Sürekli aç hissetmenizin nedenleri
Açlık, vücudun enerji ve besin ihtiyacını karşılamak için yemek yeme isteği ve ihtiyacı olarak tanımlanabilir. Açlık, insan yaşamının bir parçasıdır ve normalde vücudun enerjisini karşılamak için gereken bir sinyaldir. Sürekli aç hissetmemizin nedenlerini Diyetisyen Duygu Yüce bizlere anlattı.
Diyetisyen Duygu Yüce,”Vücut, özellikle kan şekeri seviyesi düştüğünde veya enerji depoları tükenmeye başladığında açlık hissi üretir. Bu, vücudun düzgün bir şekilde işlevini sürdürebilmesi için gerekli olan besinlerin alımına yönelik bir sinyaldir. Ancak doğru beslenilmediğinde yemek yesek dahi kendimizi kısa süre sonra yine aç hissedebilmekteyiz.
Peki beslenmemizde yanlış yaptığımız ve sürekli aç hissetmemize neden olan durumlar nedir?
1. Yeterli protein almamak;
Midede diğer besin gruplarına göre daha uzun süre kalan protein, tokluk sinyali veren hormon üretimini artırır, açlık hormonu seviyesini azaltır. Karbonhidratlar gibi kan şekerini artırmadığı için insülin salgılanmasını uyarmaz ve kan şekerindedengesizlik oluşturmaz.
2. Fazla miktarda rafine şeker / işlenmiş gıda tüketmek
İşlenmiş, şeker içeriği yüksek besinlerin vitamin ve mineral içeriği düşüktür. Kan şekerini aniden yükselterek insülin salgısını artırır, birkaç saat sonra kan şekerinin aniden düşmesine neden olarak ani acıkmalara neden olur. İşlenmiş, rafine şekerli besinler yerine taze/ kuru meyveler tercih edebilirsiniz.
3. Yeterli miktarda su içmemek
Susuzluk hissi ile açlık hissi karıştırılan durumlardır. Bunun nedeni acıkma ve susamanın beynin hipotalamus bölgesinde kontrol edilmesidir. Eğer açlık hissediyorsanız ve gün boyunca yeterli miktarda su içmediyseniz önce birkaç bardak su için ve bir süre bekleyin. Açlık hissiniz azalacaktır.
4. Öğün atlamak
Sürekli açlık hissine neden olan en büyük problem öğün atlamaktır. Öğün düzeni kurmamak sürekli aç hissetmenize neden olur. Öğünlerinizin arasında 4 saatten fazla süre olmamasına dikkat edin. Ara öğünler yapmak, kan şekerinizi dengeleyecek ve sonraki ana öğünde fazla yemek yemenizi engelleyecektir.
5. Yeterli lif (posa) tüketmemek
Lif oranı yüksek besinlerin sindirimi, düşük lifli besinlere göre daha uzundur. Mideye daha uzun süre doluluk hissi yaşatır. Daha uzun süre tokluk hissi vermekle beraber kalp-damar hastalıkları ve diyabet riskini de azaltmaktadır. Sebzeler, tam tahıllı ürünler, meyveler, yulaf, kurubaklagiller lif içeriği yüksek besinlerdir.” dedi.