Sokak Hayvanları Düzenlemesi Meclis'ten Geçerek Yasalaştı

Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren 17 maddelik 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' sabaha karşı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

TAKİP ET

Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Meclis, oylama sonrası 1 Ekim'e kadar tatile girdi.

17 maddenin tamamının kabul edilmesinin ardından son olarak teklifin tümü oylandı.

Oylamaya 594 milletvekilinin 500'ü katıldı.

275 milletvekili kabul, 224 milletvekili ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı.

Böylece teklif, Genel Kurul'da iki gün boyunca 28 saat süren görüşmelerin ardından Ak Parti ve MHP oylarıyla kabul edilerek yasalaşmış oldu.

MADDE MADDE HAYATA GEÇİRİLECEK YENİLİKLER

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz hayvan bakımevleri kuracak.

Tüm başıboş sokak köpekleri toplanıp bakımevlerine alınacak.

Bakımevlerine alınan köpekler kısırlaştırılarak sahiplendirilecek.

Baktığı hayvana sokağa bırakan kişilere 60 bin TL ceza verilecek.

YÖNETİCİLERE HAPİS CEZASI

Başıboş sokak köpeklerini toplamayan, yasadaki maddeleri yerine getirmeyen belediye başkanlarına, 6 ay ile 2 yıl arası hapis cezası verilecek.

Toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara, hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

REHABİLİTE OLMAYAN HAYVANLAR UYUTULACAK

Bakımevine alınan hayvanların; iyileşmeyen hastalık taşımaları, akut bulaşıcı hastalık taşımaları, olumsuz davranışlarının kontrol edilememesi durumlarında veteriner hekimin kararıyla ötanazi yapılabilecek.

Söz konusu belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

DİJİTAL KİMLİKLENDİRME

Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.,

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Bakmadan Geçme