Sokak Köpeklerinin Saldırısı Konusunda Emsal Karar

70 yaşındaki profesör, yolda yürüdüğü sırada uğradığı köpek saldırısının ardından valiliğe ve belediyelere dava açtı. 1 yılın ardından sonuçlanan davada, kurumların 10'ar bin lira tazminat ödemesine hükmedildi.

TAKİP ET

Sokak köpekleri halk sağlığını ciddi tehlike altına sokuyor.

Bu zamana kadar yaşanan çok sayıdaki saldırı, ölümle sonuçlandı.

Ağır yaralanmalara ve trafik kazalarına da sebep olan başıboş köpekler, Türkiye'nin en büyük sorunu haline geldi.

Öyle ki, vatandaşlar güvende hissetmemelerinden kaynaklı yetkililere sık sık çağrıda bulunuyor.

Bunun tek çözümü ise sokak köpeklerinin toplatılmasından geçiyor.

70 YAŞINDAKİ PROF. SALDIRIYA UĞRADI

Çağrılar devam ederken Antalya'da yaşanan bir saldırı olayında emsal bir karara imza atıldı.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünden emekli olan 70 yaşındaki Prof. Dr. Bülent Uluğ, 19 Mayıs 2022'de yolda yürürken sahipsiz köpeklerin saldırısı sonucu baldırından yaralandı.

Özel hastaneye kaldırılan Uluğ, tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

3 MERCİYE DAVA AÇTI

Uluğ, daha sonra Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesine "idarenin hizmet kusurundan doğan sorumluluğu" maddesince tazminat davası açtı.

Antalya 1. İdare Mahkemesi incelediği dosyada, çevre sağlığı hizmetlerini sağlamanın belediyelerin görevi olduğu, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların yerel yönetimlerce kurulan hayvan bakımevlerine götürülmelerinin zorunlu olduğu belirtildi.

10'AR BİN LİRA TAZMİNAT ÖDEMELERİNE KARAR VERİLDİ

Bu kapsamda, Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesinin Bülent Uluğ'a 10'ar bin lira tazminat ödemesine hükmedilen kararda, mevzuat hükümlerince insan ve çevre sağlığı açısında tehdit mahiyetinde bulunan saldırgan hayvanları toplayıp rehabilite etme ve kontrol altında tutma konusunda davalı idarelerin görevlerini gereği gibi yapmadıkları ve kusur sorumluluklarının bulunduğu kaydedildi.

"4 DEFA DA KUDUZ AŞISI OLDU"

Davacı Uluğ'un avukatı Barış Vardı, müvekkilinin 5-6 sahipsiz köpeğin saldırısına uğradığını söyledi.

Köpeklerden birinin müvekkilini baldırından ısırdığını belirten Vardı, "Müvekkilim ısırıldıktan sonra hemen belediye yetkililerine ulaşıyor ve hastaneye gidiyor. Hastanede gerekli tedavinin ardından 4 defa da kuduz aşısı oldu ve kuduz ölümle sonuçlanabiliyor. Müvekkilimde çocukken köpek korkusunu yenmesine rağmen tekrar köpek korkusu başladı." dedi.

Sahipsiz köpeklerin sorumluluğunun belediyeler ve valiliklerde olduğunu vurgulayan Vardı, bu nedenle sahipsiz köpeklerinin saldırısına uğrayan insanların maddi ve manevi tazminat açma hakkı doğduğunu kaydetti.

"İSTİNAF YOLU KAPALI, KESİN BİR KARAR VERİLDİ"

Bunun için Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi'nin taraf olduğu dava yoluna başvurduklarını anlatan Vardı, şöyle konuştu:
Sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan müvekkilim için açtığımız davayı bir yıl sonunda kazandık. Müvekkilim manevi tazminat alma hakkı kazandı, verilen kararda tazminat miktarı nedeniyle istinaf yolu kapalı, kesin bir karar verildi. Biz 2022 dönemi için 10'ar bin lira dava açtık. Bu, hayvanın ısırmanın şiddetine göre, olayın büyüklüğüne göre miktar değişebilir. Muratpaşa ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ödemeleri gerçekleştirdi. Valilikten bir ödeme henüz yapılmadı, o da kendi içlerindeki bir mevzuattan kaynaklı. Valilik bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığının sorumlu olduğunu ve ödemeyi onların yapması gerektiğini belirtiyor. Yakın zamanda onunla ilgili de bir sonuç çıkar.

Bakmadan Geçme