Prof. Dr. Atmaca: 'stres ve kaygı, ciddi bir risk faktörüdür'

Coğrafyamız gereği depremlere alışık olmamız gerektiğini ifade eden Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murad Atmaca, deprem nedeniyle korku ve panik halinin devam etmesi halinde mutlaka tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini ifade etti.

24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 depremlerini yaşayan ve birçok can ve mal kaybı yaşayan, bununla birlikte halktaki psikolojik etkisi halen devam eden Elazığ, önceki gün Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremle bir kez daha sarsıldı.

Depremde Elazığ'da 20 bina ağır ve 517 bina ise az hasar görürken, insanlar arasında ise korku ve paniğe neden olmuştu. Depremde herhangi bir yıkım olmazken, geçmiş depremlerdeki yaşadığı korku ve hafızasındaki kötü örneklerle panik yaşayan birçok hemşerimiz evlerinden atlayarak ya da farklı davranışlar göstermek suretiyle yaralanmışlardı.

Yaşanan deprem korkusunu yenmek için insanların neler yapması gerektiği konusunda, gerçekleştirdiği akademik çalışmalarıyla dünya çapında birçok ödüle layık görülen ve ilimiz için büyük bir şans olan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murad Atmaca'nın görüşlerini aldık.

KORKULAR VE KAYGILAR İNSANİ DUYGULARDIR

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murad Atmaca, Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, “Deprem nedeniyle yaşanan korkuları normal olarak kabul ediyoruz. Korkular ve kaygılar zaten insani şeylerdir. Olması doğaldır.” dedi.

BELİRTİLER GEÇMİYORSA TEDAVİ DEVREYE GİREBİLİR

Prof. Dr. Murad Atmaca, “Deprem nedeniyle insanlarımız evine giremiyorsa, evinde kalamıyorsa ve işine gidemiyorsa ve kapalı yerlerde bulunamıyorsa bu tarz durumlarda sorun oluyor. Bu tarz durumlarda tedavi arayışı gerekir. Bu durumlar da hem psikoterapik yöntemler hem de bir buçuk ayı geçmişse artık yani belirtiler bir buçuk ayı geçmişse ilaç tedavileri de devreye giriyor.” dedi.

STRES ETMENLERİ CİDDİ BİR RİSK FAKTÖRÜDÜR

Yaşanan depremlerin hepimiz için ciddi bir risk faktörü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murad Atmaca, “Bu tür hastalar psikoterapik ve ilaç yöntemiyle çok fazla yararlanabiliyorlar. Bu tarz durumlarda tekrarlayan stres etmenleri ciddi bir risk faktörüdür. Mesela böyle deprem yaşamış olmamız, bu tarz hassasiyetleri hepimiz için artırıyor. Evler ile ilgili binalarımız ile ilgili daha önceleri kontrolleri yaptırmamız gerekiyor. Bu binalara da gerçekçi bir müdahale gerekiyor.” dedi.

DEPREMLE YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ

Bu tarz depremlere alışık olmamız gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Murad Atmaca, “Böyle bir coğrafya da yaşıyoruz. Yani en azından yaşayabileceğimizi bilmemiz gerekiyor. Hiç yaşamayan birisi için eksi anlamlar taşıyorken bizim için taşımamamız gerekiyor. Bunlarla yaşamalıyız.” dedi.

Bakmadan Geçme