Prof. Dr. Bingöl: Artçılar 7-8 yıl sürebilir
Geçtiğimiz günlerde Yeşilyurt merkezli 4,8, 4,5, 4,2 büyüklüğündeki depremlerin büyük depremlerin habercisi olduğu yönünde gündeme gelen iddialar için konuşan yer bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl, yaşanan depremlerin 6 Şubatta meydana gelen depremin artçıları olduğunu, Elazığ için büyük deprem beklenmediğini ve insanların sosyal medyada yazılanlara değil yetkililerin ve bilim adamlarının sözlerini dikkate almaları gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde meydana gelen Yeşilyurt merkezli 4,8, 4,5, 4,2 büyüklüğündeki depremler nedeniyle ortaya atılan büyük depremlerin habercisi iddiaları kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden biri olan Malatya'da bir taraftan yaraların sarılması için başlatılan çalışmalar sürerken, diğer taraftan ise ağır hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmaları da devam ediyor. Malatya'da geçtiğimiz günler de aralıklar ile meydana gelen depremler de tedirginlik yaratmaya devam ediyor.
MALATYA, HASARLI BİNALARIN YIKIMINA HIZ VERDİ
Malatya'da peş peşe yaşanan üç deprem sonrası ağır hasarlı binaların yıkım işlemlerine hız verildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden biri olan Malatya'da ağır hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, Yeşilyurt merkezli geçtiğimiz gün saat 16.39'da 4,8; 16.40'ta 4,5; 18.18'de ise 4,2 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından çalışmalara hız verildi.
36 BİN BİNA YIKILACAK
Son depremlerle birlikte kendi kendine yıkılma riski bulunan bu çerçevede yan yatma ile ayrışmaların yaşandığı binalara öncelik verildiği yıkımlarda, yerinde ayrıştırmalara izin verilmeyerek enkazlar kamyonlarla döküm sahalarına taşınıyor. Ağır hasarlı yüksek katlı binalarında dinamitle patlama yöntemiyle yıkımlarına başlanan kentte yaklaşık 36 bin dolayındaki ağır hasarlı yapının yıl sonuna kadar yıkılması hedefleniyor.
Bu çerçeve de Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl, son günlerde yaşanan depremler ile ilgili olarak Hakimiyet Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu. Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl, yaşanan sarsıntıların 6 Şubatta meydana gelen depremlerin artçıları olduğunu ifade etti.
BU ARTÇILAR 7-8 YIL SÜREBİLİR
Yaşanan depremlerin 7-8 yıl sürebileceğini ifade eden Prof. Dr. Feyzi Bingöl,“6 Şubat tarihinde meydana gelen 2 tane depremin ve özellikle de öğleden sonra olan depremin artçılarıdır. Bu büyüklükte hatta biraz daha büyük olabilir. Bu artçılar 7-8 yıl daha devam edebilir. 10 yıl da devam edebilir. Elazığ'da ise büyük bir deprem beklemiyoruz.” dedi.
MTA'NIN HARİTASI ÜZERİNDE BÜTÜN FAYLAR YOK
Bilim dünyasındaki; ‘Yeni fay hattı ortaya çıktı' konusunda da görüşlerini belirten Prof. Dr. Feyzi Bingöl, “Naci Görür hocanın yeni fay hattı ortaya çıktı lafını insanlarımız yanlış anlıyor. Naci hoca diyor ki; bu fay MTA'nın haritası üzerinde olmayan bir fay. MTA'nın haritası üzerinde ülkemizdeki bütün faylar yok ki. İşaretlenmiş olmayan faylar vardır. Bu fay yeni çıkmamış orada duruyor.” diye ifade etti.
ANA BÜYÜKLÜKTE BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ
Prof. Dr. Feyzi Bingöl,“MTA bu haritayı yaparken ya görmemişlerdir o fayı ya da harita ölçeğinde küçük olduğu için yapmamış olabilirler. Naci hocanın dediği odur. Ana büyüklükte bir deprem beklemiyoruz fakat artçı depremler 6 büyüklüğüne kadar da olabilir. Kesin değil ama olabilir diyoruz. Elazığ'da bundan sonra büyük bir deprem kısa zaman içinde yaşanmayacak. Artık hiç deprem olmaz mı? Olur tabiki.”dedi.
“İNSANLARIMIZI TEDİRGİN ETMENİN ANLAMI YOK”
Özellikle sosyal medyada ortaya atılan iddialar ile ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Feyzi Bingöl,“ Sosyal medya da gelişi güzel yazılanlara vatandaşlarımız inanmasın. Bilim adamları ya da yetkililerin açıklamasına inansınlar. İnsanları her an deprem olacakmış gibi tedirgin etmenin bir anlamı yok.” dedi.