''PROTOKOL'' İMZALANDI

Gülşah ALTAŞ / Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, 2016 yılında planlanandan daha çok projeye imza attıklarının altını çizerek, tek ama&cce

TAKİP ET
Gülşah ALTAŞ / Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, 2016 yılında planlanandan daha çok projeye imza attıklarının altını çizerek, tek amaçlarının şehrin yeşil dokusunu artırmak olduğunu söyledi.



Hakimiyet Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunan Polat, bölge müdürlüklerinin taşınma işlemi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Konuyla ilgili birçok toplantı yapıldığını belirten Polat, birtakım bürokratik engeller aşıldığı zaman projenin hayata geçirilebileceğini kaydetti.



Polat, Orman Bölge, DSİ ve Karayolları Bölge müdürlüklerinin bulundukları yerden farklı bir alana taşınmasıyla ilgili protokolün olduğunu da sözlerine ekleyerek, Bakanlık, Valilik ve Belediye nezdinde çalışmaların devam ettiğini ifade etti.



80 BİN DEKAR ALAN AĞAÇLANDIRILACAK



Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, 2016 yılında oldukça verimli bir çalışma dönemi geçirdiklerini vurgulayarak, 2017 yılı ağaçlandırma planlamalarının 80 bin dekarın üzerine çıkacağını söyledi. Polat, bu yıl 7.5 milyon fidan dikiminin gerçekleşeceğini ve şehrin yeşil alan dokusunun daha çok artacağını sözlerine ekledi.



Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışmalarının artarak devam ettiğini belirterek, “Başbakanlığın öncülüğünde ve bakanlığımızın gayretleriyle ilimizde ağaçlandırma çalışmaları geçtiğimiz yıl 50 bin dekar olarak planlanmışken bizler 75 bin dekar üzerinde ağaçlandırma çalışmalarını yürüttük” dedi.



7.5 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK



Elazığ'ın yeşil alan dokusunun ülke ortalamasında iyi bir konumda olduğunu belirten Polat, Elazığ'ın bölge olarak da iyi bir potansiyele sahip olduğunu, bölge illerin toplamında 14 milyon fidan dikildiğini ve bunun 7.5 milyonun Elazığ'da dikiminin yapıldığını söyledi.



Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında bozulan doğal dengeyi korumak adına çalışmalar yaptıklarını ifade eden Polat, “Mikro havzalarda yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltmek için özverili çalışmalar yapıyoruz. Planladığımız çalışmalar arasında özellikle bayanlara yönelik projeleri önemsiyoruz. Geçtiğimiz yıl Sarıkamış köyünde bir fırın inşası gerçekleştirdik. Bu projelerimiz 2020 yılına kadar devam edecek. Muş'ta ve Elazığ'da yaptığımız bu projeyi bu yıl 8 köyümüzde daha yapacağız. Bu şekilde imece kültürünü de yaygınlaştırmış olacağız. Kadınlarımız ekmek pişirdikten sonra yemeklerini de bu fırında pişirmiş olacaklar” dedi.



MESİRE ALANININ ÜSTÜNDE BULUNAN SAHA DEPO OLARAK KULLANILIYOR



Orman Bölge Müdürü Polat, mesire alanı üstünde bulunan alanın depo olarak kullanıldığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Yaz aylarında Elazığlıların sıklıkla kullandıkları mesire alanı üstünde bulunan alanımız depo olarak hizmet vermektedir. Özellikle yangın havuzu ve sulama şebekelerinin yer aldığı bu alanımız 10 dönüm olarak bölge müdürlüğümüz tarafından kullanılmakta. Fidanların sulanması için orada sondaj kuyularımızdan su temini de yapmaktayız. Belki ileri tarihlerde orası da mesire alanına tahsis edilebilir.”

KENT ORMANI İLGİ GÖRÜYOR



Şehrin birçok noktasında piknik alanları oluşturduklarının altını çizen Polat, Keban yolu üzerinde bulunan Kent Ormanı'na vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek şunları söyledi: “Yaz aylarında Keban yolu üzerinde bulunan Kent Ormanı'nda vatandaşlar rahat bir şekilde piknik yapmakta. İçerisinde kır gazinosu bulunan piknik alanına Elazığlıların ilgisi büyük. İçerisinde bankların da bulunduğu bu alanımız bu yıl da kullanıma açık olacak. Bizler bu alanları oldukça zor koşullarda oluşturuyoruz. Özellikle geçtiğimiz yıl riskli yangınlar yaşandı, bu tür alanları kullanımda daha dikkatli olmamız gerekmekte. Bu yıl Kent Ormanı'nda yürüyüş yolları ve çeşitli banklar monte edeceğiz.”



BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNİN TAŞINMA İŞLEMİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR



Orman Bölge, DSİ ve Karayolları Bölge müdürlüklerinin bulunduğu alandan farklı bir alana taşınma çalışmalarında gelinen süreci de anlatan Polat, Bölge Müdürlüklerinin taşınması ile ilgili olarak imzalanan bir protokolün bulunduğunu anımsatarak şöyle konuştu: “Zaman zaman Valimiz ve Belediye Başkanımızla bir araya geldik, üniversitenin içinde yer tespiti yapıldı. Daha sonra Viroloji'nin olduğu yerde bir alan sunuldu. Bu protokol şu anda duruyor ve bunun hemen olması kolay değil. Protokolün tüm maddeleri geçerli olmak üzere bir süre ara verildi. Bir takım bürokratik engeller aşıldığı zaman bu proje hayata geçebilir. En son yapılan toplantıda yeni bir alan üzerinde duruldu ve bu süreç devam ediyor.”



ORMAN YANGINLARINA KARŞI DUYARLI OLALIM



Özellikle meralarda çıkan yangınlar için vatandaşların daha duyarlı olmasını isteyen Polat sözlerine şöyle devam etti: “Bizlerin en büyük sıkıntısı yaz aylarında orman yangınlarıdır. Burada 200 bin dekar üzerinde mera arazisi bulunmakta. Ve bu meraların birçoğunun yolu dahi yok. 3 arazöz, 1 su tankeri ve personelimizle birlikte bu çalışmaları yürütüyoruz. Pincirik ve Palu'da acil müdahale ekipleri kurduk. Bu yıl için su tankerleri oluşturarak bu tankerleri çeşitli bölgelere dağıtacağız. Kırsal alanlarda hava destekli söndürme uygulaması ilimizde yok. Bize en yakın Kahramanmaraş'ta bulunuyor. Orman yangınlarında arazözlerle müdahale daha çok elverişli olmaktadır. Kırsal alan yangınlarında hava destekli uygulamadan ziyade arazözlerle müdahalemiz söz konusu.”



MERA YANGINLARI İÇİN UÇAK İSTENMEKTE



Yangına ilk müdahalenin önemli olduğunu ifade eden Orman Bölge Müdürü Ziya Polat sözlerini şöyle tamamladı: “Havadan yangın söndürme orman yangınlarında etkilidir. Kırsal alanlarda veya ev, köy yangınlarında teknik anlamda uygun değil. Vatandaşlar bir yangın çıktığı anda ihbar hattını arayarak uçak istiyor. Tabi televizyonlarda görülen bu uygulamanın maliyeti oldukça yüksek, mesela geçtiğimiz yıl bunun bir saatlik kira bedeli 10 bin dolar seviyesindeydi. Biz orman yangınları için Kahramanmaraş veya Hatay'dan bu desteği alabiliriz, tabi umudumuz böyle bir yangının çıkmamasıdır. Vatandaşların daha duyarlı olması gerekmekte, sigara izmaritlerini ve camları gelişi güzel atmamalarını istirham ediyorum. Köylerde özellikle genç nüfusun da olmadığı düşünüldüğünde yangına müdahale konusunda sadece kendi personelimizle hareket ediyoruz. Özellikle bahçe yangınlarına da müdahalemiz söz konusu, çünkü insanların kendi elleriyle büyüttüğü ağaçları kurtarmak bizim için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Bu konuda Elazığ Belediyesi ile sürekli temas halindeyiz ve onlardan da araç ve ekipman desteği alıyoruz. Yangın çıktığı ilk anda 177 ve 110'a haber verilmesini özellikle rica ediyoruz. Ağaçlandırma sahalarının yoğun olduğu noktalarda vatandaşların kendi üzerine düşeni yapması da önemlidir. Hatıra Ormanları ve fidan dikim çalışmalarımız şu an yoğun bir şekilde devam etmekte. Daha yeşil bir Elazığ'ın oluşumunda bizlere destek sunan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Dünyanın daha yaşanabilir olması adına yeşil alanların daha çok artırılması da elzemdir.

Gerçekleştirdiğimiz çalışmaları kamuoyu ile paylaşmak adına zaman ayırıp geldiğiniz için sizlere de hassaten teşekkürlerimi sunuyorum.”

Bakmadan Geçme