Saadet'in bölünme korkusu

CHP liderliğindeki 6'lı masaya eklemlenmesinin ardından oy oranı büyük ölçüde gerileyen Saadet Partisi'nde, ilerleyen yaşı sebebiyle liderlik koltuğunu terk etmek isteyen Temel Karamollaoğlu'nun yerine çok sayıda aday çıkması sorun oluşturuyor.

TAKİP ET

Saadet Partisi'nin 30 Haziran'da gerçekleştirileceği açıklanan 3'üncü Olağanüstü Büyük Kongre'de Genel Merkez, Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan'ı aday göstermişti.

Fakat Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Birol Aydın ile Genel İdare Kurulu Üyesi Selman Esmerer de adaylığını açıklamıştı. Tek liste için anlaşma sağlanamayan Saadet Partisi'nde 4 gün kala kongrenin ertelendiği açıklanmıştı. SP lideri Temel Karamollaoğlu, lider seçtiremediği Mahmut Arıkan'ı "genel başkan vekili" olarak görevlendirmişti.

Bu durumun en önemli sebebi, Saadet'in genel kurula tek liste halinde gitmek istemesi. Zira Saadet ya da o günkü milli görüş partileri ne zaman bir kongreye iki liste halinde gitmişse ardından hemen bölünme yaşanmış ve yeni bir parti doğmuş.

1978'de Korkut Özal'ın MSP kongresinde çıkardığı ikinci liste ANAP'ı doğurdu. 2000 yılında Abdullah Gül'ün çıkardığı ikinci liste AK Parti'nin doğmasını sağladı. 2010'da Numan Kurtulmuş'un çıkardığı ikinci liste HAS Parti'nin doğmasını sağladı. 2014'te Fatih Erbakan'ın çıkardığı ikinci listeden ise YRP doğdu.

Saadet Partisi işte geçmişte bu yaşanılanları düşünerek kongreye ısrarla tek liste ile girmek istiyor.

Daha önce aday olduğunu açıklayan Selman Esmerer her ne kadar adaylıktan çekilse de asıl ve seçimleri kazanma potansiyeli olan Birol Aydın'da böyle bir açıklama gelmediği gibi bir niyet beyanı da yok.

Anlaşılan Saadet, yeniden bir bölünme tehlikesini savmak adına daha uzun süre vekil genel başkanla yönetilecek gibi.

Bakmadan Geçme