Şahinoğlu: Elazığ Bu Projeyle Dönüşemez

Sarayatik Mahallesi Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı tarafından açıklanan yerinde dönüşüm projesinin Elazığ'da uygulanabilir olmadığını söyledi.

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremler sonrasında depremden etkilenen 11 ilde yaraların sarılabilmesi ve yeni konutların hızlıca tamamlanması adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “yerinde dönüşüm projesi” adı altında bir uygulama hayata geçirilerek vatandaşlara 500 bin TL hibe 500 bin TL'de düşük faizli kredi verileceği açıklanmıştı.

Sarayatik Mahallesi Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, bu projenin Elazığ'da uygulanabilir olmadığını şehrimizdeki eski konut stokunun bulunduğu mahallelerin tespit edilerek bu alanların riskli alan ilan edilmesi uygulaması ile dönüşüm yapılmasının daha uygun olacağını dile getirdi.

Muhtar Şahinoğlu konuyla ilgili açıklamasının tamamında şu ifadelere yer verdi:

“YIKILAN EVLERİN NEREDEYSE TAMAMI YAPILAMAYACAK”

Şuan Bakanlığın açıklamış olduğu "Yerinde Dönüşüm Projesi'ni"ne yazık ki evleri yıkılan depremzedelerin %99'u yapamayacak.

Yapamamasının nedenleri;

*Yüzde 50+1 şart aranması; Örneğin 10 dairenin olduğu bir binada 5 daire sahibinin rezerv alanlarda konut talep etmesi yüzünden,

*Zemin+4 katın şart olması; Yıkılan bir binanın 7 katlı olduğunu düşünürsek ve en fazla 5 kat yapılacağından, kaçıncı kat kimin olacak, kura yöntemi gibi çözülemeyecek sorunların oluşacağından,

*En önemli sorunlardan biri olan mahallelerin imarının uygun olması; Yapacağınız arsanın metrekaresinin yeterli olması, yol çekme mesafelerinin oluşması, belediyenin ruhsat iznin verebilmesi. İmar nedeninden dolayı imkansızdan öte bir problemin oluşacağından.

“ELAZIĞ BU PROJEYE UYGUN DEĞİL”

Bu proje diğer deprem bölgelerinde olumlu sonuç verecek ve birçok depremzede yerinde konutunu yaptıracak çünkü diğer illerin bazı sokakları, caddeleri, hatta mahalle komple ağır hasar. İlimize gelince bir cadde de 3 bina ağır hasar, 10 bina sağlam. Bir bina yıkılıyor yanındaki bina eski ama sağlam raporu verilmiş. Bu nedenden dolayı evlerin yerinde yapılması imkansız gibi bir şey.

“ÇÖZÜM RİSKLİ ALAN İLANI”

Peki çözüm yok mu? Elbette var. Özellikle şehrin eski ve ağır hasarlı yapıların yoğun olduğu mahallelerin 2020 depreminde yapıldığı gibi riskli alan ilan edilip, belirli bölgelerdeki 40,50 yıllık yapıların az hasarlı denilmesine bakılmaksızın bu yapılarında ağır hasar olarak değerlendirilip, komple yıkılıp yeniden inşa edilmesiyle, dönüşmesi mümkün olur. Aksi taktirde yerinde dönüşüm Elazığ için hayalden öteye gitmeyecektir.

Bakmadan Geçme