Sarayatik Kaderine Terk Edildi
Tamer Ören-Hasret Ata/24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra çok sayıda binası ağır hasarlı olan Sarayatik Mahallesi, şehir merkezinde olmasına rağmen harabe bir görüntü arz ediyor.
Muhtar Şahinoğlu, konuyla alakalı olarak: “Mahallemiz yerleşim yeri olarak Elazığ'ın en eski mahallelerinden biridir. 24 Ocak 2020 depreminden itibaren mahallemizde çok fazla ağır hasarlı binalar mevcut. Biz yaşanan 24 Ocak depreminden sonra mahallemizin hemen hemen yüzde 20-25'ini yıktırdık. Bir kısmı orta hasarlıydı bu orta hasarlı binalarda son yaşanan 6 Şubat depremiyle birlikte ağır hasarlıya dönüştü.“ dedi.
“KAMU KURUMLARININ MÜDAHİL OLMASI LAZIM”
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Elazığ Belediye'nin ortak girişimiyle binaların yeniden yapılmasını istediklerini ifade eden Şahinoğlu, “mahallemizde hem seçmen sayısı olarak hem de binaların yıkımıyla alakalı büyük bir kaybımız oldu. Bununla alakalı vatandaşların bizlerden tek talebi kentsel dönüşüm. Yıllardan beridir mahallelerinde ikamet ediyorlar komşuluk ilişkileri var örf adetlerine ve akraba bağları çok yüksek olan mahallelimiz, yıllardır buralarda yaşadıklarından dolayı yeni yapılacak olan evlerini yine aynı yerde yapılmasını istiyorlar. Devletimiz şuan evleri rezerv alanlarında yapıyor ancak vatandaşlarımıza da arsanız sizindir müteahhitle anlaşıp kendi arsanızda kendiniz ev yaptırabilirsiniz diyorlar, vatandaşların müteahhitlerle anlaşması çok zor. Çünkü şuan bir dairenin maliyeti 600-700 bin lira arasında değişiyor. Biz bu şekilde insanların eline bırakırsak orayı yaptırmak imkansız hale gelir. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Belediye'nin ortak girişimiyle binaların yeniden yapılmasını istiyoruz. Çünkü şehir merkezi binalar yapılmadığı müddetçe harabe bir şehir oluyor. Şehir merkezindeki maddi durumu yerinde olan insanlar da o tarafa gidiyorlar” dedi.
“ŞEHİR GELİŞİMİNİN OLUŞMASI VE DEVAM ETMESİ İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART”
“Kentsel dönüşümün mutlaka olması gerektiğini ifade eden Şahinoğlu, “Buraların bir an önce, sadece bizim mahalle için değil. Çarşı merkezde bulunan bütün binaların bir an önce kentsel dönüşüme alınması lazım çünkü burada postane var kapalı çarşı var buralar şehrin gözbebeği. Şehir gelişiminin oluşması ve devam etmesi için kentsel dönüşüm şart. Mahallemizin en büyük sorunu kentsel dönüşüm. Zaten bizim mahallemizde şu an devlet hazinesine ya da belediyeye ait bir karış yer yok. O yüzden düşündüğümüz projeleri gerçekleştiremiyoruz” diye belirtti.
BELEDİYEMİZ GÜZEL BİR PARK PROJESİNE BAŞLADI
“Akpınar mahallesi sınırları içinde olmasına rağmen Sarayatik mahallesine de hizmet edecek yeni bir parkın yapımı için Elazığ Belediyesi'nin çalışmalara başladığına dikkat çeken Muhtar Şahinoğlu; “Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait olan bir arsa vardı. Bizim mahallemizin de sınırları. Geçen hafta belediye oranın projesini çizdi. İnşallah yeşil alan yapılacak. Bizim mahallemizle de komşu olmuş olacak. Bu vesileyle herkes oraya gidip sosyal alanlarında zaman geçirecek. Bu konuda Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları'na teşekkür ediyorum” dedi.
“KARAKOL YENİDEN HİZMET VERMEYE BAŞLADI”
“Mahallelerine karakolun yeniden gelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Muhtar Şahinoğlu, “Mahallemizle alakalı son zamanlarda depremden dolayı karakolumuz ağır hasarlıydı. Orayı boşaltıp, Kırklar Mahallesi'nde bulunan sakinlerimiz geçici konteyner kente taşınmışlardı. O konteynerde olmaları bizim mahallemizi oldukça kötü etkiledi. Çünkü asayiş olayları büyük ölçüde arttı. Mahallemizdeki huzur ve güven ortamı azaldı. Burada oldukları zaman en azından can güvenliğimiz vardı. Mahallemizdeki öğrenciler okul giriş ve çıkışlarda kendilerini güvende hissediyordu. Karakol, birkaç gün önce tekrar açıldı ve personeller faaliyetlerine kaldıkları yerden devam ediyorlar. İnşallah mahallemizde asayiş olayları yeniden azalır ve huzur ortamı yeniden sağlanır. Mahallemize karakolun yeniden gelmesi bizleri oldukça memnun etti” şeklinde konuştu.
3 YILDIR BEKLİYORUZ
Şuan kullanılmayan Elazığ Lisesi spor salonu hakkında da bilgiler veren Şahinoğlu,"Elazığ Lisesinin içinde bulunan spor salonu 24 Ocak 2020 depreminden bu yana kullanılamaz halde. Elazığ Lisesi o dönemde ağır hasar alan bir yapıydı, sonrasında özel bir banka tarafından tekrar inşa edildi ancak spor salonu kısmı ve önünde bulunan duvar çok fazla hasar aldı ve kullanılamaz hale geldi. Vatandaşlarımız ve öğrencilerimizin sıkça kullandığı bir alan olduğu için tehlike arz ediyor. Biz Milli Eğitim müdürüyle bu konu hakkında konuştuğumuz da içerisinde eşyaların olduğunu, eşyaların çıkarılması neticesinde oranın yıkılacağını belirtti. 3 yıla yakın bir süredir bekliyoruz, ne olduğunu da bilmiyoruz, deprem bölgesinde yer alıyoruz olası bir depremde o an orada bulunan bir vatandaş için tehlike arz ediyor. Ben buradan sayın valimize bu konunun çözüme ulaşması için çalışmalar yapması yönünde ricada bulunuyorum" İfadelerine yer verdi.
“YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORUZ”
Muhtar Şahinoğlu son olarak ise “Acil yıkılması gereken bina olarak seçtikleri ve hasarlı olduğunu belirttikleri binaların doğalgazını kestiler ve vatandaşa acilen binayı boşaltın dediler. Bunun üzerine vatandaşlar binaları, kapı ve pencerelere kadar sökme suretiyle boşalttı. Daha sonra binadan bir kişi itiraz etti. Edilen itirazı inceleyerek ağır hasarlı binaların büyük bir kısmını az hasarlıya birini de orta hasarlıya çevirdiler. İnsanlar mağdur oldu çünkü kapılara kadar sökmüşlerdi. İnşallah yetkililer mahallelime yardımcı olurlar. Çünkü binalar kullanılamaz halde” dedi.