Peker: Munzur Markasıyla Dünyaya Açılacağız
Dijital pazarlama ile ürettikleri ürünleri dünya pazarına sunmayı hedeflediklerini ifade eden Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker ' Üniversitemiz bölgenin ürünlerinin 'Munzur' markasıyla dünyanın her tarafına pazarlanabileceği bir merkez olacaktır' dedi.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 6 Haziran 2023 tarihinde Tunceli Munzur Üniversitesi Rektörlüğü görevine atanan Prof. Dr. Kenan Peker hocamızla geride kalan 2 aylık rektörlük sürecini ve üniversitede kısa vadede yapmak istediklerini konuştuk.
FARKLI KÜLTÜRDEKİ ÖĞRENCİLERİN TERCİH ETTİĞİ BİR ÜNİVERSİTE OLMA YOLUNDAYIZ
Munzur Üniversitesi'nin güzel bir altyapısı var. Sıra artık zeki öğrencilerin gelmesinde bunu da şöyle rahatlıkla ifade edebiliriz. Tunceli ilimiz Munzur Üniversitesi herkesin kendini güvende hissedebileceği eğitim ekosistemidir. Karşılaştığınız her kişi bugün mutlaka bir kitap okumuştur. Eğitim ekosistemi dememizin ne önemli sebebi budur. İnsanlar okuyor, eğitime önem veriyor. Sosyal aktiviteleri olan bir üniversite ve şehirde bulunuyoruz. Öğrenci kulüpleri ve yurt dışı işbirlikleri ile güzel bir altyapısı var. Bu yıl için mesela; Avrupa ülkelerinden üniversitemize sadece bir ülkeden ERASMUS ile üniversitemizi tercih eden 20 öğrencimiz var. Bu da farklı diller bilen ve farklı kültürlere sahip öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” diye kaydetti.
TURİZM FAKÜLTESİ AÇMAK İÇİN GEREKLİ BAŞVURULARI YAPTIK
Peker “Turizm Fakültesi kurulumu için YÖK'e teklifimiz oldu. Bunun için gerekli altyapımız hazır. Eğer uygun görülürse fiziki binası hazır Turizm ve Otelcilik Uygulama Otelimizle öğrencilerimizin teoride öğrendiklerini pratiğe dönüştürme fırsatı yakalayacaklardır. Pertek Turizm Meslek Yüksekokulumuz vardı. Orada tercih edilmediği için merkez kampüsümüze çektik. Öğrencilerimiz artık 2 yıllık meslek yüksekokulunda okuyabilecekleri gibi aynı zamanda 4 yıl fakülte açma çalışmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.
BİLİMDE ÖNCÜ; DÜŞÜNCEDE ÖZGÜRÜZ
8 fakülte 3 meslek yüksekokulu 13 araştırma merkezimizle güzel bir ekosistemde beşer olan insanın doğal ve sağlıklı yaşamasının mühendisliğini yapmaya çalıştıklarını dile getiren Rektör Peker “ Bunu yaparken görüyoruz ki gerek akademisyen kadromuzda gerekse idari personelimizde modern hizmet binalarıyla Munzur Üniversitesi'nin eğitim ve öğretim faaliyetlerine hazır olduğunu söyleyebiliriz. Biz bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversitesiyiz. Misyon farklılaşması ve ihtisas üniversitesi olma avantajlarımızı da kullandırıyoruz. Bize gelen arkadaşlarımız önlisans için de gelse lisans içinde gelse uygulamalı eğitim görüp mezun olduklarında kendilerine şu soru sorulmayacak: Diploman var ama; deneyimin var mı ? Söyleyecekleri şey zaten eğitimimiz bir fiil uygulamalıydı. Deneyimi ve diploması olan girişimci ruhuyla AR-GE profesyonelliği ile mezun olan kendi işini kurma imkanı sağlanmış olacaktır. Yabancı dil bilen akademisyen sayısının çokluğu ve ilde yabancı dil bilen kişi sayısının fazlalığını fırsata çevirerek aynı zamanda yurt dışında çalışma veya eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerimiz için önemli bir kazanım olacaktır. Bu ne demektir? Milli ve yerli duygularla dünyanın her tarafını dolaşıp ülkesine, yöresine kendisine faydalı nesiller yetiştirmeye yönelik çalışmalar yapan bir üniversitemiz olduğumuzun göstergesidir. Bilimde öncü, düşüncede özgür olan üniversite sloganımıza bir ilave de biz ederek zeka da sivri… Zekada sivri kişileri istiyoruz” diye aktardı.
2-3 YIL İÇİNDE ÖĞRENCİ SAYIMIZI %30 ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
Öğrencilerimiz geçen yıl itibariyle bir barınma problemi yaşamamıştır. Bu yıl güz yarı yılını 4 Ekim'de başlatacağız. Öğrencilerimizin yurtlara yerleştirilmesi açıklanmış olacak. ondan sonra üniversiteyi açmış olacağız.
Mevcut durumda aktif olmayan bölümlerimiz var. O bölümlerimizi açacağız. Örneğin; elektrik bölümünde akademisyenlerimizin kadroları başka bölümlerde onları bu bölüme alarak açmayı düşünüyoruz.
Yaklaşık 7 bin öğrencimiz var. 2-3 yıl içinde gerek akademik, idari kadro ve öğrenci sayımızı nitelikli olarak en az %30 oranında arttırmayı düşünüyoruz. Çalışmalarımızı o yönde yürüteceğiz” diye ifade etti.
ÜNİVERSİTELER ARASI İŞBİRLİĞİMİZ DEVAM EDECEK
Peker “Fırat Üniversitesi bir önceki dönemde imzalanmış bir işbirliği protokolü var. O protokolü devam ettirmeyi düşünüyoruz. Sadece Fırat ile değil Türkiye'nin diğer üniversiteleri ile ilgili işbirliğimiz devam edecektir. Önemli olan bu işbirliğinin bir amaca yönelik olmasıdır. Bizim üniversitemiz ihtisas üniversitesi Fırat ise AR-GE üniversitesidir. Bunlar birbirini tamamlayan değer sisteminin halkaları gibidir. Bu entegrasyon içinde bir engel yoktur. Bizde okuyan bir öğrenci Türkiye'deki ya da yurtdışındaki bir üniversitesinin hareketlilik programına dahil olabilmektedir”
MUNZUR'DAN MEZUN OLAN ÖĞRENCİMİZİN TECRÜBE SORUNU OLMAYACAK
Peker “Biz yayın sayısını, proje sayısını önemsiyor ve bunlara önem veriyoruz. En önem verdiğimiz konu; vatanını, milletini , bayrağını, ezanını seven saygı gösteren bu uğurda şehit olmayı göze alan nitelikli gençler yetiştirmektir. Bu gençlerin istihdam edilmeleri ve kendi işlerini kurarak istihdama katkı sunmaları en önemli önceliğimizdir. Bunun içinde kendilerine YAT programı başlattık. Öğrenci buraya geldiklerinde yönetim becerilerini geliştirmiş olacak. bu becerileri geliştirmeleri için kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile STK başkanlarının sosyal entegrasyonunu sağlıyoruz ki bu becerilerini kazanmış olsunlar. İkinci olarak alan bilgisini ve üçüncü olarak teknolojik altyapımızla öğrencilerimize teknolojik yetkinlik kazandırmaya çalışacağız. Bir alanı bilsin, yönetim becerileri de iyi olsun. Teknolojik yetkinliği de olsun. Biz inanıyoruz ki bu gençlerimiz dünyanın her tarafına gidebilecek, çalışabilecek nitelikli mezunlar olacaklardır” diye kaydetti.
TUNCELİ'NİN HER YERİNDE DOĞAL SARIMSAK YETİŞTİRMEK MÜMKÜN
Peker “Proje olarak iklim verilerini ve ileri teknoloji uygulamalarını araştırdık. YÖK tarafından yürütülen bir programımız var. Stratejik ham maddeler ve ileri teknolojileri şeklindedir. Eskiden de buralarda sarımsak yetiştiriliyordu şuan da yetiştiriliyor. Toplaması, kısa sürede filizlenip bozulduğu için yaygınlaşmamış. Bir teknoloji uygulamasını bulduk. Biz bu teknoloji üniversitede kurduğumuzda rahatlıkla 7 bin 406 km²'lik Tunceli'nin her tarafında sonbaharda ekersiniz. Yaz döneminde de hasat edersiniz. Direkt ekim dediğimiz toprağın işlenmeden sarımsak kendi doğal koşullarında ilaç ve gübre kullanmadan yetişebiliyor. Bölgesel ve ilin kalkınma açısından önemli bir proje. Başka ilde olur mu başka illerde olmaz. Toprağı işleyip sulaman gerekir. Burada buna gerek yok. İklim şartları müsait direkt ektiğinizde hasadı alabilirsiniz. Tüm dünyaya pazarlayabilirsiniz” dedi.
15 YILDIR ARADIĞIM BİTKİYİ KAMPÜSTE BULDUM
Rektör Peker “ İkinci olarak ormanlık alanlarda yetiştirebileceğimiz yabani bir bitki keşfettik. 15 yıl önce ABD'nin Kentucky eyaletinde bulduğum bir bitkiyi buraya ilk geldiğimde kampüsün içinde buldum. Onun tohumunu aldık ve üzerinde çalışacağız. Yine üçüncü olarak yörede küçükbaş hayvancılık yaygın bir şekilde yapılmakta biz koyun yününden kozmetiğin ham maddelerinden lanolin ve ondan da d3 vitamini üretmeyi planlıyoruz. Bu projelerin yanı sıra nadir toprak elementleri projesine elimizden geldiğince sahip çıkıyoruz. Şuan için önemli bir mesafe kat edemedik. Arkadaşlarımızın yörede keşfettiği nadir topraklar var. Bunların ticarileştirme potansiyeli için bakıyoruz. En önemlisi dijital pazarlama şeklinde hepsinin üzerinde bir ayrı proje düşünüyoruz. Belki de bölgenin ürünlerinin “Munzur” markasıyla dünyanın her tarafına pazarlanabileceği bir merkez olacaktır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.