SAYIN MÜFTÜ BEYDEN RİCAMIZ...

'' Sizden biri bir iş yaptığında onu en iyi şekilde yapsın '' Hadisi şerif

TAKİP ET
'' Sizden biri bir iş yaptığında onu en iyi şekilde yapsın '' Hadisi şerif...

 

Peygamber efendimizin hadisinde buyurduğu gibi kim ne iş yaparsa yapsın ama en iyisini, en güzelini, en doğrusunu yapmakla mükelleftir.

 

Hele de mevzu bahis dini konular olunca daha bir hassas olup gerekli özen gösterilmelidir. Çünkü; dini konular kimliğimiz, imajımız, mensubu olduğumuz dinimiz hakkında ip uçları verir. Karşı tarafta etkileşim yaratır.

 

Bir Müslümanın din adı altında yaptığı olumlu veya olumsuz bir davranış çevredekiler tarafından mensubu olduğu dine mal edilir. Olumlu ve güzel davranışlar insanları çeker, olumsuz ve çirkin davranışlar ise iter..

 

Tıpkı Ezanın iyi okunup kalplere huzur güneşi doğurması, kötü okununca insanları olumsuz düşüncelere itip soğutması gibi..

 

Evet konumuz bu; Maalesef Ezanı çok iyi okuyan Müezzin ve Hocalarımıza denk gelip içimizin huşu ile dolduğu gibi çok kötü okuyanlara da sıkça denk geliyor ve güzel dinimiz adına hoşnutsuzluk duyuyoruz.

 

Günde 5 vakit okunan, her vakit için farklı bir makam inceliği ve güzelliği öngören dinimize yazık ediyoruz. İyileri tenzih ederek bazen o kadar kötü seslere ve okumalara denk geliyorum ki güzelim Ezan-ı Şerif ancak bu kadar katledilebilir, zulme uğratılarak dinimize zarar verilebilir diyerek üzülüyorum.

 

Bunlara birde yakın olan Camilerden önce ve sonra başlayan Ezanların karışması da eklenince iş daha bir olumsuz boyut kazanıyor. Bildiğim kadarı ile geçmişte Camilerimiz merkezi sistem alt yapısı ile donatıldı. Yine bildiğim kadarı ile hemen yanı başımızda Malatya merkezi sistem ile okutulmasına başlamış durumda.

 

Ezanı güzel okuyan müezzinlere okutup kaydederek merkezi sistem aracılığı ile Camilerin tamamından aynı anda yayınlanmasının ne dinen ne de insanlarımız açısından bir mahsur teşkil edeceğini sanmıyorum.

 

Tabi ki bu benim düşüncem. Şayet dinen ve ilmen teşkil eden bir durum var ise bunu en iyi bilen diyanet işleri ve uzmanlarıdır. Eğer var ise bilgilendirme yaparlarsa sevinirim.. Bana göre Müslümanım diyen, hatta gayrimüslim olan birçok insanın gönlünde, kulağında hoş bir sada yaratacağıdır.. Ezan sesi ile din değişerek Müslüman olan insanların hikayesini okumuştum.

 

Dinimizde bu denli önemli bir yere sahip olan Ezanın bu kadar gözardı edilmesi, kötü, çok sesli, anlaşılması güç okunmasına müsamaha gösterilmesi anlaşılır bir şey değil. Hem çok ince düşünülecek her vakit namazına ayrı makam olsun denilecek ama zaman içerisinde durum bu kadar sevimsiz hale getirilecek.

 

Anlam verilmesi zor ve normal değil. Bence müftülüğümüz bu konuda bir anket çalışması yapmalı doğru ve anlaşılır sorular sorarak halkın nabzını tutup çıkan sonuca göre bir dizayn içerisine girmelidir. Anlatılanları yanlış anlamaya meyilli! ve çok istekli olan bir takım insanların varlığını göz önünde bulundurunca açıklama yapmadan geçmek istemiyorum.

 

Bazı çevreler buna kulp takarak Ezan düşmanlığı diyebilir. Aksine bu yazı kutsalımız olan Ezan sevgisinden yola çıkılarak kaleme alınmış bir yazıdır. Yani o denli gereksiz altı boş hezeyanlar beyhude çabalardır.

 

Dinimizin güzelliklerinin heba edilmesine müsaade edemeyiz. Ezan-ı şerifimiz güzel okunmalı ruhu ve kulakları okşamalıdır.

 

Başka şehirlerde diyanet tek merkezden güzel sesler ile okutulmasına ruhsat vermiş ise bizim ilimizde neden olmasın.. Herhalde oralarda farklı burada farklı bir din yok! Aynı din aynı kurdigerar geçerli.

 

Zannımca 100 km mesafe ile dinin kural ve işleyişi değişmiyor dur. İlimizin değerli Müftüsünden ricam bu konuya duyarlılık göstermesidir. Kendileri Ezan vakitlerinde şehir meydanına çıkıp gezdiğinde sorunun ne denli vahim boyutta olduğunu göreceklerdir.

 

Her Müezzin yada İmam çok iyi Ezan okuyacak diye bir şey elbette yok, bir nevi yatkınlık ile alakalıdır.

 

O nedenle bu işi icra eden insanlara da saygısızlık yapmak istemiyorum. En azından iyi okuyan insanların ve karışıklığa meydan verilmeden okunmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim..

 

HELEDE DİNİMİZE SALDIRILARIN ÇOK OLDUĞU BÖYLESİ BİR DÖNEMDE!!

Bakmadan Geçme