SETA'nın ilginç Ak Parti raporu

İktidar partisine yakın Stratejik Araştırma Merkezi SETA, Ak Parti'nin içinde bulunduğu duruma yönelik bir rapor hazırladı.

TAKİP ET

Vatandaşların sorunlarını saptayan ve partinin de sorunlarını ortaya koyan SETA'nın raporu, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın masasına geldi.

Partinin son yerel seçimlerde oy kaybetmesinin ve toplumdan kopmasının nedenlerinin yer aldığı rapordaki bazı çarpıcı başlıklar öne çıktı. Buna göre; raporun başlıkları arasında en önemli konulardan birini adalet duygusunun zedelenmesi oluşturdu. Sadece, mahkemeler ve yargı açısından değil, tüm alanlarda adalet duygusunun zedelendiğine vurgu yapan rapora göre, bürokraside, kamudaki faaliyetlerde, işe alımlarda adalet duygusu ortadan kalktı.

Rapora yansıyan bir diğer mesele de parti içi gruplaşmalar ve klik sorunu oldu. Bu durumun parti motivasyonunu önemli ölçüde etkilediği vurgulandı.

Bir diğer değerlendirme de ekonomi üzerine oldu. Enflasyon, hayat pahalılığı, emekli ve dar gelirlilerin durumu, gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekilen raporda, bu durumun toplum kesimlerini partiden uzaklaştırdığı ifade edildi.

Söz konusu raporda en çarpıcı konu ise toplum psikolojisinin Erdoğan'ın dokunulmazlığını ortadan kaldırdığı yönünde oldu. Raporda şimdiye kadar seçim başarılarının mimarı olarak görülen Erdoğan'ın artık seçim yenilgilerinin müsebbibi olduğu dile getirilmiş.

Ak Parti yetkilileri ve Erdoğan'a ulaşan bu çarpıcı rapor da gösteriyor ki Ak Parti'den kitlesel kopuşlar var ve bunu Erdoğan'ın siyasi liderlik gücü bile engelleyemiyor. Dahası, kopuşların en önemli sebeplerinden biri de bizzat Erdoğan.

SETA'nın bu raporundan sonra Erdoğan'ın bir kez daha cumhurbaşkanı olması adına normal zamanından bir yıl önce yapılacak bir erken seçimde aday olması halinde seçimleri kazanma şansı oldukça zor görülüyor.

Bu durumda Ak Parti'ye düşen, olası bir erken ya da zamanında bir seçimde Mansur Yavaş ya da İmamoğlu karşısında kazanabilecek bir adayın çıkartılması. Eğer bu yapılmazsa Ak Parti yenilgi ve mağlubiyetler serisini devam ettirecek demektir.

Bakmadan Geçme