PALU'YA ÖNEM VERİYORUZ
Erkan BAY/ Palu Kaymakamı Mehmet Öztürk,''Palu önemli medeniyetlere beşiklik etmiş kadim bir yerdir.''dedi.
Palu Kaymakamı Mehmet Öztürk, Hakimiyet Gazetesi'ne yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi.
KÜLTÜREL BİRİKİMİ VAR
Kaymakam Öztürk, Hakimiyet Gazetesi'ne yapmış olduğu açıklamada, ''Palu'nun 7000 yıllık tarihi ve kültürel birikimi vardır. Turizm açısından müthiş bir potansiyel barındırmaktadır. Tarihi eserleriyle, İnanç Merkezleriyle Murat Nehri vadisindeki doğal güzellikleriyle cazibe merkezi olabilecek özelliklere sahiptir. Bu güne kadar yeteri derecede tanıtılmaması ve alt yapısının oluşturulmaması sebebiyle hak ettiği konuma ulaşamamıştır. Son zamanlarda alt yapı çalışmalarında önemli gelişmeler kaydettik. ''dedi.
5 ADET TARİHİ ESER RESTORE EDİLDİ
Kaymakam Öztürk,''Tarihi Palu Köprüsü ile birlikte 5 adet tarihi eserimiz restore edildi. Palu Kalesinin sarp ve zorlu yürüyüş yollarını düzenleyerek güvenilir bir şekilde gezilir hale getirdik. Palu Kale Araç Yolu Valimiz Sayın Çetin Oktay KALDIRIM'ın destekleriyle yakın zamanda yapılmaya başlanacaktır. Girişimlerimiz neticesinde Küçük Cami Vilayetler Hizmet Birliği ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğinde restore edilecektir. ''diye ifade etti.
PALU ZAMAN İÇİNDE ZİYARETÇİ POTANSİYELİNE SAHİP OLACAK
Öztürk,''Bütün bu altyapı çalışmalarıyla birlikte tanıtım faaliyetleriyle İlçemiz turizm noktasında önemli bir yere gelecektir. Geçen ay Ankara Elazığ Tanıtım Günleriyle, bu ay Travel Turkey İzmir Fuarıyla, 2018 yılı ocak ayında İstanbul EMİTT Fuarıyla İlçemizi tanıtmaya, daha çok insana ulaşmaya çalışıyoruz. İnşallah tanıtım faaliyetlerimizin sonucu olarak İlçemiz zaman içerisinde ciddi bir ziyaretçi potansiyeline ulaşacaktır.' dedi.
KAYMAKAMLIĞIMIZ ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATTI
Kaymakam Öztürk,''Palu yaklaşık olarak 7000 yıllık bir tarihe, köklü bir kültüre, eşsiz bir doğaya sahip önemli bir merkezdir. Onlarca medeniyetin izlerini günümüze kadar taşıyabilen ender yerlerdir biridir Palu. Palu İlçesinde son yıllarda kültürel değerlere sahip çıkarak, hem yörenin turizm sektörü üzerinden kalkınması planlanmakta, hem de kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasına çalışılmaktadır. Palu Kaymakamlığı kültürel değerlere sahip çıkılması noktasında önemli çalışmalara imza atmış durumda. ''diye konuştu.
Palu Kaymakamı Öztürk, Kaymakamlığın yapmış olduğu çalışmalar hakkında da önemli bilgiler vererek şunları ifade etti:
Cemşid Bey Cami Restorasyonu: Palu İlçesi'nde önemli tarihi değerlerinden biri olan ve 16. Yy yapılan Cemşid Bey Camisi, Osmanlı mimarisi ile Palu Beyi Cemşid Bey tarafından yapıştırılmıştır. Palu Kaymakamlığı girişimleri neticesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettirilerek ibadete açılmıştır. Camiinin restorasyona yaklaşık olarak 5 milyon lira harcanmıştır.
Ulu Camii Restorasyonu: Osmanlı dönemi eserlerinden olan Ulu Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmektedir. 2018 yılı içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır. Kemerli bir yapıya sahip olan ve dam şeklinde olan Cami Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan önemli bir eserdir.
Çarşıbaşı Hamamı Restorasyonu: Fırat Kalkınma Ajansı destekleriyle Palu Kaymakamlığı ve Palu Belediyesi tarafından yürütülen 'Tarih Palu'dur, Palu Tarihtir' Projesi kapsamında restore edilen Hamam Klasik Osmanlı Hamamları tarzındadır. Bu yıl restorasyonu tamamlanan hamamın müze olarak dizayn edilmesi planlanmaktadır.
Alacalı Mescid Restorasyonu: Fırat Kalkınma Ajansı destekleriyle Palu Kaymakamlığı ve Palu Belediyesi tarafından yürütülen 'Tarih Palu'dur, Palu Tarihtir' Projesi kapsamında restore edilen Alacalı Mescid Artuklu dönemi eseridir. 1000 yıllık bir tarihe sahiptir. Restorasyonu biten mescid piramit kubbeli bir yapıya sahiptir. Sanat tarihçileri tarafından mimari açıdan bölgenin en önemli eserlerinden biri olduğu ifade edilmektedir.
Palu Konağı'nın İnşası: Fırat Kalkınma Ajansı destekleriyle Palu Kaymakamlığı ve Palu Belediyesi tarafından yürütülen 'Tarih Palu'dur, Palu Tarihtir' Projesi kapsamında eski Palu evleri formatında inşa edilen Palu Konağı Murat Nehri kenarında Palu Köprüsü manzarasıyla, yöresel yemek sunumlarıyla hizmet vermektedir.
Palu Kalesi Yürüyüş Yollarının Yapılması: Palu Kalesi Urartular, Roma, Artuklu, Selçuklu, Osmanlı Devletleri başta olmak üzere tarihi süreçteki birçok medeniyetin yerleşkesi olmuş önemli bir kaledir. 3000 yıllık tarihi eserleri barındırmaktadır. Kalenin sarp yapısı, patika yolları sebebiyle birçok turist tarafından rahatlıkla ziyaret edilememekteydi. T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu Başkanlığı'nın destekleriyle Palu Kalesinin üstüne çıkan yürüyüş yollarının bir kısmı bazalt taşlarla, bir kısmı metal merdivenlerle donatılarak daha güvenilir ve rahat bir gezinti ortamı sağlanmıştır.
Urartu Kaya Tüneli Temizleme Çalışması: Uzmanlar tarafından ifade edildiği üzere Palu Kalesinden Murat Nehrine inen kapalı su yolu olarak kullanılan Urartu Kaya Tüneli'nin tamamıyla tıkalı olan kısımlarının temizlik çalışmaları başlatılmıştır. 2016 yılında Elazığ Valiliği İl Özel İdaresinin destekleriyle Palu Kaymakamlığı tarafından 103 metrelik kısmı temizlenmiştir. Kalan kısımlarının açılması için Palu Belediyesi tarafından çalışmalar devam ettirilmektedir.
Harput-Palu Kültür Yolu: Bölgemizin iki önemli kadim şehri olan Harput ve Palu'nun tanıtılmasını hedefleyen bir dizi etkinlik yapılmıştır. 2015 yılından bu yana her yıl çeşitli etkinliklerle tanıtım çalışmaları devam etmektedir. Bisiklet yarışmaları, fotoğraf yarışmaları, nostaljik tren yolculukları, kültür turları, tarihi alanların ve inanç merkezlerinin gezilmesi v.b. etkinlikler yapılmaktadır. Özellikle bu etkinlikler her yıl 15-22 Nisan Turizm Haftasında yapılmaktadır.
Tarihi Çeşmelerin Restorasyonu: Palu Kaymakamlığı tarafından başlatılan 'Palu Tarihine Sahip Çıkıyor' adlı kampanya ile Vatandaş-Devlet işbirliği ile 8 adet Tarihi Çeşmenin restorasyonu yapılmaktadır. Çeşmelerin 2018 yılı sonunda bitirilmesi planlanmaktadır.
Kaybolmaya Yüz Tutmuş El Sanatları'nın Canlandırılması: Önemli bir ticari merkez olan Palu'da eskiden birçok el sanatı icra edilmekteydi. Halıcılık, bakırcılık, sedef kakma, yemenicilik, çinicilik, demircilik, tel kırma, telkari gibi birçok el sanatları yapılmaktaydı. Bölgeye ve ülkeye mal üreten bir konumdaydı. Palu Kaymakamlığı öncülüğünde Belediye, İŞ-KUR, Halk Eğitim, Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği ile bu el sanatlarının canlandırılması adına önemli çalışmalar yapılmaktadır. İlçede açılan kurslar ile hem bu sanatın yaygın olarak yapılması sağlanıyor, hem de işsiz ve vasıfsız olan gençler meslek sahibi oluyor.
Kütüphane Yapımı: Palu Halk Kütüphanesi eski ve kullanışsız bir binada hizmet vermekteydi. Öğrencilerin rahat ve sakin bir ortamda faydalanabilecekleri modern bir bina yapımına başlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle inşasına başlanan Kütüphane binasının 2018 yılı başlarında bitirilmesi planlanmaktadır.
PALU'YA BAĞLI KÖYLERDE YAPILAN ÇALIŞMALAR
KÖY YOLLARI
2017 yılı itibariyle Palu Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi tarafından ilçede yaklaşık 30 km yol genişleme, 1. Kat ve 2. Kat asfalt yapılarak köy yollarının standartlarını yükselterek ulaşım büyük ölçüde rahatlatılmıştır.
SANAT YAPILARI
Palu İlçesi Çakırkaş Gökdere grup köy yolu üzerindeki dere geçitlerine gerekli sanat yapıları (Box, Menfez) yapım işleri tamamlanmış olup 30 km lik yol İl Özel İdaresi ve Karayolları tarafından asfaltlanmıştır.
İÇME SUYU
2017 yılı itibariyle Palu ilçesine bağlı 36 köyün tamamına kendi cazibesi ile içme suyu getirilmiş olup, hiçbir köyde içme suyu ihtiyacı kalmamıştır. Bunun dışında köylerde yeni kaynak arayışları ve tesis geliştirme işleri devam etmektedir.
SULAMA SUYU
Palu İlçesine bağlı 36 köyün büyük kısmının sulama suyu tesisi yaptırılmış olup, ihtiyaç duyulan diğer köylerinde sulama suyu tesislerinin yapılabilmesi için Elazığ Valiliği İl Özel İdaresi teknik ekiplerince proje çalışmaları devam ettirilmektedir. Gerek İl Özel idaresi gerekse DAP bölge başkanlığı tarafından desteklenecek olan projelerin hayata geçirilmesi ile ilçede tarım ürünlerinin arttırması planlamaktadır.
KÖY İÇİ YOLLARI
Palu ilçesine bağlı 36 köyümüzün gerek köy yolu gerekse grup köy yollarının standartlarının yükseltilmesi için gerekli çalışmalar yapılarak devam etse de bunun dışında köy içindeki mahalle aralarını da kilitli parke yaparak köylerimizin daha yaşanır bir alana dönüştürülmesi planlanmaktadır. Son yıllarda hız verilen köy içi yollarının kilitli parke yapım işine bu yıl ve gelecek yıllarda da İl Özel İdaresi ile birlikte devam ettirilecektir. Köylerimizin bir çoğunda köy konağı yaptırılmış olup, köy halkının gerek sosyal içerikli toplantılarında gerekse taziye vb. işlerinde kullanıma sunulmuştur. hemen hemen bütüne yakın köylerimizde taziye evi mevcut olup, Kaymakamlıkça köylerde yapılan her türlü yatırıma destek verilmiştir.
SOSYAL ALANDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
KİMSESİZ KİMSE KALMASIN PROJESİ
Kaymakamlığımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen proje kapsamında yaşlı, hasta ve bakıma muhtaç 22 vatandaşımızın evlerindeki temizlik ihtiyacını gidermek amacıyla temizlik işçileri istihdam edilmiştir. Hem işsiz olan gençlerimize iş olanağı sağlanmış hem de evinde temizlik yapamayan yaşlı hasta vatandaşlarımızın temizlik ihtiyacı karşılanmıştır.
SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI EVLERİ
İlçede yaşayan engelli, yaşlı ve muhtaç ailelerin barınmaları için Kültür mahallesinde 8 adet konut yapılmıştır. Bu konutlarda yaşayan hak sahiplerin durumları değiştikçe (ölüm, maddi durumunda iyileşme) yerine başka muhtaç aileler yerleştirilerek bu konutlarda barındırılacaktır.
AİLE DESTEK VE EĞİTİM MERKEZİ
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ilçede ikamet eden dezavantajlı kadınların yararlanabileceği bir eğitim merkezi açılmıştır. Palu Halk Eğitim İşbirliği ile bu merkezde kurslar açılacaktır. Kurslarda kursiyerlere ihtiyacı olan temrinlik malzemeler proje kapsamında temin edilerek kişinin hem eğitimine hem de ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Kursiyerler bu temrinlik malzemeleri işleyip kendi pazarını oluşturup bu ürünleri satarak aile ekonomisine destekte bulunacaktır. Eğitim merkezinde kurs dışında sosyal aktivitelerle(spor salonu ve rehberlik) boş zamanlarını değerlendirecektir.
EĞİTİM ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Palu İlçesinde eğitimde verimliliğin arttırılması adına birçok çalışma yapılmıştır. Fiziki koşullardan, doküman desteğine, veli ve öğrenci bilinçlendirilmesinden kültürel ve sportif etkinliklere kadar önemli projeler geliştirilmiştir. Son zamanlarda geliştirilen bu projeler sayesinde Palu eğitimde büyük mesafeler kat etmiş durumda. Eğitimdeki bu ilerlemenin temelinde Palu Kaymakamlığı'nın eğitimde verimliliğin arttırılması adına yapılan bütün çalışmalara destek olmasının büyük katkısı vardır. İlçede 8 müstakil İlkokul, 8 Müstakil Ortaokul, 4 lise okullarında 3000'nin üzerinde öğrenci bulunmakta.
Mehmet Vehbi Bilgin İlkokulu : Palu Esentepe Mahallesi yeni yerleşim olan bir mahalle. Mahallenin okul ihtayacını karşılamak amacıyla Palu Kaymakamlığı ve Palu Belediyesi'nin girişimleriyle Palulu İşadamı Bilgin Enerji Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vehbi Bilgin tarafından ilçeye 18 derslikli bir İlkokul binası yaptırılmıştır. Okul binasının 2018-2019 Eğitim öğretim yılında faaliyete girecektir.
Veli-Öğrenci Bilinçlendirme Faaliyetleri: Palu Kaymakamlığı öncülüğünde belediye ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile ilçeye ulusal çapta başarılı seminerler düzenleyen Kişisel Gelişim Uzmanı, Eğitimci-Yazar, Araştırmacı Tarihçi uzmanlar getirtilerek seminerler düzenlenmiştir. Öğrencilere, öğretmenlere ve öğrenci velilerine yönelik olarak düzenlenen bu seminerler bilinç düzeyini arttırmıştır.
Kitap Okuma Kampanyaları: Ülkemizin önemli sorunlarından biri okuyan bir toplum olmamamız. Bu gerçeği gören Palu Kaymakamlığı bu alanda projeler geliştirmiş ve öğrencilerin okuma ve okuduğunu anlama yönünden çeşitli projeler geliştirmiştir. 'Geleceğim için Okuyorum', 'Ödüllü Kitap Okuma Yarışması' gibi birçok kampanya yapılarak okuma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılmıştır.
Öğrencilere Doküman Desteği: Başta ihtiyaç sahibi öğrenciler olmak üzere ilçedeki bütün öğrencilere doküman desteği sağlanmıştır. Öğrencilere üniversiteye hazırlık dokümanları ve kitapları temin edilmiştir.
Sosyal- Kültürel ve Sportif Faaliyetlere Destek: Palu'da güreş, atletizm başta olmak üzere birçok sportif alanda bölge derecesi yapmış öğrenciler bulunmakta. Bu öğrenciler her fırsatta desteklenmektedir. Okullarda sosyal ve kültürel faaliyetler desteklenmektedir. İlçede Yatılı Bölge Ortaokulu bünyesinde atıl vaziyette bulunan Kapalı Spor Salonu'nun onarımı yapılarak aktif hale getirilmiştir.
KÜLTÜREL BİRİKİMİ VAR
Kaymakam Öztürk, Hakimiyet Gazetesi'ne yapmış olduğu açıklamada, ''Palu'nun 7000 yıllık tarihi ve kültürel birikimi vardır. Turizm açısından müthiş bir potansiyel barındırmaktadır. Tarihi eserleriyle, İnanç Merkezleriyle Murat Nehri vadisindeki doğal güzellikleriyle cazibe merkezi olabilecek özelliklere sahiptir. Bu güne kadar yeteri derecede tanıtılmaması ve alt yapısının oluşturulmaması sebebiyle hak ettiği konuma ulaşamamıştır. Son zamanlarda alt yapı çalışmalarında önemli gelişmeler kaydettik. ''dedi.
5 ADET TARİHİ ESER RESTORE EDİLDİ
Kaymakam Öztürk,''Tarihi Palu Köprüsü ile birlikte 5 adet tarihi eserimiz restore edildi. Palu Kalesinin sarp ve zorlu yürüyüş yollarını düzenleyerek güvenilir bir şekilde gezilir hale getirdik. Palu Kale Araç Yolu Valimiz Sayın Çetin Oktay KALDIRIM'ın destekleriyle yakın zamanda yapılmaya başlanacaktır. Girişimlerimiz neticesinde Küçük Cami Vilayetler Hizmet Birliği ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğinde restore edilecektir. ''diye ifade etti.
PALU ZAMAN İÇİNDE ZİYARETÇİ POTANSİYELİNE SAHİP OLACAK
Öztürk,''Bütün bu altyapı çalışmalarıyla birlikte tanıtım faaliyetleriyle İlçemiz turizm noktasında önemli bir yere gelecektir. Geçen ay Ankara Elazığ Tanıtım Günleriyle, bu ay Travel Turkey İzmir Fuarıyla, 2018 yılı ocak ayında İstanbul EMİTT Fuarıyla İlçemizi tanıtmaya, daha çok insana ulaşmaya çalışıyoruz. İnşallah tanıtım faaliyetlerimizin sonucu olarak İlçemiz zaman içerisinde ciddi bir ziyaretçi potansiyeline ulaşacaktır.' dedi.
KAYMAKAMLIĞIMIZ ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATTI
Kaymakam Öztürk,''Palu yaklaşık olarak 7000 yıllık bir tarihe, köklü bir kültüre, eşsiz bir doğaya sahip önemli bir merkezdir. Onlarca medeniyetin izlerini günümüze kadar taşıyabilen ender yerlerdir biridir Palu. Palu İlçesinde son yıllarda kültürel değerlere sahip çıkarak, hem yörenin turizm sektörü üzerinden kalkınması planlanmakta, hem de kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasına çalışılmaktadır. Palu Kaymakamlığı kültürel değerlere sahip çıkılması noktasında önemli çalışmalara imza atmış durumda. ''diye konuştu.
Palu Kaymakamı Öztürk, Kaymakamlığın yapmış olduğu çalışmalar hakkında da önemli bilgiler vererek şunları ifade etti:
Cemşid Bey Cami Restorasyonu: Palu İlçesi'nde önemli tarihi değerlerinden biri olan ve 16. Yy yapılan Cemşid Bey Camisi, Osmanlı mimarisi ile Palu Beyi Cemşid Bey tarafından yapıştırılmıştır. Palu Kaymakamlığı girişimleri neticesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettirilerek ibadete açılmıştır. Camiinin restorasyona yaklaşık olarak 5 milyon lira harcanmıştır.
Ulu Camii Restorasyonu: Osmanlı dönemi eserlerinden olan Ulu Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmektedir. 2018 yılı içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır. Kemerli bir yapıya sahip olan ve dam şeklinde olan Cami Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan önemli bir eserdir.
Çarşıbaşı Hamamı Restorasyonu: Fırat Kalkınma Ajansı destekleriyle Palu Kaymakamlığı ve Palu Belediyesi tarafından yürütülen 'Tarih Palu'dur, Palu Tarihtir' Projesi kapsamında restore edilen Hamam Klasik Osmanlı Hamamları tarzındadır. Bu yıl restorasyonu tamamlanan hamamın müze olarak dizayn edilmesi planlanmaktadır.
Alacalı Mescid Restorasyonu: Fırat Kalkınma Ajansı destekleriyle Palu Kaymakamlığı ve Palu Belediyesi tarafından yürütülen 'Tarih Palu'dur, Palu Tarihtir' Projesi kapsamında restore edilen Alacalı Mescid Artuklu dönemi eseridir. 1000 yıllık bir tarihe sahiptir. Restorasyonu biten mescid piramit kubbeli bir yapıya sahiptir. Sanat tarihçileri tarafından mimari açıdan bölgenin en önemli eserlerinden biri olduğu ifade edilmektedir.
Palu Konağı'nın İnşası: Fırat Kalkınma Ajansı destekleriyle Palu Kaymakamlığı ve Palu Belediyesi tarafından yürütülen 'Tarih Palu'dur, Palu Tarihtir' Projesi kapsamında eski Palu evleri formatında inşa edilen Palu Konağı Murat Nehri kenarında Palu Köprüsü manzarasıyla, yöresel yemek sunumlarıyla hizmet vermektedir.
Palu Kalesi Yürüyüş Yollarının Yapılması: Palu Kalesi Urartular, Roma, Artuklu, Selçuklu, Osmanlı Devletleri başta olmak üzere tarihi süreçteki birçok medeniyetin yerleşkesi olmuş önemli bir kaledir. 3000 yıllık tarihi eserleri barındırmaktadır. Kalenin sarp yapısı, patika yolları sebebiyle birçok turist tarafından rahatlıkla ziyaret edilememekteydi. T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu Başkanlığı'nın destekleriyle Palu Kalesinin üstüne çıkan yürüyüş yollarının bir kısmı bazalt taşlarla, bir kısmı metal merdivenlerle donatılarak daha güvenilir ve rahat bir gezinti ortamı sağlanmıştır.
Urartu Kaya Tüneli Temizleme Çalışması: Uzmanlar tarafından ifade edildiği üzere Palu Kalesinden Murat Nehrine inen kapalı su yolu olarak kullanılan Urartu Kaya Tüneli'nin tamamıyla tıkalı olan kısımlarının temizlik çalışmaları başlatılmıştır. 2016 yılında Elazığ Valiliği İl Özel İdaresinin destekleriyle Palu Kaymakamlığı tarafından 103 metrelik kısmı temizlenmiştir. Kalan kısımlarının açılması için Palu Belediyesi tarafından çalışmalar devam ettirilmektedir.
Harput-Palu Kültür Yolu: Bölgemizin iki önemli kadim şehri olan Harput ve Palu'nun tanıtılmasını hedefleyen bir dizi etkinlik yapılmıştır. 2015 yılından bu yana her yıl çeşitli etkinliklerle tanıtım çalışmaları devam etmektedir. Bisiklet yarışmaları, fotoğraf yarışmaları, nostaljik tren yolculukları, kültür turları, tarihi alanların ve inanç merkezlerinin gezilmesi v.b. etkinlikler yapılmaktadır. Özellikle bu etkinlikler her yıl 15-22 Nisan Turizm Haftasında yapılmaktadır.
Tarihi Çeşmelerin Restorasyonu: Palu Kaymakamlığı tarafından başlatılan 'Palu Tarihine Sahip Çıkıyor' adlı kampanya ile Vatandaş-Devlet işbirliği ile 8 adet Tarihi Çeşmenin restorasyonu yapılmaktadır. Çeşmelerin 2018 yılı sonunda bitirilmesi planlanmaktadır.
Kaybolmaya Yüz Tutmuş El Sanatları'nın Canlandırılması: Önemli bir ticari merkez olan Palu'da eskiden birçok el sanatı icra edilmekteydi. Halıcılık, bakırcılık, sedef kakma, yemenicilik, çinicilik, demircilik, tel kırma, telkari gibi birçok el sanatları yapılmaktaydı. Bölgeye ve ülkeye mal üreten bir konumdaydı. Palu Kaymakamlığı öncülüğünde Belediye, İŞ-KUR, Halk Eğitim, Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği ile bu el sanatlarının canlandırılması adına önemli çalışmalar yapılmaktadır. İlçede açılan kurslar ile hem bu sanatın yaygın olarak yapılması sağlanıyor, hem de işsiz ve vasıfsız olan gençler meslek sahibi oluyor.
Kütüphane Yapımı: Palu Halk Kütüphanesi eski ve kullanışsız bir binada hizmet vermekteydi. Öğrencilerin rahat ve sakin bir ortamda faydalanabilecekleri modern bir bina yapımına başlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle inşasına başlanan Kütüphane binasının 2018 yılı başlarında bitirilmesi planlanmaktadır.
PALU'YA BAĞLI KÖYLERDE YAPILAN ÇALIŞMALAR
KÖY YOLLARI
2017 yılı itibariyle Palu Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi tarafından ilçede yaklaşık 30 km yol genişleme, 1. Kat ve 2. Kat asfalt yapılarak köy yollarının standartlarını yükselterek ulaşım büyük ölçüde rahatlatılmıştır.
SANAT YAPILARI
Palu İlçesi Çakırkaş Gökdere grup köy yolu üzerindeki dere geçitlerine gerekli sanat yapıları (Box, Menfez) yapım işleri tamamlanmış olup 30 km lik yol İl Özel İdaresi ve Karayolları tarafından asfaltlanmıştır.
İÇME SUYU
2017 yılı itibariyle Palu ilçesine bağlı 36 köyün tamamına kendi cazibesi ile içme suyu getirilmiş olup, hiçbir köyde içme suyu ihtiyacı kalmamıştır. Bunun dışında köylerde yeni kaynak arayışları ve tesis geliştirme işleri devam etmektedir.
SULAMA SUYU
Palu İlçesine bağlı 36 köyün büyük kısmının sulama suyu tesisi yaptırılmış olup, ihtiyaç duyulan diğer köylerinde sulama suyu tesislerinin yapılabilmesi için Elazığ Valiliği İl Özel İdaresi teknik ekiplerince proje çalışmaları devam ettirilmektedir. Gerek İl Özel idaresi gerekse DAP bölge başkanlığı tarafından desteklenecek olan projelerin hayata geçirilmesi ile ilçede tarım ürünlerinin arttırması planlamaktadır.
KÖY İÇİ YOLLARI
Palu ilçesine bağlı 36 köyümüzün gerek köy yolu gerekse grup köy yollarının standartlarının yükseltilmesi için gerekli çalışmalar yapılarak devam etse de bunun dışında köy içindeki mahalle aralarını da kilitli parke yaparak köylerimizin daha yaşanır bir alana dönüştürülmesi planlanmaktadır. Son yıllarda hız verilen köy içi yollarının kilitli parke yapım işine bu yıl ve gelecek yıllarda da İl Özel İdaresi ile birlikte devam ettirilecektir. Köylerimizin bir çoğunda köy konağı yaptırılmış olup, köy halkının gerek sosyal içerikli toplantılarında gerekse taziye vb. işlerinde kullanıma sunulmuştur. hemen hemen bütüne yakın köylerimizde taziye evi mevcut olup, Kaymakamlıkça köylerde yapılan her türlü yatırıma destek verilmiştir.
SOSYAL ALANDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
KİMSESİZ KİMSE KALMASIN PROJESİ
Kaymakamlığımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen proje kapsamında yaşlı, hasta ve bakıma muhtaç 22 vatandaşımızın evlerindeki temizlik ihtiyacını gidermek amacıyla temizlik işçileri istihdam edilmiştir. Hem işsiz olan gençlerimize iş olanağı sağlanmış hem de evinde temizlik yapamayan yaşlı hasta vatandaşlarımızın temizlik ihtiyacı karşılanmıştır.
SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI EVLERİ
İlçede yaşayan engelli, yaşlı ve muhtaç ailelerin barınmaları için Kültür mahallesinde 8 adet konut yapılmıştır. Bu konutlarda yaşayan hak sahiplerin durumları değiştikçe (ölüm, maddi durumunda iyileşme) yerine başka muhtaç aileler yerleştirilerek bu konutlarda barındırılacaktır.
AİLE DESTEK VE EĞİTİM MERKEZİ
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ilçede ikamet eden dezavantajlı kadınların yararlanabileceği bir eğitim merkezi açılmıştır. Palu Halk Eğitim İşbirliği ile bu merkezde kurslar açılacaktır. Kurslarda kursiyerlere ihtiyacı olan temrinlik malzemeler proje kapsamında temin edilerek kişinin hem eğitimine hem de ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Kursiyerler bu temrinlik malzemeleri işleyip kendi pazarını oluşturup bu ürünleri satarak aile ekonomisine destekte bulunacaktır. Eğitim merkezinde kurs dışında sosyal aktivitelerle(spor salonu ve rehberlik) boş zamanlarını değerlendirecektir.
EĞİTİM ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Palu İlçesinde eğitimde verimliliğin arttırılması adına birçok çalışma yapılmıştır. Fiziki koşullardan, doküman desteğine, veli ve öğrenci bilinçlendirilmesinden kültürel ve sportif etkinliklere kadar önemli projeler geliştirilmiştir. Son zamanlarda geliştirilen bu projeler sayesinde Palu eğitimde büyük mesafeler kat etmiş durumda. Eğitimdeki bu ilerlemenin temelinde Palu Kaymakamlığı'nın eğitimde verimliliğin arttırılması adına yapılan bütün çalışmalara destek olmasının büyük katkısı vardır. İlçede 8 müstakil İlkokul, 8 Müstakil Ortaokul, 4 lise okullarında 3000'nin üzerinde öğrenci bulunmakta.
Mehmet Vehbi Bilgin İlkokulu : Palu Esentepe Mahallesi yeni yerleşim olan bir mahalle. Mahallenin okul ihtayacını karşılamak amacıyla Palu Kaymakamlığı ve Palu Belediyesi'nin girişimleriyle Palulu İşadamı Bilgin Enerji Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vehbi Bilgin tarafından ilçeye 18 derslikli bir İlkokul binası yaptırılmıştır. Okul binasının 2018-2019 Eğitim öğretim yılında faaliyete girecektir.
Veli-Öğrenci Bilinçlendirme Faaliyetleri: Palu Kaymakamlığı öncülüğünde belediye ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile ilçeye ulusal çapta başarılı seminerler düzenleyen Kişisel Gelişim Uzmanı, Eğitimci-Yazar, Araştırmacı Tarihçi uzmanlar getirtilerek seminerler düzenlenmiştir. Öğrencilere, öğretmenlere ve öğrenci velilerine yönelik olarak düzenlenen bu seminerler bilinç düzeyini arttırmıştır.
Kitap Okuma Kampanyaları: Ülkemizin önemli sorunlarından biri okuyan bir toplum olmamamız. Bu gerçeği gören Palu Kaymakamlığı bu alanda projeler geliştirmiş ve öğrencilerin okuma ve okuduğunu anlama yönünden çeşitli projeler geliştirmiştir. 'Geleceğim için Okuyorum', 'Ödüllü Kitap Okuma Yarışması' gibi birçok kampanya yapılarak okuma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılmıştır.
Öğrencilere Doküman Desteği: Başta ihtiyaç sahibi öğrenciler olmak üzere ilçedeki bütün öğrencilere doküman desteği sağlanmıştır. Öğrencilere üniversiteye hazırlık dokümanları ve kitapları temin edilmiştir.
Sosyal- Kültürel ve Sportif Faaliyetlere Destek: Palu'da güreş, atletizm başta olmak üzere birçok sportif alanda bölge derecesi yapmış öğrenciler bulunmakta. Bu öğrenciler her fırsatta desteklenmektedir. Okullarda sosyal ve kültürel faaliyetler desteklenmektedir. İlçede Yatılı Bölge Ortaokulu bünyesinde atıl vaziyette bulunan Kapalı Spor Salonu'nun onarımı yapılarak aktif hale getirilmiştir.