Şehir Kenetlendi, Sorun Çözüldü

Alacakaya ilçesinde Eti Krom Yıldırım AŞ'de çalışan yaklaşık 350 işçi, çalışma şartları ve ücretlerinin iyileştirilmesi için eylem başlattı. Yaklaşık 20 süren eylemin ardından işveren işçilerin taleplerini yerine getirdi.

Buna göre işçilere yüzde 15 zam ve yılda 3 maaş ikramiye verilmesi kararlaştırıldı. İşçilerin taleplerinin kabul edilmesiyle birlikte çalışanlar, eylemlerine son vererek işbaşı yaptı.

400'Ü AŞKIN İŞÇİ EYLEM YAPMIŞTI

Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bulunan Eti Krom Yıldırım A.Ş'ye ait maden ocaklarında çalışan işçiler, çeşitli haklar talep ederek isteklerinin yerine getirilmesi için yönetime süre tanımasının ardından 1 Temmuz itibarıyla eylem başlatmıştı.

400'ü aşkın işçinin eylemi nedeniyle geçtiğimiz günlerde Eti Krom A.Ş'nin sahiplerinden Ali Rıza Yıldırım kente gelerek eylem yapan işçilerle bir araya gelmişti. İşçilerle toplantıda, ‘Ben gazel dinlemeye gelmedim', ‘Yarın herkesi kapının önüne koyarım', ‘Bana tarih anlatma', ‘Cevap verme bana. Ben sana söz hakkı verince konuşacaksın', ‘Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51 ile cumhurbaşkanlığını alıyor. Siz yüzde 51 değilsiniz', ‘3 gün yevmiye cezası talep ediyorum' gibi cümleler kullanması kamuoyunda büyük tepkiye neden olmuştu. Bunun üzerine siyasiler olmak üzere birçok kesimden işçilere destek gelmişti.

HER PARTİDEN İŞÇİLERE BÜYÜK DESTEK

Eti Krom firmasına mensup Alacakaya maden ocaklarında çalışan iççilerin haklarını almaya yönelik iş yavaşlatma ve bırakma eylemine her siyasi partiden destek gelmişti. İlimiz milletvekilleri, hem şahısları adına hem de partileri adına işçileri ziyaret ederek desteklerini ifade ettiler. İşçilere bir heyetle ve genel merkez talimatıyla en önemli desteği veren parti ise CHP oldu.

CHP HEYETİ ELAZIĞ'A GELDİ

1 Temmuz'da başlayan ve ülke gündemine düşen Eti Krom işçilerinin yanında olduklarını göstermek ve haklarının temini konusunda yapılabilecekleri görmek ve araştırmak adına Elazığ'a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ve CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, iş bırakma eylemine giren işçileri ziyaret etmişti. Dört milletvekili ile işçilerin yanında olan CHP heyeti, diğer siyasilerden farklı olarak bir adım daha attılar ve firma yetkilileriyle de görüşerek olayların her iki tarafı da memnun edecek bir tatlılıkla çözülmesi yönünde gayret ortaya koydular.

SORUN GENEL BAŞKAN ÖZEL'E İLETİLDİ

Eti Krom'a ait Alacakaya maden ocaklarında çalışan işçilerin hak talepleri gerekçesi ile başlattıkları eylemlere destek için geçtiğimiz gün Elazığ'a gelip işçi ve fabrika yetkilileri ile görüşen CHP heyeti, Salı gününe kadar herhangi bir adım atılmadığı takdirde konunun CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından grup toplantısında dile getirileceğini ve bu yanlışlığın tüm ülkeye duyurulacağını ifade etmişti. Cumartesinden bugüne kadar fabrika yöneticilerinden herhangi olumlu bir açıklama gelmediği için CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarını aramak amacıyla grev haklarını kullanan, bu nedenle hakaret ve tehditlere maruz kalan Eti Krom işçilerine destek vermişti.

ÖZEL:“ SEN KİMİN MADENİNİ KAPATIYORSUN?”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, şirketle bir görüşme yapacaklarını da belirterek Ali Rıza Yıldırım'dan işçilerin haklarını vermesini isteyerek şunları söyledi:“Nerede bir sorun varsa koşturuyoruz. Türkiye'nin neresi olursa olsun. Elazığ'dan çağrıldık. Elazığ Eti Krom işçileri “Yetiş CHP” dedi. Deniz Yavuzyılmaz, İlhami Özcan Aygün, Cevdet Akay ve ilin Milletvekili Gürsel Erol, bu hafta sonu onlarla birliktelerdi. Bir patron var. Devletten ihale ile krom madenini almış. Anayasaya göre madenler bizim. Bu şirket 60 dolara krom çıkarıyor, gidiyor bin dolara bunu yurt dışına satıyor. Bunun Türkiye'de dünya kadar şirketi, gemisi, dünyanın birçok yerinde satın aldığı limanları var. Bu şirketin çalışanları Temmuz ayı gelince enflasyon zammı istediler. Bir d maaşımızın yattığı bankayla patron anlaşıyor bize vermiyorlar promosyonları, promosyon hakkımızı istiyoruz deyip eylem yaptılar. 60 dolara hepimizin kromunu alıp bin dolara satarak zenginleşen Ali Rıza Yıldırım işçileri azarlıyor. ‘Kapatırım aç kalırsınız' diyerek tehdit ediyor. Sen kimin madenini kapatıyorsun, sen kimsin? Seni kim şımarttı böyle? Madeni babasının malı sanıyor. Kapatırmış onları aç bırakırmış. Yarın görüşme var. O küstah Ali Rıza Yıldırım'a diyorum ya işçilerin hakkını verirsin ya da gelir alnını karışlarız”

CUMHUR İTTİFAKI MİLLETVEKİLLERİNDEN TAM DESTEK

Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bulunan Eti Krom Yıldırım AŞ'de çalışan işçilerin maaşlarında iyileştirme için başlattığı eyleme ilimizdeki cumhur ittifakı milletvekilleri de ciddi bir destek verdi. Eylem yapan işçileri ziyaret eden milletvekilleri hem işçilere destek verdi hem de sorunun daha da büyümemesi ve işçilerin haklarını alması için ciddi bir gayret ortaya koydular. Yaklaşık 20 süren eylemin ardından işveren işçilerin taleplerini yerine getirdi. Buna göre işçilere yüzde 15 zam ve yılda 3 maaş ikramiye verilmesi kararlaştırıldı. İşçilerin taleplerinin kabul edilmesiyle birlikte çalışanlar, eylemlerine son vererek işbaşı yaparken, ilimizin milletvekillerinden de sosyal medya üzerinden açıklamalar yapıldı.

İşte o açıklamalar:

AK PARTİ ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ PROF.DR. EROL KELEŞ: Eti Krom Eylemi Mutlu Sonla Neticelendi!

Yıldırım Holding'e ait Eti Krom fabrikasında çalışan işçi kardeşlerimizin başlattığı haklı eylem, 17'nci gününde mutlu bir sonla neticelendi.İşçi kardeşlerimizin kararlı duruşu ve Eti Krom yetkililerinin sağduyulu ve yapıcı yaklaşımı sayesinde talepler karşılanmış oldu.Bu süreçte işçi kardeşlerimizin her daim yanında olduk. Gerek Elazığ, gerekse Ankara'daki her platformda haklı taleplerinin karşılanması için gerekli adımları attık. Sürecin başarılı bir şekilde sonuçlanmasında emeği geçen, fedakarlık gösteren herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum.Her iki taraf için de sonucun hayırlı olmasını diliyor, işçi kardeşlerimizin ve fabrikamızın daha güzel günlere ulaşmasını temenni ediyorum.”

AK PARTİ ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ EJDER AÇIKKAPI: Bugün bir müjde beklentimiz olduğunu TBMM'deki basın toplantımızda ifade etmiştim. Alacakaya İlçemiz'de Kef Ocaklarında çalışan emekçi kardeşlerimizin haklı taleplerinde mutlu sona ulaşıldığı haberini aldım.…Hayırlı olsun. Mutlu haberi bugün İstanbul'da işveren ile görüşmelerde bulunan beş kişiden biri olan Erdem kardeşim ile yaptığımız görüşmede aldım. Şimdi sahiplenen çok olur. Bilinmesini isterim ki: Bir başarı varsa bu Elazığ'ın başarısıdır. Elazığlının kenetlenmesinin başarısıdır. Bu emekçi kardeşlerimizin başarısıdır.

Elazığ'da sürece katkı ve destek sağlayan tüm siyasi parti temsilcilerinin, teşkilatlarının, milletvekillerinin başarısıdır. Elazığ yazılı ve görsel basınımızın konuyu sahiplenerek etkili haberciliğinin başarısıdır. Süreçte emekçi kardeşlerimize destek sağlayan Öz Sağlık İş Sendikası Elazığ Şube Başkanı İrfan Demirtaş kardeşimize de teşekkür ediyorum. Sürece katkı sağlayan Bakanlarımıza teşekkür ediyorum.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın #AlparslanBayraktar beye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın #VedatIşıkhan beye süreçte sağladıkları katkı ve desteğe teşekkür ediyorum. Sayın #YükselYıldırım beye sürece olumlu yaklaşım ve katkıları için de teşekkür ediyorum. Hayırlı olsunEmekçi kardeşlerimize Allah can sağlığı versin. Kardeşlerimize aileleriyle, evlatlarıyla, sevenleriyle birlikte mutluluklar diliyorum.”

AK PARTİ ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ MAHMUT RIDVAN NAZIRLI: Birlikten kuvvet doğar. Herkesin çabası ile netice alındı. Tebrikler Elazığ

CHP ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL: Girişimlerimiz nihayet sonuç verdi ve Eti Krom Holding yetkilileri çağrılarımıza yanıt vererek işçi kardeşlerimizle uzlaşma sağladı. Cumhuriyet Halk Partisi olarak emekçinin her zaman yanında olduğumuzu Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel öncülüğünde bu süreçte de gösterdik. En yüce değer emeğin ve alın terinin mücadelesine sahip çıkan başta Sayın Genel Başkanımız olmak üzere bölgeye gelerek emekçilerin haklı taleplerine destek veren Genel Başkan Yardımcımıza, milletvekili heyetimize, il örgütümüze ve sağduyu çağrımıza yanıt veren Eti Krom yöneticilerine teşekkür ediyorum.

ELAZIĞ KENETLENDİ

İktidar ve muhalefet milletvekilleri, siyasi parti il başkanları, STK'lar ve özellikle çok sayıda sosyal medya kullanıcıları ve firma patronunun işçilere yönelik cümlelerini duyan her bir Elazığlı tepkisini hemen koydu ve patronun tavrının yanlışlığını dile getirdi. İşçilerin haklarını alması için her kesimden insanın ciddi destek verdiği bu durumda gösteriyor ki, her Elazığlı haksızlık karşısında dik durur ve mazlumun yanında olur.

Bakmadan Geçme