SUYUN EVLERDEKİ ESTETİĞİ: AKVARYUMLAR

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Akvaryumculuk, psikolojide de kendine yer bulmuş, meditatif (sakinleştirici, huzur verici) etkisi kabul edilmiş bir uğraş. Akvaryumculukla ciddi şekilde uğraşan, onu bir hobi olarak görse de hayatının bir parçası haline getiren, günlük hayatında önemli bir zamanını da bu işe ayıran kişilere akvarist deniyor. Evlerin ya da işyerlerinin bir köşesinde, içinde küçük ve renkli balıkların oynaştığı, yeşil yosunların arasında dolbazen bir anda ortaya çıkan su kabarcıklarının bu fonu

TAKİP ET
KISACA SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

Ben Özkan POLAT. Bu sektörde 1976 yılından beri varız. Su Ürünleri Mühendisiyim. Alanımızda canlı hayvanlarda balık, kedi, köpek, kuş mevcut.. Ve  tüm malzemeleri de elimizde mevcut.

MÜŞTERİLERLE ARANIZ NASIL?

Aramız iyinin ötesinde diyebilirim. Eğer alışverişte benden kaynaklanan bir kusur varsa telafi etmesini bilirim. Şimdiye kadar problem yaşamadık iletişim çok önemli.. Bilgi verdiğim gibi, bilgide almaktayım. Bu diyaloglar karşılıklı beşeri ilişkilerinde gereğidir, gelişime ve değişime her zaman açığım  işimiz bunu gerektiriyor... 

GELELİM KUŞ CİNSLERİNE VE BALIKLARA;

Papağan, muhabbet, kanarya... Papağanı istek doğrultusunda getiriyoruz. Mesela Jako papağanı alacak olan müşterilerimize getirip hemen veriyoruz. Çok sesli bir papağan. Sultan papağanları, cennet papağanları, sevda papağanları, ispinozlar, kanaryalar Hint bülbülleri.. Her birinin ayrı ayrı bakımı var beslenmesi var. Tek tek müşterilerimize anlatıyoruz kafalarında hiçbir soru işareti kalmıyor.

Bu arada müşterilerimiz gün geçtikçe daha da bilinçleniyor mesela yavru muhabbet kuşunu alıyor bakıyor sonuçta onu konuşturmayı da başarıyor. Hayvanlara sağlıklı ürünler satmaya özen gösteriyoruz. Bu sevgi tarif edilemez bir mutluluk..

GÖMME AKVARYUMLAR YAPIYORUZ;

Otellere, okullara, restoranlara, evlere duvara gömme akvaryum yapıyoruz.3 ya da 4 metreye kadar çıkabiliyoruz. Fiyatlar değişiyor ama  abartı değil. Kreşlerde diğer okullara akvaryum yapıyoruz çocuklara sorumluluk duygusu aşılanıyor. Mesela her sabah balıkların yemlerini çocuklar veriyor sorumluluk duygusu böylelikle gelişiyor. 

BİR AKVARYUM ALIP, SUYUN VE BALIKLARIN EV ORTAMINDAKİ  BİRLİKTELİĞİNE BAŞLAMAYI DÜŞÜNENLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR? 

Akvaryum Suyunun düzenli değiştirilmesi gerekmektedir. Akvaryum suyunun kesinlikle hepsinin değiştirilmemesi lazımdır. Akvaryum suyunda zamanla balıklarınıza yararlı olan bakteriler ürer. Bu bakterileri biz göremeyiz ancak balıklar için çok önemlidir. Siz bütün suyu değiştirdiğiniz taktirde bu bakteriler yok olur gider. Balıkların yeni suya adaptasyonu biraz daha gecikir. Bu yüzden en kesin çözüm haftada bir kez akvaryum suyunun %30'nu dip çekim hortumları ile almaktır. Eğer dış motorunuz var ise 1-2 ay arası dış motor temizliğinin yapılması; iç motorunuz var ise haftada bir kez iç motor temizliğinin yapılması ve ikinci haftanın sonunda iç filtre süngerinin değiştirilmesi gerekir. Akvaryum suyunu değiştirmek sahip olduğunuz balıkların daha sağlıklı ve mutlu olmasının yollarından biridir.

Akvaryum içinde oksijeni eksik etmememiz gerekmektedir. Balıkların en büyük yaşam kaynağı oksijendir. Oksijenin olmadığı bir suda balık ya da oksijensiz yapamayan canlılar yaşayamazlar. Bu yüzden akvaryumunuzu boyutu ne olursa olsun bir hava motoru ve bir hava taşı alıp balıklarınıza oksijeni sağlamanız gerekir. İç filtre ile de hava sağlanabilir ama ne kadar sağlıklı olduğuna dair farklı görüşler vardır. Hava motorunun günde en az 12 saat açık kalması gerekmektedir. Hatta çok kaliteli bir hava motoru satın alarak 24 saat açık bırakmanız daha iyi olabilir. Balıklarınız büyüdükçe oksijen ihtiyaçları da artar. Tabi ki iç filtre ya da dış motor için saat süresi verilmez. Onlar 24 saat açık kalmak zorundadırlar. Akvaryumdaki balıklarına düzenli yem verilmesi gerekmektedir.

Akvaryum ışıklandırması önemlidir. Akvaryum bitkileri de doğada bulunan bitkiler gibi fotosentez yaparlar bu yüzden ışığa ihtiyaçları vardır. Yalnız gün ışığı akvaryum bitkilerine zarar vermektedir. Bu yüzden suni aydınlatma sistemleri ile fotosentezlerinin sağlanması lazımdır. Ayrıca yapay aydınlatma akvaryum estetiğine de katkıda bulunur. Yalnız akvaryum boyutları ile ışık şiddetinin ayarı iyi yapılması gerekir. Ufak bir akvaryuma ışık şiddeti fazla olan lambalarla aydınlattığınızda akvaryum içinde ki canlılar için problem oluşturur. Genelde akvaryumlarda grolux lambalar kullanılır. Günde 10-12 saat arasında akvaryum ışığını açık tutmanız idealdir. Birde otomatik lambaları açıp kapatan sistemler vardır. Bunları da kullanırsanız balıklarınız düzene daha çabuk girer ve ışıktan korkup kaçmazlar.

Akvaryum balığın için en doğal ortamı sağlamak gerekmektedir. Önce bir akvaryum satın alarak işe başlamak gerekmektedir. Standart boyutlarda, standart geometrik şekillerde akvaryumlar bulabilirsiniz. İsterseniz kendi istediğiniz ölçülerde de akvaryum yaptırabilirsiniz.
Başlangıçta 80-100 litre su barındıran akvaryum ile başlamanızı öneririz.80*40*40cm (uzunluk * genişlik * yükseklik) bu boyutlar idealdir. 

Akvaryumunuzun kalitesi çok önemlidir. Unutmayın akvaryumunuzun boyutları yüksek olursa suyun yaptığı basınçta o denli büyük olacaktır. Bu yüzden akvaryumunuzun cam kalınlığına dikkat etmenizi öneririz. Akvaryumun silikonlarının da sağlamlığı gereklidir. Cam kalınlığı ve silikondan dolayı sıkıntı yaşarsanız sonuçları feci olabilir (Örneğin, 100lt suyun bir anda evinize boşalması gibi). Sağlam bir akvaryum sahibi olduktan sonra akvaryumun yerinin seçimi aşamasına gelirsiniz. Akvaryumun direk güneş ışığı almaması gerekir. Çünkü yosunlaşmaya yol açar. Odanızda rahat izleyebileceğiniz bir yerde olmasında fayda vardır. Fazla ayakaltında olmaması iyidir, çünkü balıklar çok yakınlarında fazla hareketten hoşlanmazlar; rahatsız olabilirler. Akvaryumun her yerden ışık almaması da önemlidir, balıklar çok fazla ışığı sevmezler. Bu yüzden duvara yaslamanızı idealdir.

Akvaryumun tabanını balık seçimine göre ister kum isterse ufak çakılla doldurabilirsiniz. Yalnız kumun quartz kum ya da kireçsiz dere kumu olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Genelde tanelerinin kalınlıkları da 2-4mm arasında olursa daha iyi olur. Akvaryumunuza alacağınız canlıların geneli 24-28 derece arası su sıcaklığını severler. Bu yüzden ısıtıcıya ihtiyaç duyulur. Günümüzde çok kaliteli ısıtıcılar ile suyun sıcaklığı sabit tutabilmektedir. Ani ısı kayıpları ya da yükselmeleri balıklarınızın ölümüne sebep olmaktadır bu yüzden ısıtıcı ciddi öneme sahiptir. Akvaryum balıklarınızın yemlenmesine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Fazla yem balığın iç parazitlere yakalanmasına neden olur. Balıkların beslenme şekli  balığın türü ve boyutuna göre değişmektedir. Örneğin; 2.5 cm büyüklüğündeki 100 tane balık için çay kaşığı kadar yem yeterlidir. Aynı sayıda fakat boyu daha büyük olan balıklara ise bir tatlı kaşığı yem yeterlidir. Zaten balık ne kadar az yem yerse o kadar sağlıklı olur.  Fazla yem balığın iç parazitlere yakalanmasına neden olur. Bu hastalık bazen hayvanın kaybedilmesine neden oluyor.

 Akvaryum balıklarını beslemede piyasada satılan çok çeşitli kuru yemler bulunmaktadır. Akvaryum balıkçılığına yeni başlamış olanların, kaliteli bir yemi devamlı satın alarak kullanmaları en emin ve kolay yoldur. Fazla miktarda balık bulunduran kişiler ise kendileri yem yapmak isteyebilirler. 

ELAZIĞLI HEMŞEHRİLERİMİZ AKVARYUMA ÇOK HEVESLİ;

Akvaryum severlik herhalde sonu olmayan bir uğraş. İnsan her gün yeni bir tecrübe kazanıyor. Suyun bize kazandırdığı böyle bir canlı yaşam alanını evlerimizin oturma odalarında görmek tabii büyük bir keyif. Diğer yanda yaşayan balıklarla yaşar olmak, onlar hasta olduklarında üzülmek, onlar suyun içinde süzüldükçe bakışlarımızla dahi olsa onlarla beraber yüzmek bize akvaryum sahibi olmanın bütün zorluğunu unutturan güzel anlar. Özetle, yaşamak, yaşatmak ve yaşadığımız çevreye karşı sorumluluklarımızı bir küçük akvaryumun perspektifinden de olsa canlı tutmak güzel. Akvaryum bir kültürdür. Elazığlı hemşerilerimiz akvaryuma  çok hevesli hepsi evine bir akvaryum almak istiyor. Bir kısmı bilinçli olarak bunu istiyor bir kısmı ise  heves ettiği için akvaryum sahibi olmak istiyor. Akvaryum konusunda acemi olan vatandaşlarımız için biz akvaryumu a'dan z'ye her şeyini hazırlıyoruz. Bakımını nasıl yapması gerektiği konusunda bilgilendiriyoruz. Bu aralar yarım silindir akvaryum modellerimiz evlere isteniyor ..Dev akvaryumlarımızı okullara dükkanlara monte ediyoruz. Herhangi bir sıkıntı yaşadıklarında bize kolaylıkla ulaşmaları için telefonumuzu 24 saat açık tutuyoruz. 

Yeni Başlayanlara Öneriler:

 Japon balıkları: Japon balıkları dünyada en yaygın olarak beslenen ev hayvanlarıdır. Bu balıklar oldukça zeki olup, kendilerini besleyen kişiyi tanırlar. Japon balıkları oyunlar oynamayı sever ve iletişimden hoşlanırlar. Bu yüzden iki balık beslemek, tek balık beslemekten daha iyidir. Japon balıkları çok çeşitli renklere sahiptirler, ayrıca tek kuyruklular, çift kuyruklular, çeşitli vücut ve kafa biçimlerine sahip olanlar da bulunmakta. Japon balıkları diğer akvaryum balıklarına nazaran daha uzun ömürlü olabilmektedir.

 Lepistes: Akvaryum balıkları içerisinde en çok tanınan ve bakımı en kolay balık türlerinden birisi de Lepisteslerdir. Kolay bir tür olarak nitelendirilmesinin en önemli sebepleri, üremeleri için özel şartlar gerekmemesi, çok büyük akvaryuma ihtiyaç duymamaları, çok değişik renk ve desenlere sahip bulunmaları ve uygun fiyatta olmalarıdır.

Palyaço balığı: Tuzlu su akvaryumlarında en sık rastlanan balıklardandır. Meşhur çizgi film 'Finding Nemo'daki tür de budur, şu bizim yakından tanıdığımız, 'Kayıp Balık Nemo'. Bakımı en kolay balıklardan olup, kolayca kuru yeme alıştırılabilir. 

Çöpçü: Akvaryumun temizliği konusunda sizin en büyük yardımcınız yine bir akvaryum balığı olabilir. Yiyemediği yere çökmüş çöpleri de karıştırıp havalandırarak filtrenin çekebileceği duruma getirir.

 

Nelere Dikkat Etmeli:

Hastalanan balıkları ayrı bir suya almak iyi bir çözüm olabilir. Hastalıkla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek için akvaryumcunuzla mutlaka konuşun. Sıvı ilaçlar çözüm verebilir.

Yine akvaryumcunuzun önereceği bazı bakım malzemeleri de olacaktır. Belirli aralıklarla bunları kullanmak da balıklarınızı korumanıza yardımcı olur.

Akvaryum hobisi hem siz, hem de çevreniz için bulaşıcıdır! 

Daha önce başlamamış olanlar için uyaralım.. Akvaryumunuzdan keyif almaya başladıktan sonra kısa bir süre içerisinde kendinizi; balık türlerini Latince isimleriyle bilen; su, ışık, karbondioksit değerlerinden anlayan; hangi balık türleri aynı akvaryumda yaşayabilir öğrenmiş; şu anda bilmediğiniz daha bir çok teknik detaya hakim şekilde ve hatta arkadaşlarınıza ve ailenize de akvaryum hobisini aşılıyorken bulabilirsiniz. Çünkü canlıların, sizin onlara sağladığınız bir 'doğal yaşam alanı kopyası'nda büyümelerini, çoğalmalarını, hastalanıp-iyileşmelerini, acıkmalarını, sizinle iletişim kurmalarını, hatta öğrenebildiklerini görmek, izlemek ve onları anlamak oldukça keyiflidir.

Televizyon izlemeye göre çok daha interaktif ve 'gerçek' olan bu deneyimi en elverişli şartlarda organize ettiğinizde, olabilecekler size mucize gibi gelebilir. Akvaryumdaki balığınız acıktığında, siz yanından geçerken size su fışkırtabilir mesela, akvaryum camında elinizi gezdirdiğinizde hareketinizi bire bir takip eden bir sürünüz olabilir.

Onların mutluluğunu, şartların uygun olup olmadığını, bir yerde hata yapmış olup olmadığınızı onları izleyerek anlayabilirsiniz. Fakat tabii ki, her şeyi keşfetme yoluna gitmektense, bazı bilinen gerçekleri göz ardı etmemek en sağlıklısı olur.

HERKES KEDİ KÖPEK BESLEYEMEZ;

Biz petshopçu olarak  müşterilerimize sadece malzeme konusunda ve hayvanlara kimlik çıkartmalarında yardımcı oluyoruz. Herkes kedi köpek besleyemez. Biz bu bilinç ile hareketle her kedi köpek talep edene kedi köpek vermiyoruz. Hayvanın sorumluluğunu taşıyacak olan insanlara hayvan satışı yapıyoruz. Özelikle  apartmanda yaşayan köpek severlere uyarıda bulunmak istiyorum.. Apartmanda büyük ve orta boy köpek beslemek çok zordur. Apartmanda beslenebilecek köpek ırkları küçük köpeklerdir. Bunlar; kaniş veya terier cinsi köpeklerdir. Kedi de ise böyle bir sıkıntı bulunmamaktadır. Kedi her ortama adapte olabilmektedir.

Kedi ve köpeklerimizde var;  İran kedisi, Van kedisi. Van kedileri şu anda koruma altında bu yüzden satışı yok. Hayvanlar konusunda insanlarımız çok hassas.. Evlerinde besleyen o kadar fazla ki.. Sokakta bulup bu hayvanları bize getirenler var onlara gereken bakımı yapıyoruz. Yaralı ya da hastalığı varsa anlaşmalı veterinerimiz ilgileniyor.. Gereken ne ise yapılıyor. İyileşince de sahiplendiriyoruz. Hayvanlarımız bakıma muhtaçlar. Yuva bulana kadar bakıyoruz yuvaya verdikten sonrada ilgileniyoruz. Getiren kişinin de gözü arkada kalmıyor.

Köpeklerimiz de var. Bardak kadar olanlar var. Terrier cinsi köpek isteyen çoğunlukta... Hayvanseverler günden güne çoğalıyor buda bizleri mutlu ediyor.

Tavşanları yaz aylarında getiriyoruz. Evde kesinlikle beslenmemesi gerekir.. Bahçe ortamında çocukların sevmesi gerekiyor ancak bu şekilde beslenebilir. Bakınız buradaki hayvanlar tropikal hayata alışık bu yüzden de problem olmuyor.Ama tavşanı doğal ortamından koparmak doğru değil.Evde de beslenemez koku yapabilir.Ancak bahçeli;evlerde beslenebilir.Bahçeli evlere  barınaklar yapıyoruz. Hayvan sevgisini herkes bilmeli ve çocuğuna aşılamalı..Sorumluluk duygusu edinsinler.Hayvan sevgisi olan çocuklar insana kesinlikle zarar veremez.



Hayvanlarla kurulan bağın, çocuğun arkadaşlık duygusunun gelişimine katkıda bulunduğunun da altını çiziyorum. Bu ilişki sayesinde, çocuk daha hoşgörülü, daha verici, daha paylaşımcı, daha anlayışlı, farklılığa daha açık bir kişilik geliştirebilir. Böylece genele oranla küçük ya da büyük farklılıkları olan başka çocuklara (örneğin zihinsel ya da bedensel engelli; başka bir millete, dine mensup, farklı bir dil konuşan vb.) çok daha hoşgörülü olacaktır. Hayvan sevgisinin, çocuklar arasındaki ayrımcılık ve şiddetin önlenmesinde de büyük etkilerinin olduğu söylenebilir.. 



 Bu arada, kediniz ya da köpeğiniz çoğu geceyi size sokularak geçiriyor olsa da, onun da kendine ait bir uyuma yerine ihtiyacı vardır. Evcil hayvanınız belki kendi yatağını kullanmak istemeyip, sizin yatağınızı ya da belirli bir yastık veya koltuğu tercih edebilir. Ancak hasta olduğu ya da kendini güvende hissetmediği zamanlarda, yatağı onun psikolojik ihtiyacını gidereceği en önemli sığınak olacaktır. Bu yuvalı yatakta bu ihtiyacınızı karşılayacak dizayna sahiptir. Yeni yataklarımız isteğe göre yapılıp gelmekte.. Minik dostlarımıza gereken konforu sağlamaktadır..

Unutmayalım ki; Hayvan severler özel bir insan türüdür; ruhu cömert, empati dolu, belki biraz duygusallığa meyilli ve en az bulutsuz bir gökyüzü kadar kocaman yürekli... TEŞEKKÜRLER..

Bakmadan Geçme