Prof. Dr. Çoban: 'Elazığ tarihinin en büyük projesini açıklıyorum'

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ahmet Toprak'ı ziyaret etti.

Geçtiğimiz günlerde HAZARSAM'ın yeniden faaliyetlerine başlayacağını duyuran ve bu açıklamasıyla şehirde heyecan yaratan Başkan Çoban, ziyaret kapsamında Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.

“DAHA AMBULANS HASTANEYE VARMADAN YÜZLERCE HEMŞEHRİMİZ ORADAYDI”

Başkan Prof. Dr. Çoban, “Alpgiray şimdi daha iyi, on beş gün sonra bir yıl olacak, on bir buçuk ay oldu. Yürümesi hariç genel durumunda bir sıkıntı yok. Bizler için sıkıntılı bir süreçti. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi benzer hastaların iyileşme sürecinin çok ötesinde bir hızla iyileşti-ki bunu hep hemşehrilerimizin duasına bağladık. Şükürler olsun, sadece yürüme problemi kaldı şu an tedavi aşamasındayız ancak psikolojik olarak daha rahatız. Oldukça sorunlu bir dönemden geçtik. Oğlumun kaza yaptığını bir telefonla öğrendim. Öldü mü, kaldı mı, durumu nedir gibi duygularla ve büyük bir korkuyla son durumu anlamaya, sormaya, yetişmeye çalıştık. Kaldı ki uzak bir yerdeydik ama orada yaşayan hemşehrilerimize haber verdik, durumu sormalarını istedik. Daha ambulans hastaneye varmadan yüzlerce hemşehrimiz oradaydı. Var olsunlar, onlara çok teşekkür ederiz. Bir entübe sürecinden de geçtik malumunuz. Uzun bir süre entübe kaldı. Sürekli alternatif bulmaya çalıştık, elimizden bir şey gelmedi, bir şey yapamadık. Çaresiz bir şekilde yoğun bakım ünitesinin önünde beklemek durumunda kaldık. Bunlar tarif edilemez. İnşallah bir daha kimse böyle bir şey yaşamaz. Sonuç itibariyle vatandaşlarımızın duası ve iyi niyetleri ve belki de birim doğru yerde konuşlanmamız, doğru hastanede, doğru hekimlerle ve doğru tedavi yöntemleriyle Allah oğlumuzu bize bağışladı. Şu an iyi durumdayız. Bir yıl içerisinde ancak gözünü açar dedikleri oğlumun şu an yürüyüp yürüyemeyeceğini konuşuyoruz. Şu an fizik tedavi görüyor inşallah yakın zamanda yürüdüğünü de göreceğiz” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ PROJE ÜRETMEK”

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin kuruluş amaçlarından ve hayata geçirilen projelerden bahseden Prof. Dr. Bilal Çoban, “HAZARSAM'ın ana amacı projeler üretmek. Ürettiğimiz projeler, şehre ilişkin kadınlara, yaşlılara, engellilere, çocuklara, çeşitli kesimleri, bazen şehrin altyapısına, bazen üst yapısına, bazen mimarisine, bazen kronikleşmiş problemlerine, bazen de gelecek stratejilerine ilişkin belki yüzlerce projemiz oldu ve her seferinde ilgili kurumlara götürüp masaya koyduk” dedi.

“BÜTÜN OLAYA KİMSENİN BAKMADIĞI PERSPEKTİFTEN BAKIYORUZ”

Projelerin hayata geçirilmesi noktasında Elazığlı siyasilerin de rol aldığını aktaran Prof. Dr. Çoban, “Bu projeler kronik olan ya da problemden evrilmiş konular olduğu için çözümler noktasında elbette siyasiler de rol aldı. Bu projeler gündeme geldikçe çözümler üretilmeye başlandı. Çünkü kimsenin bakmadığı perspektiflerden bakıyoruz bütün olaya. İstihdamla ilgili ürettiğimiz proje neticesinde Vodafone çağrı merkezini Elazığ'a kurduk, binlerce kişi çalıştı; alo yüz yetmiş dört merkezini getirdik hala burada birileri çalışıyor. Kentsel dönüşümle ve depremle ilgili çok ciddi çalışmalarımız oldu. Böyle yüzlerce projenin içerisinde elbette ki hayata geçirilenler de var. Bunlar belediye projeleriydi. Kaybettiğimiz her belediye seçimlerinden sonra ürettiğimiz projeleri seçilen başkana götürüp sunduk. Şehirde yapılması gereken projelerdi. Başkanlar da içlerinden kendilerine ve mantalitelerine uygun olanları seçip yaptılar. Yüzlercesi hayata geçti” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK, EN ÖNEMLİ STRATEJİ MERKEZLERİNDEN BİRİSİ”

Prof. Dr. Bilal Çoban, “Zaman zaman bazı projelerin yerine gelmemesinden kaynaklı seçim dönemlerinde “o zaman ben yapayım” deyip elimi kaldırdım. Aday olduğum günler oldu. Çünkü eğer kaygınız varsa yönetmeyi de arzularsınız. Yani sadece proje üreten, sadece her seferinde masaya bir şey getiren duruma düşer. Üretilen projeleri yönetme arzusu olmadan da yürümez meseleler. Elazığ'ın daha iyi yerlerde olmasını arzuladığımız bir çıtamız var. Bu hiç değişmedi. Şehir hangi alanda çıtanın altında kaldıysa onu kaldırmaya, yükseltmeye çalıştık. Bu konuda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü strateji merkezimiz Türkiye'nin en büyük, en önemli strateji merkezlerinden birisi” dedi.

“CUMHURİYET TARİHİNDE ELAZIĞ'A YAPILABİLECEK EN BÜYÜK PROJEYİ AÇIKLAYACAĞIZ”

16 Ekim'de düzenlenecek olan basın toplantısında duyurmayı planladığı projenin Elazığ tarihinin en büyük projesi olduğunu belirten HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, “Yarınki proje tanıtım toplantısında bir projeden bahsedeceğiz. Daha önceki toplantıda projelerimizi yeniden başlatacağımızı ifade etmiştim. Yarın bunlardan ilkini duyuracağız. Projemiz daha çok ekonomiyle alakalı olacak. Çünkü sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu olan ekonomik sorunlar bize de yansımış durumda. Günümüzdeki savaş tehlikesi, yarın Israil'in İran'a herhangi bir müdahalesinde Hürmüz boğazının kapatılması durumunda mevcut durumu bulamayacağımız günlerimiz de olacak. Dolayısıyla bizim ekonomiyi iyileştirecek birtakım atraksiyonlar yapmamız lazım. Yarın Cumhuriyet tarihinde Elazığ'a yapılabilecek en büyük projeyi açıklayacağız. Biraz gizem oluşturarak sizi yarın için davet ederim” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme