Pandemi'den Geriye Kalanlar…
Oxford Üniversitesi, 'neden bazı kişiler koronavirüse yakalanmıyor' sorusuna yanıt verebilecek araştırmanın sonuçlarını açıklamış.
Dünya genelinde 600 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüs, 5.5 milyondan fazla insanın hayatına mal oldu. 2019'un son aylarında hayatımıza giren koronavirüs (Kovid-19) pek çok alışkanlığımızı geride bırakmamıza neden oldu.
Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken dünya salgının başından beri "neden bazı kişiler koronavirüse yakalanmıyor' sorusuna yanıt arıyor.
İngiliz araştırmacılar belirli bir mutasyona sahip kişilerin aşı olduktan sonra daha büyük bir antikor tepkisi ürettiği sonucuna ulaştı. Daily Mail'in araştırma sonuçlarından derlediği haberine göre, yaklaşık her 10 kişiden 3'ünde HLA-DQB106 olarak bilinen gen bulunmakta ve söz konusu gen Covid aşılarından sonra insanlara daha fazla antikor üretimine neden olmakta.
Başka bir deyişle bu gene sahip olan kişiler aşı olduktan sonra daha yoğun bir korumaya sahip olduklarından dolayı virüsü kapma olasılıkları bir hayli düşüyor.
Öte yandan salgın konusunda ülkenin en yetkili kurumu olarak gösterilen ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yayınladığı veriler ise aşı tartışmalarına son noktayı koymuştu.
CDC yayınladığı son raporu ile aşının net faydasını bir kez daha gözler önüne serdi.CDC aşılanmamış kişilerin koronavirüsten ölme olasılığının 9 kat daha fazla olduğunu açıkladı.
Yapılan araştırmalar sonucunda pandemi dönemin de en çok tartışılan aşının faydasında bir daha bilimsel olarak kanıtlanmış oldu. Aşı karşıtı kişilerin pandemi döneminde defalarca insanların aklını karıştırmasına neden olan bu konu da böylece kapanmış oldu.
Ülke olarak çok zor dönemler yaşadık. Binlerce insanımızı kaybettik. Nice sevdiğimiz insanların ölüm haberlerini aldık ve içimiz yandı. Çok şükür o zor günler geri de kaldı ama bitmedi.
Her şeye rağmen yine dikkat etmeli ve önlemi almalıyız. Bizden söylemesi…