Salçalı köfte zaman kaybı

Geçtiğimiz hafta yapılan ve oldukça ilgi toplayan Elazığ 4. Tarım Fuarıyla ilgili izlenimlerimizi yazmıştık ancak bizlerin ya gözden kaçırdığı ya da bizim gezdiğimizde stantta olmayan bir görüntüyü milletvekillerimiz paylaşınca 'işte bu' diyerek heyecanlandık.

TAKİP ET

Bizi heyecanlandıran resim, ilimiz ova ve yaylalarında hayvancılık yapan Beritan ve Şavak aşiretlerinin kendi doğal yöntemlerle yaptığı tulum peynirinin, et döneri düzeneğine takılıp, döner bıçağı ile kesilip satılması ya da servis edilmesiydi.

Bu resmi önemli ve şehir adına farklı kılan ise ilimizde adına festivaller yapılan ancak herhangi bir marka değeri olmadığı gibi, satışı, kargolanması hatta lezzeti ile çok da rağbet görmeyen salçalı köfte yerine “Şavak Tulum Peyniri”nin markalaştırılması ve pazarlanması fikri oldu.

Öncelikle şunu belirtelim. Bazı ürünler vardır ki her mutfağın, sofranın olmazsa olmazıdır. Bazı ürünler çok lezzetli de “olsa da olur olmasa da olur” türündendir. Yine bazı ürünler vardır ki “olmasa daha iyi olur” kategorisindedir.

İnsanlar, aylarca salçalı köfte, orcik, pestil gibi ürünleri yemese de olur ve hayat devam eder. Ancak kahvaltıda peynir, özellikle tulum peyniri “olmazsa olmaz” klas bir üründür. Hele yanında sıcak ekmek ve çay da varsa…

Her eve girmek zorunda olan, tüketimi oldukça çok ve yaygın olan Şavak Tulum peynirimiz varken bizlerin salçalı köfte ile zaman kaybetmesi çok anlamlı da değil doğru da değil.

Hele hele o festivali renklendirsin diye, bunu Türk kamuoyuna tanıtsın diye şehrimize davet ettiğimiz ünlülerin bile çok anlam veremediği bir salçalı köfteye zaman ve para harcamaya gerek yok.

Şehre, üreticilerimize ve ticaret erbabına katkı sunacak olan tulum peyniri konusunda hem Şavaklılar Derneği, hem Beritanlılar Derneği hem de başta Ticaret Borsası olmak üzere ilgili STK'ların harekete geçmesini bekliyoruz.

Bu konuda en büyük iş ise, peynirlerin plastik kutular yerine değişik gramajda imal edilecek olan toprak çömlekler ya da deri tulumla yapılacak ambalaj sektörüne düşüyor.

Hem kullanımlık, hem hediyelik hem de şehre büyük katma değer kazandıracak Şavak Tulum Peyniri için hemen harekete geçelim diyorum.

Yorumlar 2
Timur Eskibağ 16 Ekim 2024 07:59

Bu adam tam benim kafamda kendisini kutluyorum.

Elaziz 15 Ekim 2024 22:49

Kişilerin zevklerine kalmış bu olay

Bakmadan Geçme