SEKİZ YILDIR SU BEKLİYORLAR

2008 yılında köylerine içme suyu şebekesi çekilmesiyle   Elazığ'ın Sivrice ilçesi Kürk köyü sakinlerinin ' Artık  çeşmeden

TAKİP ET
2008 yılında köylerine içme suyu şebekesi çekilmesiyle Elazığ'ın Sivrice ilçesi Kürk köyü sakinlerinin “ Artık çeşmeden su taşıyamaya son” diye sevinmeleri sadece 1 hafta sürdü. İlk bir hafta içinde birçok yerden patlayan borular onarılıp değiştirilmesine rağmen yüksek basınçtan dolayı patlayamaya devam edince sekiz yıl önce kuyuya vurulan kilit bir daha açılmadı. Kalitesiz boru temini nedeniyle merkezi Malatya'da bulunan tedarikçi firma ile içme suyu isale hattının müteahhidi arasındaki mahkeme süreci 8 yıldır devam; köylüler suyun yeniden evlerinde akması için yetkililerden çözüm bekliyor.

‘'UZUN SÜREDİR MAĞDURUZ''

Yaklaşık 150'ye yakın hanenin su sorunun çözülmesini beklediğini söyleyen Sabit KARAKAYA “ Köy halkı olarak uzun süredir mağduruz. Kalitesiz boru verilmiş diye isale hattının müteahhidi Malatya'daki firmayı mahkemeye verdi, mahkemede müteahhit haklı çıkınca firma kararı temyize götürdü. Biz sekiz yıldır mahkeme sonucunu bekliyoruz ki içme suyu hattımızda yeniden çalışma yapılsın evlerimize su verilsin. Bu konuda il özel idaresinden destek bekliyoruz. Belki mahkeme bir 8 yıl daha sürdü. Biz mahkemelerin bitmesini mi bekleyeceğiz. Müteahhit ile tedarikçi firma arasındaki sorunu biz neden çekiyoruz ? Suyumuz aksın yine mahkeme devam etsin. Deprem konutlarında oturan köylülerimiz ve camimiz için vurdurduğumuz artezyen sık sık arızalanıyor. Bu evlerde oturanlar iki kilometre aşağıdan gidip çeşmeden su getiriyorlar. Evlerinin içine kadar su boruları döşenmiş su saatleri takılmış ama; musluklardan su akmıyor. Avcıların vurduğu bir domuz dağdan kendi imkanlarımızdan getirdiğimiz 15 hanenin faydalandığı suyun kaynağına düşmüş bir haftadır o leş suya karışmış. Köy evimizi yazlık olarak kullandığımız için Allah'a şükür, o suyu kullanmadık. O sudan dolayı kapılacak hastalıkların hesabını kim verecekti ?” dedi.

‘'BÜTÜN EMEĞİMİZ BOŞA GİTTİ''

Köyün eski muhtarı Mehmet Zeki AYDOĞAN ise “Köyümüzün eski suyu içmek için sağlıklı değildi. 2008 yılında yeni vurulan artezyen ile köyümüzün ihtiyacından fazlasını karşılayacak büyük bir su kaynağı çıktı. Bizde vatandaş olarak artık evimizdeki musluklardan su akacak diye sevindik. Köye şebeke suyu dağıtıldıktan bir hafta sonra şebekede patlamalar başladı. Bir tarafı onarırken diğer taraftan su patlamaları oldu. İkinci sefer boruları değiştiler fakat; yine bir türlü randıman vermedi. Burada hata kimde tespit edilsin, Müteahhit demi, projeyi çizen, yapılan isale hattını teslim alan mühendislerde mi ? Devletin bütün parası, bizim bütün emeğimiz boşa gitti. Bu zamanda Türkiye'nin en ücra köşelerinde bile evlerden su akarken bizim neden evimizde su akmıyor? Sekiz yıldır mağduruz, yetkililerin bu mağduriyetimizi gidermesini bekliyoruz” diye konuştu.

‘'HATALI BORU DÖŞEDİLER''

Kürk köyü sakinlerinden İhsan GÖKTEPE ise “ Buraya hatalı boru döşediler. Borular suyun basıncına göre zayıf kalınca sürekli borular patlamaya başladı. O gün bugündür evlere kadar çekilen şebeke suyunun evimizde akmasını bekliyoruz. Yaz- kış sürekli köyde oturuyorum. Biz su sorununu kendi imkanlarımızla vurduğumuz artezyenler sayesinde çözmeye çalışıyoruz. O artezyeni de bir bidon su için her zaman çalıştırmak ne kadar doğru? Senede bin 500 - iki bin liraya yakın artezyen için para ödüyorum. Köyde yaşayan birisi için çok büyük para” diye kaydetti.

Bakmadan Geçme