 kat arttırdında buğday taban fiyatını ne yaptın? Sorarlar adama. Bak Karadenize çay fiyatları açıklandı millet çayını getirip akp il başkanlığı önüne döküyor. Yakındır, hele Elazığ da ekinler biçilsin, taban fiyatlarda açıklanır, görürüz.

Dervaz 17 Mayıs 2024 17:17

Doğru söylüyor,devletten destek al at cebe, bişey ekme tembelliğe alış köyde otur sütü ekmeği para ile al aman neymiş tarım bitmiş tarımı senin tembelliğin bitirmiş aksama kadar kahvede okey oyna ama bisey ek derler bahane çok Gerçekleri söyleyince zorunuza gidiyor

Bakmadan Geçme