Süreç Hızlanmalı
Elazığ'da yaklaşık 3 bin adet afet konutunun yapımı devam ederken binlerce ağır hasarlı binanın olduğu ilimizde yapılan konut sayısı yetersiz bulunurken vatandaşlar ihale süreçlerinin hızlandırılarak yapılacak afet konutlarına kavuşmak istiyor.
24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından çok kısa bir süre içerisinde 25 bin konut yapılarak hak sahiplerine teslim edildi.
KONUT SORUNU ÇÖZÜLMÜŞTÜ
24 Ocak depremi sonrasında Elazığ'da yapı stokunun yaklaşık üçte biri hasar görerek kullanılamaz hale gelmişti ve bu nedenle Elazığ'da ciddi bir konut sorunu ile birlikte hem kiralık hem de satılık konutlarda fahiş fiyat artışları yaşanmıştı. Ancak 25 bin konutun tamamlanarak teslim edilmesiyle birlikte kiralar yarı yarıya düşmüştü.
YİNE AYNI SORUN
24 Ocak depreminin etkisinden kurtulan Elazığ, bu kez Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenerek yeniden bir konut ve fahiş kira artışlarıyla baş başa kaldı. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın son açıkladığı rakamlara göre Elazığ'da yaklaşık 10 bin 694 ağır hasarlı yapı daha oluştu. Bu durumun yanında deprem bölgesinden Elazığ'a gelen binlerce afetzedenin eklenmesiyle birlikte Elazığ'da yeni ve ciddi bir konut ihtiyacı ile birlikte eşi benzeri görülmemiş bir fiyat artışına neden oldu.
ELAZIĞ'DA KAÇ KONUT YAPILACAK
Merkezde Aşağı Demirtaş ve Yemişlik bölgesinde, ilçelerde Karakoçan, Palu, Sivrice ve Baskil'de etaplar halinde afet konutlarında sona gelindi.
Temeli atılan ve etaplar halinde yapılacak 2 bin 936 konuttan 300 dairelik 19 blokta kaba inşaatı tamamlandı. Bitirilen bloklarda iç ve dış sıva işlemleri yapılıyor.
İLK ETAPTA 2 BİN 936 KONUT
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Fatih Önalan, TOKİ tarafından deprem konutlarının inşasının sürdürdüğünü söyledi.
Devletin, Elazığ'da yaşanan depremden sonra gösterdiği refleksin aynısını bu depremde de gösterdiğini aktaran Önalan, Elazığ'da temeli atılan 2 bin 936 konutun bulunduğunu belirtti.
Konut yapımlarının hummalı bir çalışmayla yürütüldüğünü ifade eden Önalan, "İlimizde toplam 2 bin 936 konut yapılıyor. Bunların bin 887'si il merkezinde, bin 49'u Karakoçan, Palu, Sivrice ve Baskil ilçelerinde " diye konuştu.
YILSONUNDA TESLİMAT
Vatandaşların güvenli gördüğü için TOKİ konutlarına yöneldiğine dikkati çeken Önalan, depremde Elazığ'da 10 bin 694 yapının ağır hasarlı olarak tespit edildiğini, bu konutlar içerisinde TOKİ konutlarının bulunmadığını vurguladı.
PLANLANAN 7 BİN YAPILAN 3 BİN
Hakimiyet'in edindiği bilgiye göre şu anda Elazığ'da yaklaşık 3 bin konutun inşası sürüyor. Yaklaşık 7 bin konut planlaması yapılan Elazığ'da bu sayının yeterli olmayacağı düşünülürken sürecin hızlandırılması da en büyük beklentiler arasında. Konutların tamamlanması vatandaşların fahiş kiralardan kurtulmasında en büyük çözüm olarak görülüyor.
İşte Elazığ'da yapımı devam eden konutlar:
Kahramanmaraş Depremleri Öncesi Yapımına Başlanan Konutlar:
- Holpenk: 523 Konut
- Holpenk: 396 Konut
Maraş Depremleri Sonrası Yapımına Başlanan Konutlar:
- Holpenk 505 Konut
- Yemişlik 758 Konut 3 Fırın
- Yemişlik 624 Konut 3 Fırın
Maraş Depremleri Sonrası İlçelerde Yapımına Başlanan Konutlar:
- Sivrice 130 Konut
- Karakoçan 357 Konut
- Palu 362 Konut
KASET BAŞA SARDI
24 Ocak depremi sonrası yapılan konutların teslim edilmesiyle birlikte ilimizde konut stokuna yeterli gözüyle bakılırken 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız yüzyılın felaketi depremlerle 10 bin 694 ağır hasarlı bina oluşması ilimizde kaset adeta başa sardı. 24 Ocak 2020 tarihinden sonra yaşanılan vatandaşların depreme dayanıklı konut ve ucuz kiralık konut bulma telaşı yeniden nüksetti.
TOKİ KONUTLARINA TALEP ARTTI
6 Şubat depremine kadar şimdiki adıyla Güneykent Mahallesinde yüzlerce konut sahibi tarafından 500 TL'ye kiraya verilirken, hatta yakınlarına “aidatı öde kira verme” dedikleri halde oturacak kimseyi bulamazken yaşanılan depremlerle birlikte sağlam yapısı nedeniyle vatandaşlar afet konutlarına hücum etti.
ELAZIĞ'A CİDDİ BİR GÖÇ VAR
Başta Malatya olmak üzere depremlerden etkilenen illerden Elazığ'ın ciddi bir şekilde göç almasıyla boş daireler kapışıldı. Bu durum ağır hasarlı yapılarla birleşince Elazığ'da hem ciddi bir konut talebi hem de fahiş kira sorununa neden oldu.
İYİ ÖRNEKLER DE VAR…
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ev sahiplerinin çeşitli bahanelerle kiracılarını çıkartıp evleri daha yüksek kiralarla başkalarına verdiği gerçeğini göz önünde bulundurmakla birlikte iyi örnekler de yaşandı. Depremler sonrası Elazığlı Muhammet Boşel adlı bir vatandaşın deprem mağdurları diye istese 3-4 bin lira kira bedeli alacağı dairesinden sadece bin 200 liraya kira verdiği hak sahipleri olduğu gibi Tüm Türkiye'nin üzüldüğü Petek sitesindeki dairesine 15 bin TL kira isteyen fırsatçı hak sahipleri olduğuna dair medyada haberler yapılmıştı.
YENİ EVLENECEK ÇİFTLER EV BULAMIYOR
Bütün bunlar yaşanırken evlenmek isteyen genç çiftlerin düğünlerini ertelemek zorunda bırakan fahiş kira fiyatlarına bir nebze olsun dur diyecek afet konutlarının yapımına hemen başlanılması isteniyor.
Kahramanmaraş depremi öncesi Holpenk mevkiinde 523 ve 396 adet olmak üzere iki etap da toplam 919 konutun yapımı devam ederken deprem sonrası ise yine Holpenk mevkiinde 505, Yemişlik'te ise 758 konut 3 fırın ve 624 konut 3 fırın olmak üzere 1.887 konut ve 6 fırın yapımı devam ediyor.
Toplamda 8 bin afet konutunun yapılması planlanan Elazığ'da devam eden konut sayısı vatandaşlar tarafından yetersiz bulunurken yeni ihalelerin yapılması ve sürecin hızlandırılması yönünde görüş bildiriliyor.