Prof. Dr. Sema Temizer ozan New York'taki konferansı değerlendirdi

2025 yılında, küresel toplum Dördüncü Dünya Kadın Konferansı'nın otuzuncu yıl dönümünü ve Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun (1995) uygulama takip/değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.

Kadının Statüsü Komisyonu'nun altmış dokuzuncu oturumu 10-21 Mart 2025 tarihleri arasında New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde gerçekleşti.

Dünyanın tüm bölgelerinden Üye Devletlerin, BM kuruluşlarının ve ECOSOC tarafından akredite edilmiş sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri oturuma katılmaya davet edildi.

Türk Kadınlar Konseyi'nden Türk Kadınlar Konseyi Derneği-Genel Başkanı, Türk Kadınlar Konseyi Derneği-Elazığ Şube Başkanı, ECICW Başkan Yardımcısı Prof. Dr. P. Sema TEMİZER OZAN, Türk Kadınlar Konseyi Derneği-Başkan Yardımcısı ve ICW-Başkan Yardımcısı Fatoş İnal, Türk Kadınlar Konseyi Genel Sekreteri Zeynep Sarıibrahimoğlu ve Gölbaşı Şube Başkanı ve ICW Raportörü Nebiye Işın Atala New York'ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler UN CSW69 / BEİJİNG+30 (2025) Konferansına katıldı.
TKKD Genel Başkanı, TKKD Elazığ Şube Başkanı, ECICW Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sema Temizer Ozan, şunları söyledi:

'Altmış dokuzuncu oturumun ana konusu Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun uygulanmasının ve Genel Kurul'un 23. özel oturumunun sonuçlarının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi olmuştur.

Konferans gündemi, Eylem Planı'nın uygulanmasını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını, kadınların güçlendirilmesini ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin tam olarak gerçekleştirilmesine katkısını etkileyen mevcut zorlukların bir değerlendirmesi olarak gözden geçirilmesini kapsamıştır.

Kadının Statüsü Komisyonu Bürosu, Komisyonun yıllık oturumlarının hazırlanmasını ve başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamakta önemli bir rol oynamaktadır. Birleşmiş Milletlerin bölgesel komisyonları bölgesel incelemeler yapmaya ve bölgesel hükümetler arası toplantılar düzenlemeye yetkili olup, Kadınların Statüsü Komisyonunun altmış dokuzuncu oturumu 10-21 Mart 2025 tarihleri arasında New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezinin bu organları tarafından düzenlenmiştir' demiştir.'

Prof. Dr. Temizer Ozan; BM Genel Sekreteri António Guterres'in açılış konuşması ve Sivil Toplumla yaptığı toplantıda dile getirdiği konuları ise şu ifadelerle özetledi:

'Fırsat eşitliğinin kapıları kadınlar ve kız çocuklar için açık olduğunda herkes kazanır. Eşit toplumlar daha müreffeh ve barışçıldır ve Sürdürülebilir Kalkınmanın temelidir. Bu Dünya Kadınlar Günü'nde, Pekin'deki dönüm noktası niteliğindeki BM Konferansından bu yana geçen 30 yıllık ilerleme ve başarıyı takdir ediyoruz' demiş ve STK ile buluşma toplantısında STK temsilcilerinin sorularına yanıt vermiştir.

CSW69 sırasında tartışılan temel konular, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı'nın 30. yılındaki ana konularından oluşmuştur.
CSW69 sırasında Sivil Toplum temsilcileri ve diğer örgütler esas olarak şu konulardaki stratejik hedefleri ve eylemleri tartışmıştır: Kadınların Güçlendirilmesi, Kadınların Eğitimi ve Öğretimi, Kadınlar ve Sağlık, Kadınlara Yönelik Şiddet, Kadınlar ve Silahlı Çatışma, Kadınlar ve Ekonomi, İktidardaki ve Karar Alma Sürecindeki Kadınlar, Kadınların İlerlemesi için Kurumsal Mekanizmalar, Kadınların İnsan Hakları, Kadınlar ve Medya, Kadınlar ve Çevre, Kız Çocukları olmuştur. Eylem Planı'nın 12 kritik alanının uygulanmasındaki başarılar ve engeller, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı'nın tam olarak uygulanmasını etkileyen mevcut zorluklar ve Pekin Eylem Planı'nın tam olarak hızlandırılmış şekilde uygulanmasını sağlamak için engellerin üstesinden gelmek, bu konulardaki eylemler ve girişimler.'

Özel Haber

Bakmadan Geçme