SEVGİNİZLE BİR HAYVANIN HAYATINI DEĞİŞTİRİN

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü hayvanların yaşam refahını sağlama, iyileştirme ve hayvanlara karşı işlenen suçlara dikkat çekilmesi adına bir sosyal hareket olarak, Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu tarafından ilan edilmiştir.

TAKİP ET

Dünyadaki tüm hayvan hakları savunucuları ve hayvanseverler için en önemli günlerden biridir.

Konumuzla ilgili olarak Veteriner Hekim Kübra YAZGAN ''Küçük yaşlarda kazanılan hayvan sevgisinin; bireyde şefkat, merhamet, yardımlaşma gibi duyguların gelişimi konusunda büyük katkı sağlıyor. Hayvanları seven bireylerin, insanları daha içten sevdikleri de aşikardır. Bizim yalnızca sevgimize muhtaç bu güzel varlıklara eziyet edilmesi ise; insanlıkla bağdaştırılamayacak bir durumdur. Dünya üzerinde doğal yaşama katkı sağlayan her canlıya “Allah bizim için yarattı, kim bilir niye yarattı?” sözünü de düşünerek; saygı ve merhamet duymamız gerektiğini unutmamalıyız.Hayatımızın her alanında yer alan bu güzel canlıların kötü davranışlardan uzak tutulması hayvan sahiplerinin, sivil toplum kuruluşlarının, ilgili kamu kurumlarının ve her bir bireyin sorumluluğundadır''dedi.

HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ;

Yazgan''Dünyanın her yerinde hayvanlara şiddet devam ederken, hayvanlara karşı tecavüz ve şiddet olaylarına karşı durmak için her sene 4 Ekim'de Türkiye'de ve dünyada Hayvanlar Günü kutlanıyor. Hayvanların insanlara hizmetlerine rağmen bazı hayvanlar horlanmakta, bazılarına yapılan eziyetler devam etmekte ve hatta hayvanlar öldürülmektedir. Bu duruma karşı önlem olarak ilk defa 1825 yılında İngiltere'de Hayvanları Koruma Kurumu açılmıtır.Hayvanları Koruma Derneği'nin 1908 yılında kuruldu. Sistematik ve düzenli olarak hayvan sorunlarıyla ilgilendi. Dernekler kuruldukça da insanların dikkatleri bu yüne çekilmeye devam etti. İnsanlar hayvanlara karşı yapılan haksızlıkların farkına vardı ve onları korumak istedi. Dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdu. 1931 senesinde toplanan kuruluş 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü olarak belirledi.

SEVGİNİZLE BİR HAYVANIN HAYATINI DEĞİŞTİRİN

YAZGAN''Yaşadığımız dünyaya ve çevremizdeki canlılara değer verdiğimizi göstermenin en iyi yoludur sevgi. Doğayı, insanları, hayvanları sevmek, sevebilmek insanların en büyük yeteceğidir. Maalesef bu yetenekten mahrum, sevgisiz insanlarla bir arada yaşıyoruz ve bu insanlar için elimizden bir şey gelmiyor. Ama yapabileceğimiz bir şey var ki, o da sevgisizliğe sevgiyle karşılık vermek. Doğayı ve hayvanları sevgisizliğe karşı içimizdeki bütün sevgiyle koruyup kollamalıyız. Çünkü bu hayatta sevginin iyi gelmediği hiç bir şey yok. Hayvanlar aynı bebekler gibidir, bizim anladığımız dilde konuşamazlar ve bakıma ihtiyaçları vardır. Bizim yapmamız gereken onları elimizden geldiğince sevmek, tıpkı kendi çocuklarımıza yaptığımız gibi onlara da sahip çıkmak.. ve siz de 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü‘ne özel, sevginizle, bir hayvanın hayatını değiştirin.''dedi.

YAZGAN,''Bugün; senede bir gün de olsa bu hassas ve önemli konuyu gündeme getirmemiz, hayvanların da aynı biz insanlar gibi duyu ve hareket kabiliyetine sahip olduklarını, kendilerine yönelik her türlü şiddeti hissedebildiklerini vurgulamamızı sağlamaktadır.

Tüm insanlık, hayvan yaşamının sağlıklı ilerlemesinden sorumludur. Bu duygu ve düşüncelerle; masum canlılarımıza yapılan eziyetlerin son bulmasını diliyor, dünyanın yalnızca biz insanlara ait bir yer olmadığını unutmamamız bilinci ve hayatımızı güzelleştiren hayvanlarımıza daha iyi yaşam koşulları sağlanacağına olan inancımla 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü' nü kutluyorum.Unutmayalım ki;hayvanların da hakları var.''dedi.

Bakmadan Geçme