Sosyal medyada diş sağlığı ile ilgili dolaşan bilgiler ne kadar güvenilir?

Sosyal medya yayınlanan bilgilerle sağlıklı bir diş beyazlaması elde edilebilir mi? Diş Hekimi Demet Bozyiğit Yüksel açıkladı.

Son yıllarda sosyal medyada gördükleri diş beyazlatma yöntemlerini uygulayan birçok vatandaş ağız ve diş sağlığında ciddi sorunlar yaşarken Dental House Diş Hekimlerinden Demet Bozyiğit Yüksel en sağlıklı diş beyazlatmanın diş hekimleri kontrolünde yapılacak beyazlatma olduğunu söyledi. Yüksel, gazetemize yaptığı özel açıklamada; “Dijital ortamdaki gelişmeler son yıllarda yeni bir sosyal medya ağı ortaya çıkardı. Sağlıkla ilgili bilgileri insanlar sosyal medyaya danışarak alıyorlar. Ama; bu bilgiler sosyal medyada her zaman doğru bir şekilde aktarılmıyor. Bazen yanlış bir bilgi doğru ya da doğru bir bilgi yanlış aktarılabiliyor. Bu nedenle sosyal medyadaki her bilgiye güvenmememiz gerekir.” dedi.

EVDE DİŞ BEYAZLATILABİLİR Mİ?

Yüksel; “Diş beyazlatma da ev tipi ve ofis tipi diye ikiye ayrılıyor. Ev tipi beyazlatmada hastadan ölçüler alıyoruz. Hastaya özel plak hazırlıyoruz ve beyazlatma ajanı veriyoruz. Örneğin; hastaya haftada iki gün şu kadar doz kullanın diyoruz. Hasta beyazlanmayı beğenmediği takdirde daha fazla beyazlasın diye bu defa beyazlatma ajanını çok kullanıyor olabilir. Bu defa da diş etlerine zarar verir. Dişlerde hassasiyet oluşmasına yol açar. Ya da hasta beyazlatma ajanı kullanmayıp sosyal medyada aşırı beyazlattığı iddia edilen diş macunlarına yöneliyor. Bunlar da diş yüzeyindeki minelerde aşınmalara, hassasiyet oluşumuna ve diş eti çekilmesine sebep oluyor.” diye konuştu.

OFİS TİPİ BEYAZLATMAYI ÖNERİYORUZ

Yüksel; “Hastalarımıza ofis tipi beyazlatmayı öneriyoruz. Bu tamamen bizim kontrolümüzde gerçekleşiyor. Nasıl yapıyoruz derseniz? Hastamıza bir beyazlatma ajanı sürüyoruz .15-20 dakika mavi lazer ışığı altında beyazlatmamızı gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlarımız, bir iki beyazlama tonu değil de çok beyazlama istedikleri için yanlış bir düşünceye sahipler. Ama; doğrusu bir iki beyazlama tonu ve hekim kontrolünde yapılması gerekiyor.” diye kaydetti.

FLOR ZEHİRLİ BİR MADDE DEĞİLDİR

Halk arasında florun zehirli olduğu yönünde ciddi bir söylenti olduğuna da dikkat çeken Yüksel; “Bu da sosyal medyanın ciddi dezavantajlarından kaynaklanıyor. Çocuğuma okulda flor uygulanmasın. Florsuz diş macunu veya ağız içi gargarası kullanılmalı diye vatandaşları yönlendirebiliyorlar. Oysa flor çok iyi bir çürük önleyici materyaldir. Bu nedenle vücutta bulunmadığı için dışarıdan almamız gereken bir materyaldir. İçme sularında, diş macunlarında, ağız içi temizleyici materyallerde bulunur. Flor uygun dozlarda kullanıldığında zehirli bir madde değildir. Sosyal medyada yanlış aktarılabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme