Resmi Gazete'de yayınlandı 2 yıl boş tutmak hakkınız değil!

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle, boş tarım arazilerine ilişkin önemli bir adım atıldı. 2025 yılında ihaleye çıkacak olan işlenmeyen tarım arazileri, ekonomiye kazandırılacak.

TAKİP ET

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle, boş tarım arazilerine ilişkin önemli bir adım atıldı. 2025 yılında ihaleye çıkacak olan işlenmeyen tarım arazileri, ekonomiye kazandırılacak.

Son dönemde, yüksek getiri arayışındaki vatandaşlar, enflasyondan korunmak için tarla ve arsa yatırımlarına yöneliyor. Ancak, birçok yatırımcı tarafından alınan arazilerin boş kalması, Tarım ve Orman Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Yeni düzenlemeyle, işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması ve üretime geçirilmesi amaçlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Miras dâhil herhangi bir nedenle iki sene boyunca araziyi boş tutmak senin hakkın değil. Köy halkı öncelikli olacak şekilde, elektronik ihaleyle ve muhammen bedeliyle bir yıllığına kiralanacak ve kira bedeli arazi sahiplerinin hesabına aktarılacak” ifadelerini kullandı. Yumaklı, boş arazilerin toplam tarım arazilerinin yüzde 10'undan fazlasını oluşturduğunu vurgulayarak, “Bu toprak niye boş kalsın? Komisyonlarımız çalışıyor. 5 Nisan 2025 tarihi itibarıyla tespit edilecek” dedi.

Son yıllarda, ev sahibi olamayan vatandaşların tarla ve arsa yatırımlarına yönelmesi dikkat çekiyor. 2023 yılında gayrimenkul dışı yatırımlarda önemli bir artış gözlemlendi. 1 milyon ile 3 milyon lira arasındaki imarlı arsalar ve 500 bin ile 900 bin lira arasındaki tarlalar, yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Ancak bu arazilerin işlenmemesi, hem konut sektörünü hem de tarımı olumsuz etkiliyordu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi, tarım arazilerinin üretime kazandırılması açısından büyük bir fırsat sunuyor. İlgili vatandaşların dikkatle takip etmesi gereken bu gelişmeler, tarım sektöründe yeni bir dönemin başlangıcını müjdeliyor.

Bakmadan Geçme