Sekiz Köşe Şapkaya Adanmış Bir Ömür

Elazığlı şapka ustası Muhittin Dağdelen, ilerleyen yaşına rağmen unutulmak üzere olan mesleğini yaşatmak için mücadele veriyor.

Doğruluk, yiğitlik, mertlik, çalışkanlık, cömertlik, dürüstlük, alçak gönüllülük ve misafirperverlik… Bu özellikler patenti Elazığ'ımıza ait olan sekiz köşeli şapkanın her bir köşesinin ifade ettiği anlamları içeriyor. Elazığlı şapka ustası Muhittin Dağdelen unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden olan 1955 yılında başladığı mesleğini, ilerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen yaşatmaya çalışıyor. 13 yaşında çıraklığa başladığını söyleyen Dağdelen “ 68 yıldır şapkacılık yapıyorum. 1965 yılında kendi iş yerimi açtım. Ben iş yerimi açtığımda Elazığ'da 10'dan fazla şapka yapan usta vardı. Şimdi ise 3-4 kişi kaldık. Şimdi mesleğimiz bitti sayılır”dedi.

Mesleğe başladığında şapkalara çok rağbet olduğunu ifade eden Muhittin Amca “Şapka devriminden dolayı herkes giymek zorundaydı. Külah takmak yasaktı. Satışlarımız gayet iyiydi. Şimdi çok fazla rağbet yok. Şapkalarımızı başta Ankara İstanbul ve İzmir olmak üzere en çok il dışına gönderiyoruz. Mesleğimi devredecek kimsem yok. Kendi çocuklarımda öğrenmek istemediler. Şu an polis olan bir oğlum var. Gelip arada örgü filan yapıyordu. O da sürekli kaçıyordu. Şu an hem çırağım hem kalfayım hem de ustayım. El emeği göz nuru dökerek şapkalarımı hazırlıyorum. Yaşım ilerledi. Eskisi gibi iş de yapamıyorum. Günde 3 ya da 4 şapka ancak yapabiliyorum. Şapkaların fiyatı 120 ile 160 lira arasında değişiyor. Emeğimin karşılığını alamıyorum. Diğer ustalar da alamıyordur. Bizimkisi yılların verdiği alışkanlık gelip gidiyoruz. 58 yıldır aynı işyerinin kapısını açıp kapatıyorum nasıl bırakayım? Muhtemelen birkaç yıl sonra patenti bize ait olan, Türkiye'nin Elazığ şapkası olarak bildiği 8 köşe şapka yapan usta kalmayacak” diyerek sözlerini tamamladı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme