Projelere Bak Hizaya Gel?

Elazığ Valiliği, 2022 yılında DAP İdaresi tarafından Elazığ'da çiftçilere yönelik yapılan destek projelerini duyurdu. Duyuruda yer alan 'Kadın Eli Değmiş Gibi Süt Sağım Makinesi ve Süt Güğümü Projesi ile Kırkım Makinası Alımı Projeleri' gibi üretime ve ihtidama dayalı olmayan 14 projenin kabul görmesi ve projeler için sadece 15.837.212 TL destek verilmesi şehir olarak ciddi projeler hazırlayamadığımızın göstergesi oldu.

TAKİP ET

Kübra Kabukçu/2022 yılında DAP İdaresi Başkanlığı tarafından Elazığ'da 14 tarıma destek projesi hayata geçirildiği açıklandı.

Elazığ Valiliği tarafından yapılan duyuruya göre destek projelerinden toplamda 872 çiftçi faydalandı. Hayata geçirilerek çiftçilere sunulan destek projelerinin bütçesi ise toplamda 15.837.212 TL olarak açıklandı.

DAP ÖNEMLİ İMKÂNLAR SUNUYOR

Kısa adı DAP olan Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, kendi görev alanında bulunan illerdeki projelere önemli destekler veriyor. DAP İdaresi, görev hinterlantlında bulunan Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van) potansiyelini kullanarak bölge halkının gelir düzeyi ve yaşam standardını yükseltmeyi, bölge içi ve diğer bölgeler ile olan gelişmişlik farkını azaltmayı amaçlıyor.

GAYRİ CİDDİ PROJELER

Elazığ'ın ilgili kurum ve kuruluşlarının toplantı yapmakta mahir ancak şehrin kalkınma ve potansiyellerinin harekete geçirilmesine yönelik proje üretme ve sonuçlandırma noktasında yetersiz olduğunu Hakimiyet olarak sıklıkla gündeme getiriyoruz.

Her yıl yüzlerce projeye rağmen bunların hangi kriterler ve öncelikler baz alınarak hazırlandığı ve ne kadar destek aldığı hep merak edilmişti.

2021 YILI HÜSRAN YILI OLMUŞTU

Son olarak ise Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 2021 yılında desteklenecek proje konuları açıklandığını ifade etmiştik. Yapılan açıklamada geçtiğimiz yıl DAP Başkanlığı'ndan aslan payını Erzurum alırken; Elazığ, Ardahan ile aynı seviyede kalarak çok gerilerde kalmıştı. Geçtiğimiz yıl istenilen proje sayısına ulaşamayan Elazığ'ın bu yıl nasıl bir çalışma yaptığı ve kaç projeye destek alacağı merak ediliyordu.

GEÇEN YIL ELAZIĞ GERİ KALMIŞTI

Doğu Anadolu Bölgesi'nde sosyal, kültürel, tarımsal ve üretime yönelik projelere destek sağlayan DAP Başkanlığı'ndan aslan payını geçtiğimiz yıl Erzurum alırken Elazığ, Ardahan ili ile aynı oranda ve çok geride kalmıştı. Proje noktasındaki başarısızlığımız yapılan bu açıklama ile ortaya çıkmış ve ilimizdeki en büyük sorunun proje eksikliği olduğu ifade edilmişti.

KENDİNİ TEKRAR EDEN PROJELER

Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınmasının hızlandırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların proje ve faaliyetlerinin uyum ve bütünlük içinde yürütülmesini sağlayacak eylem planları hazırlayan ve kurumlardan gelen projeleri maddi olarak destekleyen, bunların uygulanmasını koordine eden, izleyen ve değerlendiren bir kurum olan DAP idaresine başta yerel yönetimler olarak hemen her kurum müracaat etmekte ve sundukları projelerin onaylanması halinde destekler verilmekte.

Her ne kadar geçen yıl valilik tarafından servis edilen haberde 10 adet projenin kabul edildiği ifade edilse de aslında 14 proje kabul edildi ve destek programına alınmıştı.

Kabul edilen projeler arasında yer alan 10 proje, genelde süt soğuk zincir ve bitkisel yem üretimlerine dayalı klasik ve bilindik projelerdi.

AÇIKLAMA FARKLI, RESMİ SİTE FARKLI DEMİŞTİ

2021 yılında 10 projenin kabul edildiği açıklanmasına rağmen DAP İdaresinin resmi sitesinde Elazığ'da 14 projenin kabul edildiği açıklanmıştı.

10 projeyle birlikte; Elazığ Belediyesi'nin dev ve önemli bir projesi olan Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi, Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi Modernizasyon Projesi, Elazığ Ağın Kaymakamlığı Ağın Okuyor Projesi ile Elazığ İl Özel İdaresi Elazığ Merkez Karşıbağ Köyü Sulama projesi yok sayılarak sadece Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün projeleri de kabul edilmiş ve destekleme programına alınmıştı.

DESTEKLER ÖNEMLİ ANCAK ETKİLİ PROJE YAPILMALI

Elazığ Valiliği, 2022 yılında Elazığ'da çiftçilere yönelik yapılan destek projelerini duyurması ve 14 tarıma destek projesinin hayata geçirilmesi ve 872 çiftçinin bu desteklerden faydalanması önemli bir gelişme olarak görülse de yine Elazığ'ın proje konusunda yetersiz olduğunu gösteriyor.

“KIRKIM MAKİNASI ALIMI” PROJE Mİ?

Elazığ Valiliği tarafından 872 çiftçimiz faydalandığı DAP projelere destek projeleri görselinde yer alan “Kırkım Makinası Alımı Projesi” başlığına bir anlam veremeyen üreticiler, kırkım makinası alımının proje olarak hazırlanması ve bunun kabul edilmesinin kurumların tarımsal üretime nasıl baktıklarını ortaya koydu.

Üretilen bir ürünün işlenmesi, markalaşma süreci ve ardından pazarlanması zincirinde çok sayıda istihdam sağlayacak projelere verilmeyen desteğin koyun kırkım makinasına verilmesi şaşkınlıkla karşılandı.

Yine Valiliğin açıklamasında yer alan “Kadın Eli değmiş Gibi Süt Sağım Makinesi ve Süt Güğümü Projesi” nin destelenmesinin, teşvik ve desteklere üretim ve istihdam boyutu yerine magazin boyutuyla bakıldığını ortaya koyuyor.

Süt sağım makinasıyla sağılan sütü, “Kadın Eli Değmiş Gibi” gibi magazinsel kelimelerle projelendirip süt güğümü üretmeyi de bir tarımsal proje olarak gören anlayışla tarım ve hayvancılığın gelişmesinin hayal olduğuna dikkat çeken üreticiler, hibe ve kredi veren kamu kurumlarının üretim merkezli yerine sözde ilginç isimler taşıyan projelere destek verdiklerini, kurumların bu yaklaşım ve kriterlerinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

PROJE ÜRETEMİYORUZ

Elazığ'da yapılan ve ilimizin kalkınması için hazırlanan birçok proje yapılan teknik hatalar nedeniyle hayal kırıklığı yaşatmış ve bedelini Elazığ ödemişti. İlimiz sorunlarına yönelik kamu kurumları tarafından yapılan projeleri herhangi bir uzmanına inceletmeden, ya da olabilirliği konusunda ilimizde faaliyet yapan STK'ların görüş ve önerilerini almadan kayıtsız şartsız bu projelere teslim olan, Bakanlıklar ve diğer kredi veren kurumlar nezdinde takipleri esnasında projenin yanlışlığını öğrenen ilimiz siyasetçilerinin de bu konularda ihmali olduğunu ifade eden vatandaşlar, bu sorunların yaşanmasında siyaset kurumunun ilgisizliğine dikkat çekmişlerdi.

VALİLİK, KURUMLARI ETKİLİ PROJE KONUSUNDA TEŞVİK ETMELİ

Elazığ Valiliği yaptığı çalışmalar ile proje üreten kurumlara önemli destek verirken, proje üretmeyen ve bilindik konularda proje üreten kurumları hem teşvik etmeli hem de denetlemeli. Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın özellikle tarım konusun da hassas ve duyarlı olması nedeniyle, bundan sonraki süreçte hazırlanan projelerin istihdama dayalı proje olması gerekiyor.

DAP'ın ilimiz için önemli olduğunu ve avantajlarını kullanma noktasında mutlaka proje üreterek takibinin yapılması gerektiği toplantılar da ifade edilmeli ve gerekirse bir vali yardımcısı başkanlığında bir birim kurularak proje takibi yapılmalı.

Bakmadan Geçme