SEÇİM YOLDA

 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başta siyaset kurumu olmak üzere birçok alanda yaşanan güvensizlik ortamının yeniden tesis edilmesi için 2017 yılında seçim

TAKİP ET
 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başta siyaset kurumu olmak üzere birçok alanda yaşanan güvensizlik ortamının yeniden tesis edilmesi için 2017 yılında seçim yapılacak.

Bir çok partiye bulaşan FETÖ terörü  ile farklı eğilimlerinin temizlenmesi için bu seçime HDP dışında bütün partiler sıcak bakıyor.

BOL SANDIKLI SEÇİM

2017 yılının Ekim ayında yapılması planlanan seçimlerde seçmenin önüne çok sayıda sandık konacak. Yapılacak seçimler, yerel, genel ve başkanlık sisteminin sorulduğu referandum şeklinde olacak.

Normal takvime göre 2019 yılı Mart ayında yerel, Kasım ayında da genel seçimlerin yapılması gerekiyor. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkede oluşan tablo yeni bir seçimi gerekli kılmış gibi gözüküyor.

AK PARTİ SEÇİMDE ISRARLI

Seçimlerin birleştirilerek öne alınması ve birlikte yapılması konusunda en istekli partinin Ak Parti olduğu gözüküyor. Ak Parti,  olası bir seçim için kolları sıvadı. Teşkilatlara değişik vesilelerle seçime hazır olun mesajı veriliyor.

İLK ADIM TEŞEKKÜR MİTİNGLERİ

Ak Parti, seçimler için ilk adımı atarak birçok şehirde 15 Temmuz demokrasi zaferine katkıları anısına teşekkür mitingleri yapacak.

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL'in bitmesiyle birlikte teşekkür mitinglerine başlamaya hazırlanıyor. Başbakan Yıldırım'ın Ekim ayı içerisinde başlaması planlanan teşekkür mitingleri takvimi kapsamında 81 ile gidecek. 

İLK MİTİNG ŞEHİT HALİSDEMİR'İN MEMLEKETİNDE

Henüz planlama aşamasındaki mitinglerin Niğde'den başlaması tasarlanıyor. 15 Temmuz darbe gecesi Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda darbeci askerlere karşı koyan ve şehit olan Ömer Halisdemir'in memleketi olan Niğde'den başlayacak mitinglerin günde 2 bazen de 3 ilde olabileceği de ifade ediliyor.

Başbakan Yıldırım, gittiği illerde 15 Temmuz'da şehit olanların hem ailelerine hem de  kabirlerine  ziyaret gerçekleştirecek. El konulan bazı yurt ve okullara şehitlerin adları verilirken yenilenen bu kurumların bazılarının açılış törenlerine Yıldırım'ın da katılabileceği ifade ediliyor.

MUHALEFETE DAVET VAR

Başbakan Yıldırım'ın 81 ildeki mitinglere CHP ve MHP'li milletvekilleri ile il başkanlarının da davet edilmesinin planlandığı  belirtildi. Mitinglerde parti simgeleri yerine Türk bayrakları ile miting alanlarının hazırlanması planlanıyor.

 MHP SEÇİME HAZIR

Seçimlerin erkene alınmasını isteyen bir diğer parti de MHP. 15 Temmuz darbe girişimiyle FETÖ projesi Meral Akşener'den arınan ve temizlenen parti, Devlet Bahçelinin bu süreçteki dik duruşu ve milletin yanında yer alması ile oy oranını artıran parti konumuna yükseltti.

Şehir merkezlerinde kurulan demokrasi meydanlarına en çok desteği ve katkıyı veren, gerek parti üst yönetimi gerekse parti tabanıyla demokrasiye ve milli iradeye en net bir şekilde sahip çıkan ve FETÖ'yü lanetleyen MHP'nin seçimlerden başarıyla çıkması bekleniyor.

CHP İSTİYOR GİBİ…

2017 yılı sonbaharında yapılacak seçimler için CHP'nin tavrı net olmamakla birlikte seçimlerden kaçıyor imajı oluşmaması adına seçime varız gibi bir hava hkim. Parti içi muhalefetin de önünü kesmek için  kerhen dahi olsa seçime gitmeyi tercih edecek.

HDP, KIRMIZI GÖRMÜŞ GİBİ

Seçimlerden en çok korkan ve ürken parti ise HDP. Son anketlerden oy oranı yüzde 6'lara düşen ve batı illeri kadar doğu ve güneydoğuda da ciddi bir oy düşüşü partide panik havası yaratmış gibi gözüküyor. Parti içinde şimdilik kendini göstermeyen ve başını Altan Tan'ın başını çektiği İslami kanat, parti içinde yeni bir oluşum başlatmış durumda.

LİSTELER GÜNCELLENECEK

Yapılacak erken seçimlerde milletvekili listelerinin yeniden güncellenmesi ve özellikle paralel yapıya yakınlığı, ya da duruşu ile 15 Temmuz da üşengeçlik ve korkaklık gösteren milletvekilleri listelere alınmayacak. 

Bakmadan Geçme