ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YANGIN UYARISI

Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Elazığ'da hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve otluk alanların fazla olmasından kaynaklı son zamanlarda çı

TAKİP ET
Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Elazığ'da hava sıcaklığının mevsim normdigereri üzerinde seyretmesi ve otluk alanların fazla olmasından kaynaklı son zamanlarda çıkan yangınlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Polat, havaların ısınması ile birlikte yoğun bir şekilde yangınlarla mücadele etmeye çalıştıklarını belirterek, 'Bu sene ilkbaharında yağışlı geçmesinden dolayı çok yoğun bir şekilde otlanma ve bu otlanmanın sonucunda kırsal alan meralarda, hem orman alanlarında yoğun bir yangın dönemi geçiriyoruz. Bu güne kadar büyük bir orman yangını yaşamadık. Kırsal da vatandaşın bağında bahçesinde yoğun bir yangın dönemi geçirdik. Bu yangınlarda da yoğun bir şekilde, vatandaşlarımızla, ekiplerimizle mücadele ediyoruz. Hatta bu yangınla mücadelemizde Hazar Baba'da yangında bir arkadaşımızı şehit verdik. Buradan tekrar kendisine Allah'tan rahmet diliyorum' dedi.

'YANGINLARIN YÜZDE 94'Ü İHMALDEN KAYNAKLI' 
 

Çıkan yangınlar hakkında bilgiler aktaran Ziya Polat, 'Bu yangınların bilindiği üzere büyük bir çoğunluğu, yaklaşık yüzde 94'ü insan odaklı çıkan yangınlar. Bu yangınlar insanlarımızın dikkatsizliği ve tedbirsizliğinden çıkan yangınlar. Bu yangınlarla mücadele etmenin yolu da insanlarımızın bilinçlendirilmesi ve bu konuda duyarlılığın artmasıyla olacaktır. Ağustos ayının başındayız. Yaklaşık yangın sezonunda bir bir buçuk aylık bir süremiz kaldı. Bu dönemi de sorunsuz ve sıkıntısız atlatırsak çok zor şartlarda oluşturduğumuz meydana getirdiğimiz, geleceğimiz, ciğerlerimiz olan ormanlarımızı ve vatandaşlarımızın gelir kapısı olan bahçelerini, bağını da hep birlikte kurtarmış olacağız.Geçen Cuma günü Elazığ'ımız merkezde ve civar beldelerinde 15'e yakın yangın çıktı. Biz tabi bu yangınlarda daha çok belediye alanın dışındaki yerlerde çalıştık. Bu yangınlarda çok şükür hepimizin ortak sevinci can kaybının olmaması oldu. Bu can kayıplarını azaltmak, mal kayıplarını azaltmak dediğimiz gibi hep birlikte güç birliği kuvvet birliği yaparak görevlilere de yardımcı olmak. Orada tabi duygusal anda belki tepkiler oluşuyor. Bu tepkiler kimseye bir fayda getirmiyor. En azından oraya gelen kurumların ekiplerine, ekiplerimize yol göstermek, fiili destek vermek işleri daha kolaylaştıracaktır. Yangın konusunda duyarlı olmalıyız. Attığımız cam şişe olsun, sigara izmaritleri olsun veya bıraktığımız mangal külünün söndüğüne dikkat edelim. Sizin bıraktığınız ufacık bir kıvılcım bir çok insanın felaketi, bir çok canlının felaketi ve bir çok bitki örtüsünün yok olmasına sebep olabilir. Bu anlamda bir vicdani sorumlulukta var. Hepimizin gittiğimiz yerlerde mutlak sürece dikkatli olması gerekli malumunuz yaz sıcakları var. İnsanlarımız ormanın yoğun olduğu yerlerde bu sıcaklarda serinlemek amaçlı piknik yapıyorlar. Bunlarda insanların doğal hakkıdır. Bunu kullanırken korumayı da unutmamız gerekir. Kullanma koruma dengesini iyi denk getirelim. Bunun felaketine sebep olmamak için mutlak suretle dikkatli olalım. En ufak bir duman gördüğümüzde de bizim orman 177 veya 110 belediye hangi telefonu çevirebilirsek anında çevirip ilgili kurumlara bilgi vermek gerekiyor. Oraya gelen ekiplerimize de orada oturan vatandaşlarımızın yardımcı olması müdahaleyi daha da hızlı kılacaktır' diye konuştu.

'EKOSİSTEME SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR'
 

Hayata devam ettirmenin yolunun doğayı korumaktan geçtiğini ifade eden Polat, şunları kaydetti: 'Bu güne Elazığ'ımızdan basınımızdan, gerekli ve ilgili kurumlarımızdan, vatandaşlarımızdan gereken desteği gördük. Bundan sonrada hep birlikte geleceğimiz olan ormanlarımızı, gelir kaynaklarımızı, doğadaki bütün bitki örtüsünü ve canlıları koruruz. Biliyoruz ki hayatın devamı biyoçeşitliliğin diğer canlıların yaşamlarının devamına bağlıdır. Eğer biz hayatımızı devam ettirmek istiyorsak bu doğayı ve canlılarımızı korumamız gerekmektedir. Bu bir ekosistemdir. Ekosistemin en önemli canlıları şüphesiz insanlardır ama diğer canlılar olmadan da insanların bu hayatlarını sürdürmeleri mümkün değildir. Bu bağlamda bizlerin ekosistemin tüm canlılarına, bitki örtüsüne sahip çıkması gerekiyor. Bu bir insanlık görevidir. Hep birlikte sahip çıkacağız. Bugüne kadar yangında hasar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.'dedi.

Bakmadan Geçme