SAĞLIKLI BİR KIŞ İÇİN BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİR

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Ölümcül hastalıklar bağışıklık sistemi çöktüğü anda yakalıyor.

TAKİP ET


Bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının hayati önem taşıdığını belirten Dyt.Ayşegül KESKİNKILIÇ bağışıklığı güçlü tutmak için dengeli beslenmeyi, stresten uzak durmayı ve spor yapmayı şart koşuyor.

 

 BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?

Keskinkılıç,yaptığı açıklamada,'' Vücudumuzda hastalık yapıcı patojen hücreleri tanıyarak onlarla savaşan, vücudumuzu koruyan kalkan görevi üstlenen sistemimizdir. Vücudumuzda yer alan bu savunma mekanizması çeşitli yollarla aldığımız mikroorganizmaların lenfler, kemik iliği ve dalak gibi bölümlerde bulunan savunma hücreleri aracılığıyla yok edilmesi üzerine kuruludur. Ve savunma hücrelerimiz hastalık yapıcı patojen hücrelere karşı başarılı olduğu takdirde sağlığımızı korumuş oluruz.''



 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDEN ÇÖKER?

Bireyin yaşam tarzı ve çevresel faktörler bağışıklık sistemini güçlendirmede ve çökmesine zemin hazırlamakta oldukça etkilidir. Herşeyin başında gelen stres burada da en başı çekiyor. Hemen akabinde kullandığımız ilaçlar , UV ışınlar , yorgunluk , uyku düzensizliği , gereksiz antibiyotik kullanımı ve tabi ki yanlış beslenme alışkanlıkları geliyor.



 

BESLENME İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ARASINDA İLİŞKİ VAR MIDIR?

Hipokrat zamanından bu yana beslenmenin bağışıklık (immün sistem) üzerindeki etkisi bilinmekte ve konuşulmaktadır. Yetersiz-dengesiz beslenme, besin öğelerinin özellikle vitamin ve minerallerin eksik alımı, karbonhidrat-protein-yağ dengesini kuramama bozulmuş bir yeme alışkanlığı ile beraber çökmüş bir bağışıklık sistemini beraberinde getirebiliyor.  Ve bu durumda düzensiz beslenmenin yanında birçok enfeksiyona ve toksine merhaba demiş olur, onların yaşamaları için güzel bir ortam hazırlamış oluruz. Yetersiz beslenmenin enfeksiyonlara ortam hazırladığı gibi obezitenin de immün sistemi bozduğu, yaraların iyileşmesini geciktirdiği belirlenmiştir.



 

KIŞ AYLARINDA HASTALIKLARA DAHA AZ YAKALANMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

Bireyin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, savunma hücrelerinin düzenli çalışması için bütün besin öğelerinden alması ve bu öğeleri öğünlere dengeli dağıtması gerekmektedir. Sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli, özellikle meyve tüketimimizin günde 3 porsiyonun altına düşmemesine dikkat edilmelidir. Günlük 2.5-3 lt su tüketmeye her bireyin uyması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirelim deyince aklımıza ilk gelen besin öğesi C VİTAMİNİ oluyor. C vitamini kaynağı olan kış aylarında rahatlıkla ulaşabileceğimiz turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt) ve bunun yanında c vitamini kaynağı olan yeşil biber,kırmızı biber,kuşburnu, maydonoz da günlük beslenmemizde yer almalıdır.

Yine kuvvetli antioksidan olan BETA-KAROTEN A vitaminin vücutta depolanan bir formudur.İhtiyaç durumunda A vitaminine dönüştürülerek kullanılır. Özellikle sarı ve turuncu renkli besinlerde bulunuyor. Havuç, balkabağı, ıspanak , kayısı, tatlı patates, trabzon hurması iyi kaynaklarıdır. 

Kokusu kadar kuvvetli olan antibiyotik değerinde sarımsak da bağışıklık sisteminde çok önemlidir. Kükürt, A,B ve C vitaminlerini içerir. Sarımsağın bu mucizevi etkisinden yararlanabilmek için bütün olarak değil ezilmiş halde tüketmek gerekmektedir.

Boşaltım sistemimiz , yani bağırsaklarımız da bağışıklığımız açısından oldukça büyük önem taşıyor. Bağırsak sağlığımız için her gün düzenli probiyotik bakteri (faydalı bakteri) almamız gerekmektedir. Bu bağlamda her gün kefir veya probiyotik yoğurt tüketmemiz çok önemli. Pırasa , sarımsak , soğan gibi besinlerde bu faydalı bakterileri beslemektedir.

Zencefil,solunum ve sindirim sistemimiz üzerinde birçok olumlu etki bırakan bir baharattır. Solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesine ve sindirim sistemi şikayetlerinin (şişkinlik, hazımsızlık) ortadan kaldırılmasında oldukça etkili. Çorbalarda, salatalarda sebze yemeklerinde bu baharata muhakkak yer vermelisiniz.

Omega-3 hepimizin bildiği gibi kalp-damar ve sinir sistemi üzerinde mucizevi etkileri olan, bağışıklığımızı güçlendiren önemli ve gayet lezzetli bir yağ asidi. Tam mevsiminde iken haftada 2 kez balık tüketmenizin sağlığınız açısından büyük önem taşıdığını belirtmek isterim.

Antioksidan minerallerden olan selenyum deniz ürünleri başta olmak üzere , soğan ve sarımsakta da bolca bulunmakta. Diğer bir antioksidan mineralimiz çinko bağışıklık sistemimizde önemli rol üstleniyor. Çinko kaynaklarını da kabak çekirdeği, kuzu eti , hindi, mantar, ceviz, badem, yumurta sarısı, peynir ve süt olarak sıralayabiliriz.''(Bülten Haber)

 

Bakmadan Geçme