TARİHİ TELGRAFHANE HABERLEŞME MÜZESİ OLARAK TURİZME KAZANDIRILACAK

Kübra Kabukçu/Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet tarihinin ilk dönemlerinde haberleşme alanında önemli hizmetler veren Harput'taki tarihi Telgrafhane binası restore edilerek turizme kazandırılacak.

TAKİP ET

Osmanlı döneminde 1858 yılında inşa edilen ve Kurtuluş Savaşında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önemli yazışmalar yaptığı Harput'taki tarihi telgrafhane binası ilk günkü tarihi dokusunu koruyor.

Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran telgrafhane binasının tarihe ışık tutması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlatıldı.

Elazığ Belediyesi ve PTT Genel Müdürlüğü arasında yapılan görüşmeler neticesinde 161 yıllık telgrafhane binası tarihi dokusu ve mimari yapısına uygun bir şekilde restore edilecek.

Tarihi binanın restorasyon çalışmasının ardından Haberleşme Müzesi olarak turizme kazandırılması hedefleniyor.

Elazığ Belediyesi Koruma ve Uygulama Denetim Bürosu Başkanı Kadir Atıcı, yaptığı açıklamada, haberleşmede önemli bir yeri olan telgrafın Osmanlı döneminde 1840'lı yıllarda kullanılmaya başlandığını, 1850 yılından sonra bu teknolojinin Anadolu'nun birçok bölgesinde yaygınlaştığını aktardı.

Harput'taki telgrafhanenin 1858 yılında kurulduğunu belirten Atıcı, resmi kayıtlarda idadi binası olarak geçen tarihi telgrafhanenin günümüze kadar ayakta kalmayı başardığını söyledi.

Harput Telgrafhane binasının Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde önemli hizmetler verdiğini belirten Atıcı, “Bu binada yazışmalar ve haberleşmeler sağlanıyordu. Kurtuluş Savaşında Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum, Ağrı ve Sivas'a yazışmalarını genellikle Harput'taki telgrafhane binasından sağlıyordu. Bu tür yazışmalar gerçekleştikten sonra, haberleşmenin kolaylığı ve hızlı bir haberleşmenin sağlanması noktasında önemli bir yere sahip olan Harput Telgrafhane binası sürekli kullanıma müsait bir hale gelmiştir.” dedi.

Tarihi telgrafhanenin ve kalp krizi sonucu hayatını kaybeden telgrafhane müdürü Akif Beyin hayatının Elazığ'ın musiki kültüründe yer edindiğini anımsatan Atıcı, tarihi yapının restore edilmesi noktasında çalışma başlatıldığını söyledi.

Restorasyonun ardından telgrafhanenin turizme kazandırılacağını belirten Atıcı, “Elazığ Belediyesi olarak PTT Genel Müdürlüğü ile yazışmalarımız devam ediyor. Harput'taki tarihi telgrafhanenin restorasyonunu yapacağız. Bitirdikten sonra biz burayı Haberleşmesi Müzesi olarak UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Harput'a yeniden kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme