Sağlıklı Kilo Vermek İçin Neler Yapılmalı?
Başak MERAL GÜNDÜZ/Diyetisyen Duygu Yüce,diyete başlamadan önce bazal metabolizma hızı ölçümü yapılması gerektiğini belirterek, sağlıklı kilo vermek için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
BAZAL METABOLİZMA HIZI NEDİR?
Dyt.Duygu Yüce,”Metabolik Hız,tükettiğimiz besinlerin vücutta enerjiye dönüşümünü gösteren parametredir. Metabolizma hızının yavaş olması yediğimiz besinlerin enerjiye dönüşümünün az olup vücutta yağ dokusu olarak depolanması demektir. Bazal metabolizma hızı, vücudun sadece temel yaşamsal fonksiyonlarını (nefes alma, kan dolaşımı, sinir sistemi vb.)gerçekleştirmek için kullandığı minimum kalori ihtiyacıdır. Bazal metabolizma hızı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Yaş, cinsiyet, genetik yapı ve aktivite düzeyinden etkilenen bazal metabolizma hızı 20 yaşından itibaren her 10 yılda bir %1-2 oranında azalmaktadır.
YAVAŞ METABOLİZMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Hormon dengesizlikleri
-Çok üşüme
-Cilt kuruluğu
-Saç dökülmesi
-Şişkinlik, hazımsızlık
-Kan şekerinde dengesizlik (yemekten sonra ani uyku gelmesi)
-Kilo verememe
-Sürekli yorgunluk hissinin olacağını belirtti.
METABOLİZMANIZ YAVAŞ MI?
Dyt Duygu Yüce,”Kilo verme sürecindeyken ‘asla kilo veremiyorum' ‘su içsem yarıyor' diyorsanız metabolizmanızın yavaş olduğunun aslında farkındasınızdır. Metabolizma hızı kişi için önemlidir. Genetik faktörün üzerinde büyük etkisi olan metabolizma hızını yavaşlatmak ve hızlandırmak aslında bizim tercih ve alışkanlıklarımıza bağlıdır.
METABOLİZMA HIZINI ARTIRMAK İÇİN ÖNERİLER
Su Tüketiminizi Artırın:
Günde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin. Su 0 kaloridir, vücutta oluşan atıkların atılmasıve vücuttaki sistemlerin (sindirim, dolaşım, boşaltım vb.) sağlıklı çalışması için su tüketimi elzemdir. Vücutta enerji harcanan bütün sistemler için gerekli olduğundan tüketimi metabolizma hızını etkiler.
Uyku Saati Önemli:
Günde 7-9 saat uyumaya özen gösterin. Uyku esnasında salgılanan büyüme hormonunun (GH) ve gün içerisinde salgılanan açlık hormonunun (ghrelin hormonu) kontrollü salgılanmasını sağlar. Yapılan çalışmalar beslenme düzenine dikkat edilse bile uykusuzluk yaşanıyorsa kilo vermede zorluk oluştuğunu kanıtlamıştır.
Kas Kütlenizi Artırın:
Vücutta kas kütlesi artıkça metabolizma hızı artar. Kas kütlenizi artırmak için yaşamınıza düzenli spor yapmayı dahil edin. Sabah yapacağınız hızlı tempoda yürüyüşler, güne daha dinç başlamanızı ve kas kütlenizin artmasını sağlar.
Gıda İntoleransınız Varsa O Besinlerden Uzak Durun: