Sezonu Başladı Elazığlı Kadınlar Yoğun

Geçen haftalardaki haberimizde 'Elazığlı kadınların temposu başladı' demiştik. Bu tempo hız kesmeden devam ediyor.

Elazığ merkezde dam olmaması salça sezonun geldiğini pek gösteremese de, Elazığlı kadınlarımız salça sezonunu başlatmış durumda.

Yıllardır ev salçası kullanan biri olarak diyebilirim ki, çok iyi isim yapmış birçok salça markası asla ev salçasının yerini tutamaz. Gerek kokusu gerek tadıyla yemeklere ayrı bir lezzet katan ev salçaları belli ki Elazığlı vatandaşlarımızın da ilk tercihi oluyor.

Baskil gezisinde bir damın üzerine kurumaya bırakılan birkaç tepsi salçaya denk geldik ve bu muhteşem ev salçası detaylarını Hakimiyet okurlarına sunmak istedik.

“ AMACIM SALÇA FABRİKALARINI KÖTÜLEMEK DEĞİL”

Baskilli Semra Teyzemiz: “ Biz yıllardır kendi salçamızı kendimiz üretip kendimiz tüketiyoruz. Biliyorsunuz ilçe ve köylerde genelde kadınlar kendileri kışlık hazırlıklarını yaparlar. Kurutma, salça yapma gibi birçok şeyi kendimiz yapıyoruz. Kendi bahçemizin domatesini kendimiz ekiyoruz bu şekilde daha temiz ve daha yenilebilir hale geliyor. Amacım salça fabrikalarını kötülemek değil ama fabrikalarda nasıl yapıldığını hepimiz az çok biliyoruz. Hal böyle olunca da ev salçasına talep artıyor. Eşimize dostumuza sattığımız da oluyor ama ilk etapta kendimiz için hazırlıyoruz.” Şeklide konuştu.

Semra Teyzemizden meraklılarına ev salçası tarifini de almayı unutmadık. İşte ev salçası tarifi:

  • Domatesleri iyice yıkayın dörde bölün.
  • Böldüğünüz domatesleri tencereye alın. Çok kısık ateşte, suyunu çekip koyu bir kıvama gelene kadar kısık ateşte arada karıştırarak kaynatın. Ateşten aldıktan sonra aynı tencere içinde ince delikli süzgeç kullanarak elinizle iyice posasını ayıracak şekilde ovuşturarak sıkın ve püre haline getirin. İçine 3 çorba kaşığı turşuluk tuz (kaya tuzu) ekleyin iyice karıştırın. Tuz miktarını kontrol ederek istediğiniz kadar tuz ilave edebilirsiniz.
  • Artık tepsilere paylaştırarak güneşte kurutabilirsiniz. Eğer temiz bir şekilde kurutacak balkonunuz ya da güneşli bir yeriniz yoksa çok kısık ateşte sık sık karıştırarak pişirerek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Ya da yine tepsiler içinde fırında çok çok düşük sıcaklıkta arada karıştırarak suyunu çektirebilirsiniz.
  • Hazırladığınız domates salçasını soğuduktan sonra temiz kavanozlara doldurun. Üzerlerine zeytinyağı ilave ederek sıkıca kapatın. Zeytinyağı hava ile teması keser, bozulmadan saklanmasını sağlar.
  • Açtığınız domates salçası kavanozlarını tüketene kadar buzdolabında saklayın.

Bakmadan Geçme