Sanaç: Yerinde Dönüşüm için Külfete Katlanmak Şart
İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Hıdır Kaya, bitişik nizam imar planıyla yerinde dönüşümün yanlış olacağını, sokakları dar olan Elazığ'da kat artırımının üstü açık tünel yapmak anlamına geleceğini ifade ederek ada bazlı dönüşüme dikkat çekerken, Yüksek Mimar Kazım Sanaç ise yerinde dönüşümde herkesin bütçesi korunacaksa konut sorunları için bir çözüm olabileceğini ve vatandaşların devletin verdiği konutun dışında kendi konutlarını yerinde dönüştürmek istiyorlarsa birazcık külfete katlanacaklarını ifade etti.
Tamer Ören-Kübra Kabukçu/İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Hıdır Kaya ve Yüksek Mimar Kazım Sanaç, Elazığ'da yerinde dönüşüm projesi hakkında gündem yaratacak açıklamalarda bulundu.
YERİNDE DÖNÜŞÜM DEVLET ANLAYIŞI İLE OLMALIDIR
Kaya “Müteahhit girmiyor diye 5 katlı bir binayı 8 kata çıkarmak doğru değil. Yerinde dönüşüm bu şartlarda başarılı olmaz. Vatandaşlar depremden sonra yüksek katlı binaları tercih etmiyor zaten. Bu şekilde olan binaların yapımı yüzde 20'yi geçmez. Yerinde dönüşüm bu projeyle başarılı olamaz. Bunun çözümü devlet, sosyal devlet anlayışı ile buna el atacak. Bina kaç katsa o katta yapılmalı ve TOKİ mantığıyla vatandaşımızı borçlandıracaklar. Yerinde dönüşüm bu şekilde olmalıdır.”dedi.
CADDELERDE KISMEN YERİNDE DÖNÜŞÜM OLABİLİR
Devlet vatandaşı başının çaresine bak diye bırakmamalıdır diyen Kaya, “Yoksa 4-5 katlı bir binayı yıkıp müteahhit yapsın diye 8 kata yükseltmek çözüm değil. Caddelerde kısmen yerinde dönüşüm olabilir. Genel anlamda Elazığ'ın bu dar sokaklarında olmaz. Elazığ'da eski binalar bitişik nizam yapılmış. Cephesi 8-9 metreyi geçmiyor. Yol genişliği 5-6 metreyi geçmeyen sokaklarda böyle bir işe kalkışmak 25- 30 metre yükseklikte üstü açık tünel yapmaktan öteye gidemez. Üstü açık bir tünele insanları yerleştirip yaşamaya zorlayacaksınız. Vatandaşlar o sokaklarda nefes alamaz. Neredeyse insanlar birbirinin evinin içini görecekler. Böyle bir sistem olamaz” dedi.
KAT SAYISINI ARTIRMADAN YERİNDE DÖNÜŞÜM GEREKLİ
Radyal temeller üzerine 10-15 katlı binaların Elazığ'da yükseldiğine dikkat çeken Kaya “Bana göre bir iki bina dışında zemin iyileştirmesi yapılmadı. Fore kazıklar çakarak gerekli çalışmalar yaparak zeminleri iyileştirip çok katlı binalar yapabilirsiniz. Teknoloji buna müsaittir ama ben şimdiye kadar böyle bir çalışma göremedim. Elazığ'da zemin iyileştirmeden çok katlı bina yapmak uygun değil. Müteahhitler istiyor diye ya da kar etsin diye binaların kat sayısını yükseltmek iyi bir şey değil. En güzeli devletin kat sayısını artırmadan yerinde dönüşüm yapmasıdır. Zaten müteahhit 3 kat kendisine kalıyor diye o işe girmez. Vatandaştan yine çok para isteyecek” diye kaydetti.
YERİNDE DÖNÜŞÜM EN AZ 15 YIL SÜRER
Yerinde dönüşümün ve eski binaların yıkılıp yeniden yapılmasının uzun bir zaman alacağını belirten Kaya “ Bu iş birkaç aylık ya da birkaç yıllık bir iş değil. En az 15- 20 yıl sürer. Çünkü o kadar kolay değil. Burada dikkat edilmesi gereken öncelik sırasına göre illerde eski binaları yıkıp yeniden yapmaktır. Örneğin; Elazığ'da hangi mahallenin duruma daha kötü bunun araştırılıp peyder pey yapılacak. Bu işte hem ekonomik güç hem de zaman ister” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
KISMEN ÇÖZÜM OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Yüksek Mimar Kazım Sanaç ise yaptığı açıklamada, “Yerinde dönüşümde herkesin bütçesi korunacaksa konut sorunları için bir çözüm olabilir diye düşünüyorum. Biz Mimarlar Odası olarak temelde çok katlı yapılaşmaya karşıyız ama bir afet anında nasıl önemli kararlar verilirse bu da öyle bir karar olduğunu düşünüyorum. Kısmen çözüm olacağını düşünüyoruz.” dedi.
BU YASADA HARCANACAK BÜTÇE BELLİ
Başkan Sanaç,“ Şu an ekonomik kriz var. Yani neticede yerinde dönüşümde söz konusu olan ve kentsel dönüşüm yerleri belli, bu yasada harcanacak bütçede belli. Ancak vatandaşlar da bu durumda devletin verdiği konutun dışında kendi konutlarını yerinde dönüştürmek istiyorlarsa birazcık külfete katlanacaklar.”dedi.