RAMAZANDA EN GÜZEL ZAMAN, KÜLTÜR-PARK'TA RAMAZAN

Asırlar boyunca ve özellikle Osmanlı'da ramazan bir farklı kutlanırdı

TAKİP ET
Asırlar boyunca ve özellikle Osmanlı'da ramazan bir farklı kutlanırdı. Osmanlı toplumunda, Ramazan gelmeden evvel bütün insanlarda tatlı bir telaş başlar ve hazırlıklar yapılırdı. Komşu ve akrabalar bir araya gelerek imece usulüyle mevsimine göre erişteler, turşular, konserveler, reçeller yaparlardı.

SAHUR COŞKUSU

Ramazan ayının sembollerinden biri de ramazan davulu. Halkı sahura kaldırmak amacıyla başlatılan gelenek kendini geliştirerek devam ediyor. Orucu ve sahuru davul-klarnet eşliğinde ve coşkuyla karşılayan tek Müslüman ülke de Türkiye olsa gerek.

ELAZIĞ'DA SAHUR BİR BAŞKA GÜZEL

Elazığ halkının da ramazanda en çok önem verdiği değerlerden biri de sahur davulu ve mahdigeri oyunlar. Gün geçmiyor ki sahur vakti kendiliğinden oluşan bir sahur halayı haberine denk gelmeyelim. Birkaç arkadaşın davulcu ve klarnetçiye özel ricası ile başlayan halay, kısa süre içerisinde onlarca kişinin katılımıyla bir şölene dönüşebiliyor.  Bir anda her yaştan Elazığlının katılımıyla metrelerce uzayan halay ekibine balkon ve pencerelerden tezahüratlar da eksik olmuyor.

DAVUL-KLARNETÇİLERE BELGE

Geçmiş yılların keşmekeşine ve sırf ticari kaygısına bu yıl Belediye başkanı Mücahit Yanılmaz'ın müdahalesiyle disiplin geldi. Önce sahurda görev yapacak sanatçılar bir eğitime tabi tutuldu. Mahdigeri parçaların çalınması ve zaman zaman da ramazan manilerinin söylenmesi için seminerler düzenlendi. Eğitim sonunda sadece 2015 yılı için geçerli olan 'katılım belgesi' verildi. Küçük mahdigere  tartışmasının önüne geçmek için büyük mahdigereler de bölümlere ayrıldı. Şimdi ise denetimler yapılarak görevi ilgisiz ve belgesiz şahıslara devredenler tespit edilerek yetkileri iptal edilebiliyor.

KÜLTÜR-PARK'TA RAMAZAN

Bu yıl ramazan etkinliklerinin alanı  Kültür-Park ve Harput olarak belirlendi. Akşamların serin Harput havası, bu alandaki etkinlikleri biraz zayıf kılıyor ama etkinliklerin asıl omurgası Kültür-Parkta gerçekleştiriliyor.

İftardan sonra bir telaş başlıyor Kültür-Park'ta. İftarın ardından yavaş yavaş etkinlik alanına gelen aileler ve  çocuklar az sonra başlayacak etkinlikleri sabırsızlıkla bekliyor. Teravih namazı sonrasında ise önce çocuklara yönelik etkinlikler icra ediliyor.

RAMAZAN RUHUYLA BÜYÜYEN NESİL

Etkinliklerin amacının çocuklara ramazanı, onun manevi ruhunu, bu ayla birlikte gelen dayanışma, paylaşma ve birlik olma duygusunu yeşertmek olduğunu ifade eden Başkan Yanılmaz, bu etkinliklerle çocukların zihnine ramazan ve onun etrafında vücut bulan İslami değerlerin yeşermesini istediklerini belirtiyor.

SAHNE ÇOCUKLARIN

Etkinliklerin manevi boyutu yanında çocukların sosydigereşmesi ve özgüven kazanması açısından da önemli bir misyonu var. Animasyon ekipleri gösterilerine çocukları da ortak ediyorlar. Bütün çocuklar zaten çok geniş ve büyük gösterilere bile elverişli sahneye davet ediliyor, sohbet ediliyor, mikrofon kendilerine veriliyor ve çocuklar belki de hayatlarında ilk kez bir topluluk karşısında sahnede ve mikrofonla konuşma fırsatını yakalıyor.

FIRAT TV VE KANAL E'DE CANLI YAYIN

Bu yıl büyük bir coşku ile devam eden ramazan etkinliklerinin daha geniş kitlelere ve özellikle de il ve yurt dışındaki hemşerilerimize ulaşması ve amacına daha çok hizmet etmesinde en büyük fedakrlıklardan birini de şehrimizde yayın yapan kanal Fırat ve kanal e televizyonları gösteriyor. Her gün iftarda, etkinlik anında ve sahurda yapılan canlı yayınlar ile önemli bir hizmete imza atılıyor. Bu konuda katkıları olan Kanal Fırat ve kanal e televizyonları yönetim kurulu başkanları, sahipleri, genel yayın yönetmeni ve canlı yayında ve stüdyoda emeği geçen tüm çalışanlarına şehir adına teşekkür ediyoruz. Bu konuda Sayın Prof. Dr. Yasemin Açık, Sayın Eşref Turan ve Sayın Zeki Akbıyık'ın gayretleri her türlü takdirin üzerinde.

SAHURA KADAR HAYAT DEVAM EDİYOR

İftar ile sahur arasında sadece 5-6 saatin olduğu bir zaman diliminde eda ettiğimiz 2015 ramazanında hayat sahura kadar devam ediyor. Teravih namazından çıkan ya da etkinlikleri izlemek üzere çoluk-çocuk Kültür-Park'a gelen hemşerilerimiz ancak sahur için evlerine çekiliyorlar. O saate kadar çarşı merkezi, mahdigere araları kadar Kültür-Park'ta da hayat devam ediyor.

 

 

 

Bakmadan Geçme