Ruhsatsız ve Kayıtsız Tekneler İçin Uyarı Yapıldı!

Fırat Liman Başkanı Vekili Abdurrahman Türken yaptığı açıklamada, 'Ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili olan büyük bir denizci ülkesidir' dedi.

TAKİP ET
Türkiye'miz toplam 8337 km kıyıları ile dünyanın en uzun kıyıya sahip ülkeleri arasında bulunmaktadır. Kıyılar turizm, tarım, sanayi, kentleşme vb. faaliyetler açısından çok büyük önem arz etmektedir. Ayrıca kıyılarımızın uzunluğu ve çeşitliliği, kıyı alanlarımızda yer alan doğal kaynaklar ve kültürel değerlerden dolayı da ülkemiz dünyanın en şanslı ülkelerinden biridir.''dedi.

ELAZIĞ'IMIZ  TÜRKİYE'NİN ORTASINDA BİR ADA GİBİDİR

Türken,''Liman Başkanlıklarımız da, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına direkt bağlı kurumlardır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ; ülkemizin ekonomik ve kültürel gelişimi ile insanlarımızın bugünkü ve gelecekteki varlıklılık durumları ve mutlulukları açısından, denizci ülke ve denizci millet hedefleri doğrultusunda sürekli ve yoğun bir gayret ile çalışmakta, projeler üretmekte ve sorunların çözümü için uğraşmaktadır.Elzığ'ımız da Türkiye'nin ortasında hemen hemen bir ada gibidir. Etrafını çevreleyen baraj gölleri ve sunni göllerden dolayı pek çok şehirde bulunmayan uzunlukta bir kıyı şeridine sahiptir. Teknik olarak baraj, göl, nehir, ırmak vs. sularına ' iç sular' demekteyiz. Bizler için iç sularımız, denizlerimiz kadar önemlidir. Bunların nimet ve imkanlarından mümkün olduğu kadar fazla yararlanmamız gerekmektedir.''diye konuştu.

ÜLKEMİZDE ZAMANLA ÇEŞİTLİ SEBEPLERDEN DOLAYI ÇOK SAYIDA KAYITSIZ TEKNE BİRİKMİŞ BULUNUYOR

Abdurrahman Türken, ''Tabi deniz, iç su, kıyı ve Liman Başkanlığı denince akla ilk gelen, ulaşım ve ticarette kullanılan teknelerdir. Bu teknelerin de bir kısmı kayıtsızdır. Ülkemizde zamanla çeşitli sebeplerden dolayı çok sayıda kayıtsız tekne birikmiş bulunmaktadır. Bizde Fırat Liman Başkanlığı olarak kendi sorumluluk sahamız hinterlandımızda çok sayıda kayıtsız tekne olduğunu gözlemledik. İnsanlar bilerek veya bilmeyerek bu kayıtsız yani ruhsatsız teknelerle seyre çıktıklarında yüksek rakamlarda idari para cezaları ile karşılaşabiliyorlar ve bundan ötürü de teknelerini kullanamıyorlar. Bu durum ise denizciliğimizi, turizmimizi, gemi inşa sektörümüzü dolayısıyla gelişmişliğimizi etkileyen bir sorun olarak karşımıza çıkıyordu.Elazığ Valiliğimiz de sorunun çözümü için zaman zaman toplantılar, çalıştaylar vs. ler düzenlemiş bulunmaktadır.Tabi mevcut sorun bakanlığımıza ulaşınca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız mevcut mevzuatlarımızı da göz önünde bulundurarak konuyu değerlendirdikten sonra, 29/03/2019 tarihinde çıkardığı bir yazı ile ruhsatsız, kayıtsız teknelerin 'Sahiplik Belgesi' ile kaydına bazı şartları sağlamak kaydıyla müsaade etmiştir. Yazı ilk çıktığı zaman Valiliğimiz aracılığıyla kamuoyuna duyurulmuştu.''şeklinde ifade etti.

 

SAHİPLİK BELGESİ İLE KAYITLAR İÇİN SON TARİH 31 ARALIK

Türken,''O zamandan bugüne Sahiplik Belgesi ile kayıtlar için yoğun başvurular gözlemledik ve gözlemliyoruz. Sahiplik Belgesi ile kayıtlar için son tarih 31/12/2019 dur. Sürenin bitimine yaklaşık 6 ay gibi kısa bir zaman kaldı. Bu tarih geçtikten sonra artık kesinlikle ve hiçbir surette ruhsatsız tekne kaydı yapılmayacaktır. Tekraren bildirmek istiyoruz ki; 'Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi' bulunmayan özel veya ticari tekne sahipleri, fazla gecikmeden Fırat Liman Başkanlığımıza müracaat etsinler ve bu durumda olan çevresindekileri de bilgilendirirlerse memnun oluruz. Özellikle Keban, Karakaya ve Hazar göllerindeki kayıtsız tekneleri bu fırsattan faydalanmaları için bekliyoruz.'' dedi.

 

Bakmadan Geçme