Sıfır Atık Kutuları Çok Az

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı 'sıfır atık' projesi, özellikle poşetlerin ücretli olması sebebiyle ilk aylarda biraz tepki getirse de sonrasında olayın çevre ve ekonomik boyutları kamu spotlarıyla izah edilince, kamuoyu tarafından da benimsendi.

TAKİP ET

Proje ile bugüne kadar geri kazanılan milyonlarca ton atık ile toplamda 62,2 milyar liranın ekonomiye kazanç sağladığı ifade ediliyor.

Özellikle kâğıt, cam, plastik, giyim, demir, evsel ve madeni atıkların yerinde toplanması ve dönüştürmesiyle hem çevremiz korunuyor hem de ekonomiye ciddi anlamda katkı sağlanıyor.

İlimizde de bu amaçla birçok noktaya sıfır atık toplama kutuları konmuş. Özellikle eski kıyafet atıkları ile ilgili daha çok sayıda kutular konmuşken, cam, metal ve kâğıt toplanılan kutuların sayısı daha az gibi.

Evde biriken bir poşet maden suyu şişesini bu kutulara atarım düşüncesiyle arabaya koyup, bir hafta boyunca bunları atacak kutu bulamayınca bu gerçeğin farkına vardım.

Evden işe giderken ya da şehrin önemli nokta ve güzergâhlarını kullanmama rağmen, uzun süre böyle bir atık toplama kutusuna denk gelmeyince ve şişelerin araçta çıkardığı nahoş seslerden dolayı normal evsel atık konteynerlerine atmayı düşündüğüm anlar da oldu ama çevre ve ülke ekonomisi faktörünü düşünerek bundan vazgeçtim. Sonunda bir hastanede bulunan sıfır atık kutusuna atabildim cam şişelerini.

Yaşadıklarım da gösteriyor ki yetkililer özellikle şehrin giriş ve çıkış noktaları ile durunca trafiği tehlikeye atmayacak park köşelerine yerleştirmek suretiyle sıfır atık kutularının sayılarını bir miktar daha artırmalı.

Basit gibi gözükse de böylesine önemli bir kaynağın çevreyi olumsuz etkilemeden yeniden ekonomiye dönüşmesi için hem vatandaşlar hem de ilgili kurumlar biraz daha hassas olmalı ve atıkların rahatlıkla toplanması yönünde özen göstermeli.

Bakmadan Geçme