Ortak Akıl mı Cami Derneği mi?
Geçtiğimiz gün MÜSİAD tarafından önerilen 'Ortak Akıl Platformu'nun hayata geçirilme teklifiyle heyecanlanmış ve öteden beri aynı projeyi 'Şehir Masası' adıyla Hakimiyet Gazetesi olarak bizler de hep teklif ettiğimiz için haberi manşetimize çekmiştik.
Bizler Müsiad'ın bu toplantısını şehir adına anlamlı ve çok olumlu bir gelişme olarak iyi niyetle değerlendirip mutlaka hayata geçirilmesi yönünde haberimizi kurgular ve böyle oluştururken, toplantının gündemini öğrenince resmen hayal kırıklığı yaşadık.
Toplantı ile ilgili davete, bizden kaynaklı bir kopukluk oluştuğu için gidemediğimiz için toplantı gündemini ve konuşulanları Günışığı Gazetesi'nde yayınlanan “Ortak Akıldan Ne Çıktı?” başlığı hazırlanan haberden öğrendik.
Meğer bizim şehir adına çok önem atfettiğimiz ortak akıl toplantısının baş gündemi Güneykente cami yaptırmakmış. Siyasilerimiz de bu sıradan gündemin ahengine kaptırmışlar kendini ve ortaya “dağ fare doğurdu” durumu çıkmış.
Mahalleden beş kişinin katılacağı ve yapacakları çalışmalarla kısa süre içerisinde temellerini atacakları bir cami yaptırma ve yaşatma derneği misyonunu üstlenen Ortak Akıl Platformu'nun bu gündemi dakikalarca tartışması, hatta cami yapımı için bağış toplama ritüeli ve açık artırma seansına dönüşmesi de gösteriyor ki biz olduğundan fazla anlam yüklemişiz bu toplantıya.
Ortak Akıl Platformu'nun, şehrin turizm gibi, sulama gibi, Pertek köprüsü gibi, ikinci Sanayi sitesi gibi, değişik iş kollarında faaliyet gösteren esnaflarımıza meslek siteleri gibi, şehir merkezinin harabeye dönme ve ayağa kalması noktasında ufuk ve bir ışık görünmemesi gibi, Zübeyde hanım caddesi üzerindeki ağaçların kesilip yerine Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binasının yapılması gibi bir gündemle değil de sıradan bir cami dernek başkanının halledeceği bir gündemle toplanması, bizleri gelecek adına üzdü ve kaygılandırdı.
Bir şehrin siyasetçi ve yöneticilerinin katıldığı bir toplantı, elbette önemli problemlerin tartışılacağı ve sonuç çıkan bir toplantı olmalıydı. En azından bizim ve şehrin beklentisi bu yöndeydi.
Toplantıya katılan milletvekilleri ve il yöneticileri de bu tablo karşısında üzülmüş ve “keşke daha ufuk açısı fikir, öneri ve talepler gelseydi” demişlerdir toplantı sonunda.
MÜSİAD'ın iyi niyetlerle yola çıkarak hayata geçirmeye çalıştığı Ortak Akıl ve İstişare toplantılarının ciddi bir sekretarya, yönetici ve süreç yönetimi gibi ciddi bir açmazı ve zafiyeti var gibi.
Öncelikle toplantıya ETSO, Ticaret Borsası, OSB yetkilileri ve sektör temsilcilerinin çağrılmayıp, bunu sırf siyasiler ve MÜSİAD üyeleriyle yaparsanız, bu MÜSİAD'ın kendi istişare toplantısı olur sadece. Zira ortak aklın oluşacağı ve hayata geçirileceği tüm unsurlar bir arada değildir ve hatta haberleri dahi yoktur.
Bu tür şehirle ilgili toplantı ve programlar yapılırken, bunda başrol oynayan STK'nın kendi varlığıyla birlikte tüm paydaşları içine katarak yapmalı ve gereksiz öne çıkma gayretlerinden uzak durmalıdır. Çünkü bu toplantının öznesi Elazığ ve Elazığlıdır.