Prof. Dr. Naci Görür 'En Tehlikeli İl Tunceli' Diyerek Uyardı

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür Erzincan ve Bingöl fay hattının ortasında kalan Dersim için 'En tehlikeli şehir Tunceli' diyerek uyardı.

TAKİP ET

6 Şubat'ta Maraş'ta meydana gelen iki büyük depremin yaraları henüz sarılmadan, Türkiye'de yeni depremler için korkutan uyarılar gelmeye devam ediyor.

Prof. Dr. Naci Görür, halihazırda Türkiye'nin dünyanın en aktif fay hatlarından birine sahip olduğunu belirterek, Dersim ve Bingöl bölgesinde her an deprem meydana gelebileceğine dikkat çekti.

Periyodik aralıklarla deprem üreten fayların, yakın zamanda yeniden 7.4 büyüklüğünün üzerinde bir sarsıntıya yol açabileceğini hatırlatan Görür, "Geceleri uyuyamıyorum" ifadelerini kullanarak deprem ihtimalinin yüksekliğine dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

"Sırf Tunceli halkına buranın depremselliğini anlatmak ve orayı yönetenlere neler yapmak gerektiğini söylemek, insanlarımızın can güvenliğinin bir ölçüde sağlanmasını istemek. İnsanlarımızı deprem bakımından bilgilendirmek, deprem kültürü kazanmalarını sağlamak için ben bu yaşımda mümkün olduğunca birçok yeri gezip, halkın ve yöneticilerin isteğiyle gidip anlatıyorum.

Gittik Tunceli'ye. Resmi kanaldan bizimle hiç ilgilenilmedi. Hatta konferans vereceğimiz salon dahi bize sunulmadı ve caddede yaptık ancak halkın ilgisi fazlaydı. Şimdi bu bölge, gerçekten benim rüyalarımı kaçırıyor. Düşündüğüm zaman ilk aklıma gelen orası oluyor.

"Dünyanın en aktif fay hatlarından biri"

Bingöl Karlıova'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı geliyor ve 1600 km boyunca uzanan, dünyanın en aktif fay hatlarından biri. Zaten bizim ülkemizde büyük depremler ne zaman olmuşsa hep bu fay hattında meydana gelmiştir.

Bu Karlıova'dan başlayıp Hatay'a gelen ve son 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremlerini üreten Doğu Anadolu Fay Hattı var. Bu ikisinin kesiştiği yer Bingöl'ün Karlıova bölgesi. Tunceli ise bu iki fay hattının tam arasında kalıyor.

Erzincan ve Bingöl Karlıova arasında kalan ve bizlerin Yedisu Fayı adını verdiğimiz bir hat ve burası uzun zamandır deprem üretmemiştir. Çok büyük bir stres biriktirmektedir. En son deprem burada 1784 yılında meydana geliyor ve bu fay yaklaşık 250 senede bir deprem üretiyor.

"BURADA DEPREM OLURSA EN AZ 7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK"

Bu da demek oluyor ki bugünlerde çok büyük bir deprem tehlikesi var. Bütün yer bilimciler burada deprem bekliyorlar. Uluslararası literatür de dahil olmak üzere böyle bir beklenti var. Düşünün ki Erzincan ve Karlıova arasındaki kısım kırılacak. 1939 ve 1982 depremlerinin de stres yüklediği ancak buna rağmen kırılmayan bir fay.

En az 7.4 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor burada. İkincisi ise Tunceli'de bir Ovacık Fay'ı bulunuyor ve son depremlerin ardından büyük bir stres yüklenmiş olabilir. Bu yavaş bir fay, stresi çok yavaş biriktiriyor ve birkaç bin yılda bir kere 7'nin üzerinde deprem üretiyor. Ancak en son meydana gelen büyük depremi bilmiyoruz buradan fakat üzerinden çok zaman geçmiş.

"EN TEHLİKELİ ŞEHİR TUNCELİ"

Üçüncüsü ise Nazımiye Fay'ı. Tunceli'yi çepeçevre sarıyor. Ne zaman deprem üreteceğini bilmiyoruz çünkü çalışılmamış. Bu nedenle Karlıova ve Bingöl arasındaki kesim çok korktuğumuz bir bölge. Son depremlerin ardından burası stres biriktirmiş olabilir ve çok tehlikeli durumda.

Tunceli bu tehlikeli fayların ortasında duruyor. Yer bilimciler olarak bizler, bu ülkenin evlatları olarak halkımızı ve devletimizi, yerel yönetimlerimizi uyarmak mecburiyetimizdeyiz. Gece yatağa girdiğim zaman hep bunları düşünüyorum çünkü herhangi bir sabah burada bu depremler olabilir. Bilimsel kanıtlar var.”

Bakmadan Geçme