ŞEHİT GÖLGESİNDE ARTİSTLER GEÇİDİ

9 yıldan beri ilimizde gerçekleştirilen ve adına Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali denilen faaliyet, her gün alınan şehit haberleri ile yürekleri dağlanan hemşer

TAKİP ET
9 yıldan beri ilimizde gerçekleştirilen ve adına Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali denilen faaliyet, her gün alınan şehit haberleri ile yürekleri dağlanan hemşerilerimizi bir kez daha yaraladı. Açılış galasının artistlerin kırmızı halıda yürümesi seremonisiyle başlayacak olan etkinliğe kamuoyundan ciddi tepkiler var.

Berk Oktay, Sitare Akbaş, Menderes Samancılar, Ümit Yesin, Cihat Tamer, Suna Yıldızoğlu, Çiğdem Tunç, Deniz Gökçer, Bahar Surel gibi Yeşilçam'ın 4. sınıf artistleri yanında bu yılın festival yüzü olarak Harika Avcı seçilmiş.

TANITIM MI AŞAĞILAMA MI?

Her yıl her ne kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere birçok bakanlıktan destek alınmasına rağmen ildeki kurum ve kuruluşların bütçelerini de zorlayan sinema festivalinin şehrimiz tanıtımına neler kattığı ise merak konusu.

Yıllardan beri yapılmasına ve her yıl yüzlerce artist ve aktör ilimize taşınıp yedikleri yemek ve gezdikleri yerler hatırına Elazığ ile ilgili güzel sözler söyletilmelerine rağmen şehrimizin tanıtımına hiçbir katkı sağlayamadığı ifade ediliyor. Çünkü sinema ve dizi sektöründe şehrimiz halen  gündemde yok.Halen  soluğu siyasilerin ve il yöneticilerin yanında alıp 'Para verin ki Elazığ'da film çekelim' amatörlüğünün dışında bir proje yok. Bu festivalden geriye kalanlar ise sadece kırmızı halıda yürümek ve 70'lik artistlerle boy boy fotoğraf çektirmek.

SİNEMA ÇEVRELERİ İLGİSİZ

Etkinlikler kapsamında ya adı sanı bilinmeyen yabancı bir artist ki bu sene öyle bir isim de yok, ya da film gösterilerinde yabancı bir film eklenerek ve tüm kurumları aptal yerine koyarak adına 'uluslararası' denilen Çayda Çıra Film festivalinin Türk sinemacıları ve yapımcıları nezdinde karşılığı ise sıfır derecesinde.

Bugüne kadar yapılan festivdigererde ülkemizde adından söz ettiren  büyük projelere imza atan hiçbir yapımcı ve sinema sanatçısının festivale ilgi göstermemesi bunun en önemli kanıtı.

ELAZIĞLI SANATÇILAR BİLE UZAK DURUYOR

Sinema sektörü ve dizi yapımcılığında son 15 yıla damgasını vuran ve sadece Elazığ ve Türkiye'nin değil tüm dünyanın takdirini toplayan Kurtlar Vadisi yapımcıları ve Pana Film'in bugüne kadar festivali yok hükmünde görmesi ve ilgilenmemesi bu faaliyete sanatçıların bakış açısını ortaya koyması açısından ipuçları veriyor. Geçmişte dizinin 3. sınıf oyuncularını ve sırf Elazığlı diye getirtip bir-iki poz verdiren festival yapımcılarının Pana Filmin üst düzey yöneticileri ve filmin oyuncularını etkinliklere mesafeli durması ciddi sinema çevrelerinin olaya bakışlarını ortaya koyuyor.

KİŞİSEL EGOLARI TATMİN Mİ?

İlimizde gerçekleştirilen ve adına uluslararası denilen hiç bir faaliyetin halkta karşılık bulmamasının nedenlerinin araştırılması gerekiyor. Resmi kurumların ve özellikle Milli Eğitim Müdürlüğü'nün resmi yazılarıyla her türlü iklim şartlarının olumsuzluklarına rağmen sırf sıralara boş kalmasın diye gönderilen okul öğrencilerine yönelik yapılan faaliyetlere halkın neden ilgisiz kaldığı, halkın neden ilgi göstermediği dahası buna rağmen bu etkinlikleri ısrarla neden devam ettirildiği ise merak konusu.

Bu konuda halkın genel kanaati ise bu etkinlikleri yapanların kişisel egolarının tatmini ve etkinlik etrafında dönen denetimi yapılmayan rant halkası.

YÖNETİCİLER SEÇKİNCİ DAVRANMALI

İlimizde yapılan ve yapılması düşünülen etkinliklere destek olup katkı sunmak konusunda üst yöneticilerimizin 'Şehire fayda' merkezli ve seçkinci düşünmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, bu konuda geçmişte hayata geçirilen 'il proje ofisinin' bu konularda da işletilebileceğini ifade ediyorlar. Bu tür faaliyetleri de bir proje olarak ele alıp şehre katkı ve 'nimet-külfet' dengesini de göz ardı etmeden yapılıp yapılmamasına karar verilmesi isteniyor.

SPONSORLAR DEVREYE GİRMELİ

Bu tür halktan kopuk faaliyetlerin kamu imknları yerine sponsorluk imkanları ile işletilerek yapılmasının daha isabetli olacağını ifade eden vatandaşlar, resmi kurumların Nuri Alço gibi bir sanatçının şehre gelmesini bir festival olarak sunan anlayıştan kurtulması gerektiğini belirtiyorlar.

 

Bakmadan Geçme