Prof. Dr. Akbulut: 'Dokunmayın'
'5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü' Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan, Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan AKBULUT, toplumdaki enfeksiyonların çok büyük bir oranının temas yolu ile geçtiğini yani ellerin mikroplar ile bulaşması sonucu birbirimize aktardığımızı söyledi.
Prof. Dr. Ayhan AKBULUT, ellerin mikroplar ile temasından sonra ağız, burun yolu, gıdaya bulaştırılması ile bir başka kişiye temasla mikropların insanlara bulaştırıldığını ifade etti.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan AKBULUT, toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra, işyerlerimize girdikten sonra, evimize girdikten sonra, yemeklerden önce ve sonra, yemek hazırlayan kişiler, gıda sektöründe çalışan kişilerin ellerini su ve sabunla yıkamasının önem arz ettiğini söyledi.
KALICI MİKROPLAR BİZLERİ ÇOK FAZLA HASTALANDIRMAZLAR…
Prof. Dr. Ayhan AKBULUT, ellerimizde kalıcı ve geçici mikroplar olduğunu, kalıcı mikropların bizleri çok fazla hastalandırmadığını, bunların tam tersine hastalık yapıcı mikropların yerleşmesine engel olduğunu, saçlı derimizde yaklaşık bir milyon, koltuk altında beş yüz bin, karın derisinde ve ellerimizde kırk bin civarında mikrobun bulunabildiğini ancak bunların çok büyük bir kısmının yüzde seksen, doksanının hastalık yapıcı mikroplar olmadığını, bunların elimizi yıkamakla geçecek mikroplar olmadığını, bunların vücudumuza zarar vermeyen mikroplar olduğunu söyledi.
Dr. AKBULUT, geçici yani gıda ile veya hasta olan birisine temastan sonra veya onun kullandığı eşyaya temastan sonra elimize geçebildiğini, bu mikropların bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde hastalığa neden olduğunu, kanser hastası olan, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alanların özellikle el temizliğine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
HASTALIKTAN KORUNMANIN EN İYİ YÖNTEMİ SU VE SABUNLA ELLERİMİZİ YIKAMAKTIR…
Dr. AKBULUT, çıplak el ile bir başkasının cildine temastan sonra yüz ile bin arasında mikrobun aktarılacağını, ‘hastalıktan korunmanın en iyi yönteminin su ve sabunla ellerimizi yıkamak' olduğunu, en az bir dakika süre ile ellerimizi yıkamamız gerektiğini, ellerimizi yıkarken ılık su ile ellerin ıslatıldıktan sonra sabunla köpürtülerek başparmakların, tırnakların, avuç içinin ve dışının yıkanması gerektiğini, ellerin kâğıt havlu ile kurutulduktan sonra kullanılan kâğıt havlu ile musluğun kapatılması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Ayhan AKBULUT, özellikte toplu kullanılan tuvaletlerden sonra ellerin uygun şekilde yıkanması ve tuvaletten çıkarken kullandığımız kâğıt havlu ile kapının açılıp kapatılmasının önemli olduğunu ifade etti.
5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü nedeni ile Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ da 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü dolayısı ile sağlık çalışanlarına yönelik eğitim verdi.
Dr. Öğretim Üyesi Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ, 1938 yılında Price'in ellerdeki bakterileri kalıcı ve geçici olarak iki gruba ayırdığını, kalıcı florada ellerin su ve sabunla 5 dakika kadar yıkanması ile mikrobun ancak %50 azaltılabildiğini, geçici floranın da hastalık oluşturma potansiyellerinin yüksek olduğunu söyledi.
Dr. ÖZTÜRK KAYGUSUZ, 90 bin insanın direkt veya indirekt hastane enfeksiyonuna bağlı olarak kaybedildiğini, hastane enfeksiyonlarının el yıkama ile yarı yarıya azaldığını ifade etti.
Dr. ÖZTÜRK KAYGUSUZ, sağlık çalışanlarının; yatağın üzerinde hastayı çekerken, tansiyon ve nabzını ölçerken, bir hastanın ellerine dokunurken, yatağın üzerinde hastayı döndürürken, hastanın elbisesi ya da yatak çarşafına dokunurken, serum askısına, yatak başlığına, IV pompa cihazına dokunurken elleri üzerine 100 ya da 1000 mikroorganizma kazanabilir dedi.
“5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü” Fırat Üniversitesi Hastanesi poliklinik girişinde kurulan bilgilendirme standı, sağlık personellerine verilen el hijyeni eğitimi ve dağıtılan broşürlerle kutlanarak farkındalık oluşturulmaya çalışıldı.