Prof. Dr. Taşar: 'Türkiye farkını gösterdi'

Bir yandan ülkemizde yaşanan depremler sonrası, depremzede vatandaşların yanında olan başta barınma ve her türlü ihtiyaçlarını tüm zorlukları göze alarak yerine getiren Türkiye, bir yandan da çıkan yangınlar nedeniyle evleri yanan ve sigorta yaptırmayan vatandaşlarına kapılarını kapatan ABD... Yaşanan bu durumu değerlendiren Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İzzet Taşar, tüm felaketlerde devletimizin her bir bireyin yanında olduğunu ve bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak çok ayrıcalıklı olduğumuzu ifade etti.

ABD'de günlerdir devam eden yangınlar sonrası oluşan milyarlarca dolarlık ekonomik yıkımın kim tarafından karşılanacağı merak ediliyor.

Dünya'nın en büyük ekonomisi ve askeri gücüne sahip ABD'nin California eyaletine bağlı Los Angeles kentinde 7 Ocak'ta farklı noktalarda başlayan büyük yangınlar hala kontrol altına alınamadı. Çoğunlukla zengin ve dünyaca ünlü insanların yaşadığı yerleşim alanlarında devam eden yangınların ekonomik boyutu 100 milyar doları şimdiden aşmış durumda.

Onlarca insanın hayatını kaybettiği ve 37 bin metrekare alanın kül olduğu yangında 10 binden fazla yapı hasar görerek kullanılamaz hale geldi. Saatteki hızı 150 KM'yi bulan rüzgarların etkisiyle yangınlar bir türlü kontrol altına alınamazken hala yaklaşık 57 bin yapının risk altında olduğu ifade ediliyor.

DOĞAL AFETLERDE ÜLKEMİZ VATANDAŞININ YANINDA OLMUŞTU, ABD HÜKÜMETİ İSE TOPU SİGORTA ŞİRKETLERİNE ATTI

Ülkemizde yaşanan her büyük felaket sonrası Türkiye Cumhuriyet Devleti büyük maliyetler ve ekonomik yüke rağmen vatandaşları mağdur etmemek adına her türlü yardım için seferber olurken ABD'de ise yapılan açıklamalar kamu bütçesinin sınırlı bir şekilde kullanılacağı yönünde bu nedenle sigorta yaptırmayanların zararlarını kendilerinin karşılaması öngörülüyor.

YANGINLARDA ÜNLÜ İSİMLERİN ETKİLENMESİ MEDYADA ÇOK FAZLA YER ALMASINA SEBEP OLDU

Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İzzet Taşar ile yaşanan yangınlar sonrası ABD'de oluşacak ekonomik yıkımı konuştuk.

Taşar, gazetemize yaptığı özel açıklamada 'Amerika'da Los Angeles kentinde çıkan yangın yaklaşık 10 bin yapının kullanılamaz hale gelmesine sebep oldu. Amerika halkının doğal afetlere karşı hazırlıklı olduğunu biliyoruz çünkü kıta sel kasırga gibi doğal afetlerle çok sık karşılaşıyor. Diğer taraftan oluşan bu yangının medyada çok daha fazla yer bulmasının sebebi medyatik isimlerin bu bölgede ikamet ediyor olması diyebiliriz. Sosyal medyada yapılan birçok paylaşım ünlülerin evini ve arazilerini yanarken çektiği görüntüler olayın magazinsel tarafını da bir hayli besledi. İlk günden itibaren işin ekonomik boyutu da konuşuluyor' dedi.

ÜLKEMİZ, DOĞAL AFETLERDE VATANDAŞIN YANINDA HEP YER ALDI

Taşar 'Okuyucularımızın burada dikkat etmesi gereken çok önemli bir husus olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde de benzer doğal afetler üzülerek ifade ediyorum ki son beş yılda çok kez yaşandı. Bunların ilki tüm dünyayı etkisi altına alan virüs salgını ardından ilimizin de bulunduğu bölgede gerçekleşen tarihi yıkıma sebep olan depremler ve sel felaketleri. Tüm bu felaketlerde vatandaşımız gerçekten çok mağdur oldu. Hem canı hem malıyla sınandı. Bunun altını özellikle çizmemiz gerekiyor, tüm felaketlerde devletimiz her bir bireyin yanında oldu, gerek sağlık hizmetleri konusunda gerekse depremde evini kaybedenlerin konut ihtiyacını gidermede, gerekse ekonomik olarak acil destek anlamında Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşları tüm bu felaketlerde devletini yanında hissetti. Türkiye'deki doğal afetlerin faturasını çoğunlukla devlet üstlendi inanın bu tüm dünya ülkelerini değerlendirdiğimizde çok sıra dışı bir durum. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak çok ayrıcalıklı olduğumuzu düşünüyorum' diye konuştu.

SİGORTASI OLMAYAN KİŞİLER ZARARINI KENDİ KARŞILAYACAK

Prof. Dr. Taşar 'Amerika'daki yangınlarda 100 milyar doların üzerinde beklenen toplam ekonomik maliyetin kim tarafından karşılanacağı en önemli soru bu bence. Açıklanan rakamlar sigorta şirketlerinin tüm bu mağduriyetin sadece ve en fazla yüzde yirmilik kısmını kapsayacağı yönünde. İlgili devlet otoritelerinin de topu sigorta şirketlerine attığını okuyoruz. Kısacası Amerika'da şu an bu işin ekonomik yükünü eğer sigorta yaptırmışsa konut sahipleri sigorta şirketine yükleyecekken sigortası olmayan konut sahiplerinin ise bir başlarına bu maliyete katlanacaklarını söyleyebiliriz' diye kaydetti.

YANAN YAPILARDA SİGORTA ORANI YÜZDE 20 SEVİYELERİNDE

Yangın sonrası ABD de sigorta şirketlerinin hisse senetlerinin değer kaybı yaşadığını ifade eden Taşar 'Bu bağlamda şunu hatırlatmamız gerekir dünyadaki tüm sigorta şirketleri Reasürans şirketlerine bağlı olup adeta merkezi bir yapı oluştururlar. Dolayısıyla Dünyanın herhangi bir yerindeki felaket veya yüklü miktardaki sigorta ödemelerinde, farklı varlıklar için de genel olarak primlerin yükselebileceğinden bahsedebiliriz. Yangının çıktığı bölgenin büyük araziler içerisinde konumlanan lüks maliknelerde olduğunu göz önünde bulundurursak yüzde 20 sigortalılık oranının düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bunun sebebi ise sigorta şirketlerinin çok riskli gördüğü durumlarda çok değerli varlıkları sigortalamak istemiyor veya çok yüksek bedeller talep ediyor olması. Ülkemizde benzer durumları görebiliyoruz çok riskli üretim yapan fabrikalarında sigorta şirketi bulmada zorlandığını veya çok yüksek bedeller ödediğini biliyoruz. Yangın sonrası ABD de sigorta şirketlerinin hisse senetleri değer kaybı yaşadı, yaklaşık yüzde 5 civarında. Dünya ekonomisi açısından diğer bir soru işareti de doların seyrinin bu felaketle nasıl etkileneceği yönünde. Konu ile ilgili olarak kişisel fikrim, asıl belirleyicinin FED olacağı yönünde. Felaketin kamu bütçesi üzerindeki olumsuz etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum. Ülkemizde ki felaketlerin kamu bütçesi üzerindeki etkisi çok fazla oluyor hatta tabiri yerindeyse yükün büyük kısmı kamu bütçesi tarafından yükleniliyor' ifadelerini kullandı.

Özel Haber
Yorumlar 8
AsenaTuba 15 Ocak 2025 17:30

Şu yalana bak ya. Hakkaten aynı ülkede mi yaşıyoruz? İnsanların gözünün içine baka baka yalan söylüyorsun. Toki lerde oturan vatandaşlara bi sorun, Elazığdakilere, diğer şehirlerdekiler perişan zaten. Aylık kaç para ödüyorlar tokiye?

Cuma Gakgo 15 Ocak 2025 17:27

Depremin üçüncü günü bigaç arkadaşla Adıyamana gettik ordan da iki gün sonra maraşa geçtük. Elimizden geldiğince insanlara yardım etmek için tabi. Elimizden geliyor, iş makinası falan kullanmak. Adıyamda biçoh insan donarak ölmüştü üç gün içinde, devlet diye bişe yohtu. Maraşda daha vahimdi, insanlar kendi imkanlarıyla çıkardıkları cenazeler kaldırımlarda duridi hocam, sen neden bahsedisiz acep.

Aygen 15 Ocak 2025 17:21

Sen ne zaman prof oldun, şaşırmıyorum artık, üzülüyorum. Bunlar geleceğimizi yetiştirecek bilim adamları öyle.. Çok yazık çok, adam alenen yalan söylüyor. Atv ve AHaber muhabiri adeta.

Ülkü Gürocak 15 Ocak 2025 17:19

Bu tipler, makam ve ünvanlarını hak ederek değil taraf olarak partizanlık yaparak elde etmişlerdir, bunların sayısı son 20 yılda oldukca arttı, hiç biri akademik çalışma yapmadan bilimsel hiç bir katkı sunmadan ünvanlar alıyorlar. Biri de milli eğitim bakanı işte. Bakın, dünyadan haberi yok.

Bahri Orakcı 15 Ocak 2025 17:16

Gadan alam bizim apartmanlarımızda sigortalı oranı yüzde gaçtı deprem olduğunda. Benşm apartmanında tek benşm dairede vardı, 16 daireden. Devlet ne verdi? Yıktı geçti 160 metre kareli daireler olan apartmanı gel toki den 80 metre kare ev verem. Bedava mı verdi peki evi... Kuldan utanmisez Allah dan korkun, ahirette var unutmayın.

İlteriş 15 Ocak 2025 17:12

Ne saçmalamış bu hoca, Allah aşkına. İnanan var mı bu söylenenlere? Bu birde üniversitede hoca, gençleri yetiştiriyor öyle.. Vahki ne Vah.. Fırat üniversitesideki prof bu yav. Ama bunların zihniyeti Google ı da ilk Abdülhamit Han ın kullandığına inanıyor. Gerçek dışı yalan dolan çok, halen Almanya ve Fransa da rafların boş olduğuna inan var, aç kalmış avrupa Türkiye de şahlanmış. Vah vah, benim güzel ülkem kadim memleketim Elazığ.

Alperen 15 Ocak 2025 17:08

Bunları kim alıyor üniversitelere, hayret vallahi. Fırat üniversitesideki akademik kadrolar çok kalitelidir, biz öyle biliriz. Adam hem de Profosörmüş, hayret verici, bir Elazığlı olarak utandım haberi okuyunca. Beyefendiye söyleyin, depremde ağır hasarlı olup yıkılma kararı verilen anne-babamın otırduğu apartman dairemiz için dask sayesinde alacağımız para 24 bin idi, öyle dediler, dava açtık 113 bin TL ödendi. Bu arada tüm apartmanda 2 dairenin dask ı vardı, belirteyim. Rızaiye mahallesinde yeni yapılan bir apartmandanki sokak arasında, 100 metrekare daire aldık dava bittikten sonra, 6 ay sonra 340 bin lira ödedik. Bak Trump a, açıklama yapıyor, herkesin zararı devlet tarafından karşılanacak. Azıcık vijdanlı olunda doğruları söyleyin, akademik alanda da bişey yapmadığınız belliki hükümete yalakalık yapıp kadro kapma peşindesiniz.

Yavuz Obuz 15 Ocak 2025 00:16

Bu nasıl bi akademisyen, hiç mi araştırmadım be adam? Adamlar dünyaya duyurdu, tüm kayıplar devlet tarafından karşılacsk, sigorta mevzusunu bile anmadılar. Bir akademisyen bile yalan yanlış konuşabiliyor, bunu da memleketimizde elazığda gördük, yazıklar olsun. Elazığ depreminde DASk ı olan dairelere dava açarak 100 bin yada 90 bin veren sisteme ne diyeceksin acaba. O dönem bir dairenin minimum maliyeti 300 bin idi, hatırlatayım.

Bakmadan Geçme