PALANCILIK BİTİYOR (VİDEO)

Elazığ'da 36 yıldır palancılık yapan Metin Dalbul (53), '1981 yılından beri palancılık yapıyorum. Daha önce Elazığ'da 12 tane semer ve palan yapan esnaf vardı. Şimdi sadece ben varım.'' dedi.

Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Bölge de sadece 2 ustanın kaldığını ifade eden Dalbul, ''At, eşek, deve, katır gibi binek hayvanlarının sırtına göre hazırlanan ve binicisinin rahatı düşünülerek yapılan oturaklara palan diyoruz. Ben palan yapıyorum. Dede mesleğimdir. Yıllar önce mesleğimiz zirvedeydi. Şimdiler de ise siftah yapmadan eve gidiyoruz.'' dedi.



Kış aylarında işlerinin olmadığını dile getiren Dalbul, ''Yaz aylarında biraz olsun hareketlilik yaşanıyor. Köylerde yaşayan vatandaşlar eşeklerine ve katırlarına semer ve palan yaptırmak için bizlere geliyorlar. Bizler en kısa  sürede yaparak teslim ediyoruz.'' dedi.



Palanı 250 TL'ye yaptıklarını söyleyen Metin Dalbul, ''Önceden köylerimizde binek hayvanları çoktu. Şimdilerde ise sadece dağ köylerinde var. Teknolojinin ilerlemesi ve araçların çoğalması ile birlikte artık kimse semer ve palan yaptırmıyor.'' dedi.



İşlerinin olmamasından dolayı çırak bulamadıklarını ifade eden Dalbul, ''Çırak yetişmiyor. İnsanlar bizim mesleğimizin geleceğini görmüyor. Bende artık bu mesleği bırakmayı düşünüyorum. Belki bir yıl sonra artık bende bu işi yapmayacağım.'' dedi.



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 

Bakmadan Geçme