Reis dinler ve çözer

24 Ocak 2020 tarihinde ilimizde meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği depremin üzerinden bir yıl geçmesine, vatandaşın yaşadığı ve küçük dokunuşlarla çözülecek problemlere rağmen bir yıl gibi kısa süre içerisinde destansı hizmetler hayata geçti ve 20 bin konuttan önemli bir bölümü hak sahiplerine teslim edildi. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Elazığ ziyaretinde halkı bizzat dinlemesi ile devam eden problemlerin de kısa sürede çözüleceğine inanıyor

TAKİP ET

Sivrice İlçemize bağlı Çevrimtaş köyünde 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği deprem felaketinin üzerinden bir yıl geçti.
Bu süre içerisinde depremin ilk anından itibaren devletin tüm kurumları ve devlet erkânı ilimize geldi ve depremle gelen sorunların kısa sürede çözülmesine dair kriz yönetimi çerçevesinde problemler tek tek çözüldü.


BAKANLAR İKİ SAAT SONRA ELAZIĞ'DAYDI
Depremin yaşanmasının ardından devletin arama-kurtarma ekipleri ülkenin dört bir yanından uçakla ilimize geldiler.
AFAD, Kızılay, JAK, UMKE gibi arama kurtarma konusunda uzmanlaşmış kurumların ekipleri kısa bir süre sonra başta Mustafapaşa ve Sürsürü'de yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmalarına başladılar.


HEYECANLI BEKLEYİŞ VE MUCİZE KURTULUŞLAR
Hem Sürsürü hem de Mustafapaşa mahallesinde yapılan arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında kalan hemşerilerimiz için hummalı bir çalışma başlatıldı. Enkaz altından vefat eden insanlarımız kadar yaralı olan hemşerilerimiz de çıkartıldı. Ancak öyle mucizeler yaşandı ki günler sonra enkazdan sağ çıkanlarımızın olması memnuniyet oluşturdu.


YARDIMLAŞMANIN EN GÜZEL ÖRNEĞİ
Depremde evleri yıkılan ve ağır hasarlı konumda oldukları için risk taşıyan binalarda kalanların ilk imdadına devlet yetişti.
Çadır dağıtımı yanında ilimizde bulunan resmi kurumların tüm misafirhane ve sosyal tesisleri ile tüm camiler ve okullar halkımıza açıldı. Öğrenci yurtları, vatandaşın konaklamalarına tahsis edildi.


“KAPIMIZ AÇIK”
Devletimizin bu çalışması yanında ilimizdeki her bir aile, dışarda kalan depremzedeler için kapılarını açtılar. Sosyal medya hesaplarından adres ve telefon vererek, dışarda kalan aileleri misafir edeceklerini duyurdular ve insanlarımızı geçici de olsa sıcak bir ortamda ağırladılar.
Yine birçok iş insanı, kendi işyerlerini ve uygun mekânlarını halka açtıklarını duyurdular ve kendilerini misafir etmeye hazır olduklarını yazdılar.


ERDOĞAN İKİNCİ GÜN ELAZIĞ'DAYDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ikinci günü ilimize geldi. Deprem alanlarında incelemelerde bulunan Erdoğan, depremde hayatlarını kaybeden hemşerilerimizin cenaze namazlarına da katıldı ve depremin bıraktığı olumsuzlukların kısa sürede giderilmesine yönelik ilgili bakanlara talimat verdi.

BAKANLAR GÜNLERCE ELAZIĞ'DA KALDI
Depremden iki saat sonra ilimize gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir ay ilimizde kaldılar.
Bu süreden sonra da özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ tarafından yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere sık sık ilimize geldi.


ÜÇ KONTEYNER KENT
Depremde evleri yıkılan ya da ağır hasar gören ailelerin geçici olarak konaklamaları için üç adet konteyner kent kuruldu.
Demirtaş, Kırklar ve Doğukent mahallelerinde kısa süre içerisinde kurulan konteynerlerin çevre düzenlemesi yanında vatandaşlara gerekli olan tüm beyaz eşya ve oturma gurupları yerleştirildi.


PEŞPEŞE İHALELER
Vatandaşın kısa sürede kalıcı konutlara geçmesi amacıyla TOKİ, kısa süre içerisinde onlarca konut ihalesi gerçekleştirdi. Şehrin dış bölgelerinde ve hakim tepelerinde inşa edilen konutlar yanında şehir merkezinde Sürsürü, Abdullahpaşa, Mustafapaşa ve Rüstempaşa mahallelerinde de TOKİ inşaatları yükselmeye başlandı.

TAMAMLANAN KONUTLAR TESLİM EDİLDİ
Aksaray, Akçakiraz, Bızmışen, Çatalçeşme, Hicret, Kızılay, Yazıkonak, Yemişlik, Zafran gibi dokuz ayrı rezerv alanında TOKİ tarafından başlatılan ve yapımı devam eden afet konutlarından tamamlananlar, kura çekilmek suretiyle hak sahiplerine teslim edildi.
Yine merkezde bulunan Mustafapaşa, Abdullahpaşa, Sürsürü ve Karşıyaka mahallelerinde kısmen yapımı tamamlanan deprem konutları vatandaşlarımızın kullanımına sunuldu.


İLÇELERDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Sivrice, Maden, Kovancılar, Palu ve Baskil İlçelerinde ise hem kentsel dönüşüm kapsamında hem de rezerv alanları dâhilinde başlatılan deprem ve afet konutları inşaatları devam ediyor.


KÖY EVLERİ YAVAŞ DA OLSA YÜKSELİYOR
İl merkezi ve ilçelerimizde yapımı devam eden konut yapımları köylerde de devam ediyor. Şehrin doğusunda bulunan köylerimizi kapsayan konut yapımı ihaleleri tamamlandı ve yapımına başlandı. Şehrin güneyi ile batısını kapsayan köy evlerinin ihale aşamasına geldiği ve önümüzdeki günlerde ihalesi gerçekleştirilerek yapımına başlanması bekleniyor.


KURUMLARIN SINAVI
Depremin ilk saatlerinden itibaren arama kurtarma çalışmalarını güzel bir koordine ve uyum içerisinde yürüten kurumlar, önemli bir başarıya imza attılar. İlimiz kurumları ile il dışından gelen kurumlara bağlı ekipler, büyük bir fedakârlık ve özveri ile çalışmalarını yürüterek örnek bir başarı tablosu ortaya koydular.


ELAZIĞ BELEDİYESİ HALKIN YANINDA OLDU
Depremin ilk anından itibaren Elazığ Belediyesi her aşamada halkın yanında ve hizmetinde oldu.
Başkan Şahin Şerifoğulları, depremde yıkılan Mustafapaşa'daki binalara ilk ulaşan yönetici oldu ve anında itfaiye ekiplerini yönlendirerek arama kurtarma çalışmalarını başlattı.
Sonraki günlerde de halkımızın barınma, sıcak yemek ve çadırlara yönelik ısıtıcı, battaniye ve kıyafet konularında önemli çalışmalar yürüttü.


KÜLTÜRPARK HALKIN SIĞINAĞI OLDU
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Kültürpark yerleşkesini ve tesislerini tamamen halka açtı. Üzerinde kurulan çadırkentte kalan hemşerilerimizin tüm ihtiyaçlarını gidermekle kalmadı, lokanta, kafe, gençlik merkezi gibi tüm birimleri ücretsiz hale getirdi. Halkımız aylarca bu tesislerde hem konakladı hem de yeme-içme ihtiyaçlarını ücretsiz karşıladı.


PSİKO-DESTEK ÇALIŞMALARI
Halkımızın barınma ve iaşe ihtiyacını karşılayan Elazığ Belediyesi, depremin bıraktığı psikolojik sorun ve travmaların giderilmesine yönelik çalışmalar da yürüttü. Kültürpark yerleşkesi içinde kurulan psikodestek biriminde hem çocuklarımıza hem de ailelerimize yönelik hizmetler verildi, çocuklara yönelik eğlence ve tiyatro gösterileri sunuldu.


MİLLETVEKİLLERİ SAHADA OLDU
Depremin ilk saatlerinden itibaren ilimiz milletvekilleri de hep sahada ve vatandaşlarımızın yanında oldular. Gündüz koordinasyon toplantıları ve inşa planlamaları yapan millletvekillerimiz akşam da halkımızı çadırlarda ya da konakladıkları tesislerde ziyaret ederek acılarını paylaşıp sorunlarına çare oldular.


TÜRKİYENİN HER BİR BÖLGESİNDEN YARDIM AKTI
Deprem dolayısıyla televizyonlarda ya da diğer yardım kuruluşları tarafından ilimiz için yardım kampanyaları başlatıldı. Yine yurdun dört bir yanından turlarla yardım malzemeleri ulaştırıldı. Birçok ilden gelen gönüllü ekipler bu yardımları bizzat depremzedelere ulaştırdılar.

İNŞA SÜRECİ VE SORUNLAR
Arama-kurtarma çalışmalarının sonlandırılmasının ardından enkaz kaldırma çalışmaları başlatıldı. Depremde ilk anda ayrılan binaların enkazları resmi kurum ve kuruluşların imkânları ile yapıldı ve kısa sürede sonlandırıldı.
Bu aşamadan sonra ağır hasarlı binaların yıkımına geçildi. Bu süreç hem hak sahipleri hem de şehir halkı için tam bir eziyete dönüştü.
Ağır hasarlı kat sahiplerinin özel eşyalarını almaları için kendi evlerine girişlerine izin verilmezken, hurdacılar ve farklı şehirlerden gelen şahıslar, evlere girerek bırakılan eşyalarla birlikte hurda değeri taşıyan her şeyi alıp götürdüler.


AYLARCA SÜREN YIKIMLAR
Şehrin değişik bölgelerinde eş zamanlı başlatılan yıkımlar, ihale şartnamesinde belirtilen teknik ekipman ve önlemlere dikkat edilmeden yapıldığı için şehir toz bulutuna büründü ve birçok cadde ve sokak trafiğine günlerce kapandı.
Yıkım firmaları, hurdayı yerinde çıkarmak amacıyla birkaç gün sürmesi gereken yıkımları haftalarca devam ettirdiler ve bu süreçte vatandaşın mağduriyetlerini giderme adına hiçbir duyarlılık göstermediler.


KONUTLAR TARTIŞILIYOR
TOKİ'nin çok kısa süre içerisinde binlerce konut yaparak halkımıza dağıtması memnuniyetle karşılanırken, konutların planı, metrekare olarak küçük olması, balkonlarının nerdeyse sembolik yapılarak kullanışsız olması ve özellikle Mustafapaşa mahallesindeki konutların bulunduğu bölgede sokakların dar oluşu, bina içi ortak kullanım alanı olan holün çok dar oluşu tepkilere sebep oldu.
TOKİ konutlarında kullanılan malzemeler ile iç planının kullanışsız oluşu ve dış cephesinin bir yıl içinde solan ve yıpranan bir malzeme ve boya ile kaplanmasının da evlerin değerini düşürdüğüne dikkat çeken vatandaşlar bu konudaki TOKİ'nin kendini yenilememe ısrarının çok da anlaşılamadığını ifade ediyorlar.


KAT YÜKSEKLİĞİ ADALETSİZLİĞİ
Depremde yıkılan ya da ağır hasarlı olmasından dolayı yıkılarak yenileri yapılan konutlardaki kat yüksekliğinin, mülkiyet sahiplerine önemli bir yük getirdiğini ifade eden vatandaşlar, özellikle Abdullahpaşa'da inşa edilen konutların iç içe olmasının sebebinin zemin artı 5 kat olmasından kaynaklandığını ifade ediyorlar.
Sürsürü'de yıkılan Dilek ve Petek sitesinin 5 kat yapılmasına rağmen aynı bölgede bu binalara 50 metre mesafede yapılan kamuya ait inşaatın 30 kat yapılmasına bir anlam veremediklerini ifade eden vatandaşlar, devletin kendi inşaatını 30 kat olarak yapıp vatandaşı aynı bölgede 5 kata mahkûm etmesi çelişkisini açıklamakta zorluk çektiklerini ifade ediyorlar.


ORTA HASAR ÇÖZÜM BEKLİYOR
İlimizde 24 Ocak 2020 tarihinde yaşayan 6.8 şiddetindeki deprem ve sonrasında yaşanan artı ve müstakil depremlerle merkezindeki binlerce evin orta hasarlı olarak görülüp güçlendirme yapılması önerisinin de doğru olmadığını belirten vatandaşlar, son depremlerle birlikte orta hasarlı olarak rapor edilen birçoğu eski olan binaların ağır hasara çevrilip yenilenmesi gerektiğini ifade ediyorlar.


KREDİ BEKLENTİSİ
Ağır hasara çevrilerek yıkılıp yeniden yapılması gerekli binaların kısa sürede yenilenmesi için tıpkı depremde evi yıkılarak hak sahibi olan vatandaşlar gibi uzun vadeli faizsiz krediler verilmesi gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, bu yapılmadığı sürece söz konusu eski binaların dönüşmesinin mümkün olamayacağını ifade ediyorlar.


SORUNLAR YETERİNCE AKTARILMADI MI?
İlimizde deprem ve sonrasında yaşanan pandemi sürecinde, gerek vatandaşların gerekse esnafın yaşadıkları problemlerin ilgili bakanlıklara ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yeterince aktarılmadığını ifade eden vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine giden, halkımızın lehine olan makul ve mantıklı talepleri kabul eden bir yönetim anlayışına sahip olduğunu, burada asıl sorunun, siyasilerimizin problemlerin kendisine iletilmemesi olduğuna dikkat çekiyorlar.

ÇİMENTO FABRİKASI SORUNU DEVAM EDİYOR
İlimizde deprem ile birlikte önemli bir problemin de şehir içinde kalan ve çevreye önemli zararları dokunan çimento fabrikasının şehir dışına çıkartılması ile ilgili herhangi bir adımın atılmamış olması.
Geçtiğimiz yılarda ilimize gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu konu pankartlar açılmak suretiyle iletilmiş ve kendisi de çözüm konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına talimat vermişti.
Bu olayın üzerinden üç yıl geçmesine rağmen herhangi bir adım atılmadığına dikkat çeken vatandaşlar, bu konunun yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.


KÖMÜRHAN, PERTEK KÖPRÜSÜNE BAKSIN
İlimizde önemli bir yatırım olan Kömürhan Köprüsü ve Tünelleri geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açılmıştı.
İlimizi ve bölgemizi Karadeniz ve Doğu Anadolu illerine bağlayan ve önemli bir ticaret yolunda ulaşımın halen feribotlarla yapılıyor olması dolayısıyla bu güzergaha bir köprü yapılması projesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilecek problemler arasında olmalı.
Bu konuda geçmişte Binali Yıldırım'ın Başbakanlığı döneminde yapılacağı sözünü verdiği Pertek Köprüsü'nün yapılması ile hem ilimizin hem de bölge illerimizin ticari hayat ve ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak.

CUMHURBAŞKANI HALKI DİNLEMELİ
İlimizde yapımı tamamlanan deprem konutlarının anahtar teslimi ile İpekyolu Gençlik Merkezi'nin açılışını yapmak üzere ilimize gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi tören ve toplantılar yanında mutlaka halkı ve yaşadıkları problemleri dinlemesi gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, bu gerçekleşmediği sürece sorunların çözülemeyeceğini ve artarak devam edeceğini belirtiyorlar.


SİYASİLERİNDE ELİ GÜÇLENİR
Vatandaşların birebir yaşadıkları sorunları Cumhurbaşkanı Erdoğan'a anlatmasının Erdoğan'ın da siyaset tarzı olarak benimsediği ve sıklıkla yaptığı bir uygulama olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu buluşmanın sağlanmasının sorunu bizzat yaşayan halkımızın sıklıkla milletvekillerine ilettikleri ancak çözüm bulunamayan problemlerin çözümünü de kolaylaştıracağını dolayısıyla siyasilerin de memnun olacağı bir sonuç olacağına dikkat çekiyorlar.


ELAZIĞ UMUTLU
Cumhurbaşkanı Erdoğan için Elazığ'ın çok ayrı bir önemi ve özelliği olduğunu ifade eden siyasi gözlemciler, Erdoğan'ın ilimize yapacağı bu ziyaret ile çözüm bekleyen birçok problemin son bulacağına inandıklarını ve şehrin her alanda yeni bir şahlanış dönemine gireceğini ifade ediyorlar.

Bakmadan Geçme