Popüler Zayıflama Besinleri Kas ve Su Kaybına Neden Oluyor

Popüler Zayıflama Besinleri Kas ve Su Kaybına Neden Oluyor Nisa Yılmaz/ Uzm

TAKİP ET
Popüler Zayıflama Besinleri Kas ve Su Kaybına Neden Oluyor

Nisa Yılmaz/ Uzm. Diyetisyen Fatih Süleyman Kaya, kilo problemi yaşayan ve fazla kilolardan kurtulmak isteyen kişilerin bir diyete başlamadan önce klinik testlerden geçmesi gerektiğini ve kişiye göre diyet programlarının hazırlandığını ifade etti. Uzm. Diyetisyen Kaya, gündemde olan diyet uygulamaları hakkında ise açıklamalarda bulundu.

Kilo Alımı Birçok Nedenden Kaynaklanabilir

Öncelikle kişilerin diyete başlamadan yaşadığı kilo probleminin nedenini öğrenmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Diyetisyen Kaya, 'Hatalı beslenmeden, kan değerlerinde, hormonel veya fizyolojik nedenler kiloya neden olabilir.  Kilo alımı kişinin vücut, genetik yapısı ile alakalı bir durum. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişilerin öncelikle kan tahlillerine bakıyoruz, klinik tablosunu inceliyoruz. Daha sonra kişinin beslenme şekline bakıyoruz. Bununla birlikte kişinin yaşam tarzı, uyku düzeni, stres ve yeterli su tüketimini inceliyoruz.' Dedi.

Uyku Düzensizliği Kilo Vermeyi Engelliyor

Kişilerin uykularında meydana gelecek olan düzensizlik, hormon salınımını olumsuz etkiler ve yağ yakımını durdurabilir. Kişinin gece uykuları düzensizse düzenli egzersiz ve diyet yapsa dahi kilo veremez.

Detoks bir Diyet Programı Değil, Arınmadır

Detoksa diyet mantığı ile bakmamak gerekiyor. Tümüyle bir diyet programı değil fakat diyet içerisinde yer alabilir. Detoks, toksinlerden arınma programıdır. Bizimde mantığımız besinleri karbonhidrat ve protein değerleri ile yakmak. Kahvaltıda kalitesiz bir zeytinyağı kullanmak yerine doğal zeytinyağı kullanmak, kimyasal içerikli bir sabun kullanmak yerine doğal bir sabun kullanmakta bir detokstur.  Birisinde sindirim sistemini diğerinde ise vücudu arındırmış olursunuz. Detoks hiçbir zaman yak yaktırmaz, içeriğinde protein yok çünkü. Bir tansiyon hastası veya sıvı tüketimi yetersiz olan kişi detoks yapamaz, zaten hava sıcak ve sıvı atımı fazla. Vücutta su kaybı olunca kilo vermenin aksine tansiyon problemleri başlıyor.

Popüler Zayıflama Besinleri, Sadece Sıvı ve Kas Kaybına Neden Oluyor

Her sene yeni bir diyet uygulaması çıkıyor. Bir besin maddesi popüler olur; bir yıl altın çilek, bir yıl chia tohumu gibi. Bu besinlerin mantığı, sıvı kaybıdır. Sıvı kaybettirici bitkileri bir arada kullanarak kilo kaybetmek hedeflenir. Fakat bu şekilde sadece kas ve su kaybı meydana geliyor. Kas gidince vücutta yağ dokusu kalıyor ve diyabete, kalp hastalıkları ve kolesterole karşı yatkınlık artıyor. Hastanın saçı dökülmeye, bedensel yapısı bozulmaya başlıyor. Vücudun yapısını bozuyor. Kişinin yağ dokusu aynı kaldığı için hormon salınımı bozuluyor. Çok küçük bedensel bir değişim söz konusu bu da sıvı kaybından dolayı. Bu seferde kişiler sonuç alamıyor. Önce su kaybediliyor daha sonra tüketimle tekrar vücuda su alınmış oluyor. 'Daha sonra su içtim kilo aldım' ifadelerini duyuyoruz. Bizim için yaşam kalitesini bozmayacak diyetler önemli. Örneğin 'Dukan Diyeti' ile kişiler protein tüketiminden bıkar hale geliyor. Sürekli et ve yumurta tüketimi yerine dengeli olarak yeşillik, yumurta, ayran, yoğurt veya et tüketilmeli. Bu tarz diyetler kısa süreli çözümler meydana getiriyor.

Glisemik İndeks (Glikoz) Diyeti

Karbonhidratlar ikiye ayrılır; basit ve kompleks karbonhidrat. Kompleks karbonhidratların özelliği, kan şekerini yavaş yavaş yükseltir, yavaş yavaş düşürür. Basit karbonhidratlar ise hızlı yükseltir, hızlı düşürür. Her düşüşte kişi açlık hissediyor, kas kaybediyor ve yorgunluk hissi yaşıyor. Glisemik İndeks Diyeti yani Glikoz diyetinin amacı şudur; basit karbonhidratları yani yapay şekerleri eleyerek, kasların en üst düzeyde aktivitede çalışması ve kan şekerinin dengeli gitmesi sonucu vücutta yağların yakılması. Bu nedenle verilen kilo kaybından sonra kilo artışı çok yavaş bir şekilde gerçekleşiyor. Kandaki insülin seviyesi ne kadar az olursa kişi o kadar yağ yakmaya başlıyor. Kaliteli bir kilo kaybı sağlamış oluyoruz bu şekilde. Bizim için en önemli unsurlardan bir tanesi, besinleri birleştirmek. Karbonhidratları protein ve yağ grubu ile birleştirmek gerekiyor. Çok şekerli meyveler içinde aynı kural geçerli. Kan şekeri hızlı düşüş ve yükseliş yaşamıyor. Meyvenin yanında ceviz ve badem gibi kaliteli yağ içeren besinler tüketilirse kan şekeri dengeli bir biçimde ilerliyor. Kaliteli bir Glisemik İndeks diyet yapmış oluyoruz. Veya bunu proteinlerle birleştiriyorlar. Kişi tek başına bir elma veya karpuz yerine yanına beyaz peynir veya yoğurt ekliyor. Bunun sonucunda kan şekeri düzenli bir hale geliyor. Kas kaybı yerine yağ kaybetmiş oluyoruz bu şekilde. Sebzelerde de nişasta oranı yani karbonhidrat oranı yüksek olan patates yerine salatalık, yeşillik ve biberdeki karbonhidrat oranı düşük olduğu için onlar tercih edilmeli. Tok bir şekilde hem diyet yapıyor hem de açlık hissi yaşamıyorsunuz.

Diyete Başlamadan Vücut Analizi Yapılmalı

Yapılacak olan diyetler kişiye özeldir. Herkesin vücut yapısı birbirinden farklı olduğu için ona yönelik bir program hazırlanır. Ve kilo vermeyi engelleyen sebepler var mı bunları öğreniyoruz. Bilinçli bir diyet, vücut analizi sonucu yapılacak olan diyet programından geçer. İnternette paylaşılan diyet listeleri kişiye özel diyet listesi değildir. Genel- geçer diyet listesidir. Kilo vermeyi sağlar ama yağdan değil sudan ve kastan. Diyet sonrasında çok hızlı kilo geri alınabilir. Vücudun kas yapısı bozuluyor ve diğer sağlık problemlerine neden olabilir. İnsanlarda yanlış bir algı var, aç kalarak zorlanarak kilo vereceklerini düşünüyorlar. Olay, tamamen içerik kısmında. Alımı 30 yıl süren kiloyu 1 ayda veremeyiz, sağlıklıda olmaz zaten.

Hamur İşi Yiyoruz Fakat Hareket Etmiyoruz

Türk mutfağı Osmanlı mutfağından geliyor ve oldukça zengin. Yurt dışından gelen turistler, mutfağımızı çok zengin buluyor ve çok beğeniyor. Mutfağımızda karbonhidrat çok geniş bir yer kaplıyor. Hamur işleri çok riskli bir grup, yakmak için çok fazla hareket gerekiyor. Mutfak kaliteli fakat hareketsizlik fazla. Doymadan sofradan kalkmıyoruz.

Yürüyüş Tempolu Olmalı

Yoğun kas grupları bacakta yer aldığı için bacakları çalıştırmaya özen göstermek gerekiyor. Günlül 45 dakikalık yapılacak tempolu yürüyüş için her 15 dakikada bir sıvı tüketilmeli. Hedefimiz gezmek değil yağ yakmak bu nedenle yağ yakmak amacımız olmalı. Uyumadan en az 3-4 saat önce yemeği yemiş olmamız gerekiyor.





01

Bakmadan Geçme