ORC'nin Çayocağı Anketi

Hafta sonu ORC tarafından 'ELAZIĞ İLİ SİYASİ EĞİLİMLER ARAŞTIRMASI' yayınlandı.

TAKİP ET

Anketlerde Elazığ halkına hem son siyasi tercihleri hem de milletvekili başarı performansları sorulmuş.

Verilen bilgiye göre; araştırma 10-17 Temmuz tarihlerinde Elazığ iline bağlı tüm ilçelerde toplam ve 1420 katılımcı ile gerçekleştirilmiş.

Elazığlı hemşehrilerimize; “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsin sorusu sorulmuş ve şu cevaplar alınmış;

Ak Parti:%38,6

CHP: %22,9

MHP: %16,3

DEM: %8,7

YRP: %5,4

İYİ: %2,1

DİĞER: %6,0

Bu rakamları görünce 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde Elazığ sonuçlarına baktık.

14 Mayıs seçimlerinde; Ak Parti % 40.25, CHP %20.61, MHP %11.48, Yasemin Açık %9.63, DEM %4.03, YRP ise %3.70 oy almış.

ORC anketine göre 14 Mayıs seçimlerine göre Ak Parti'de 2 puan düşüş, CHP'de 2 puan düşüş, MHP'de 5 puan artış, DEM'de 1 puan artış YRP'de 2 puan düşüş var.

ORC, bu anketle yetinmemiş, 28. Dönem Milletvekillerinin Beğeni Düzeyini de ölçmüş.

Buna göre;

Semih Işıkver: %19,8

M.Rıdvan Nazırlı: %17,3

Gürsel Erol: %14,1

Erol Keleş: %12,9

Ejder Açıkkapı: %11,5 oy oranlarıyla sıralanmış.

ORC bu anketi gerçekten yapmış mı, yapmışsa nerede yapmış, anketörler sahaya çıkmak yerine belirli siyasi görüşlü insanların olduğu hangi çay ocaklarında konaklamış, ya da duygusal bir ilişkinin aldatıcı dümenine mi gelmiş bilinmez ama bu sonuçlar şehirde epey dalga konusu olmuş durumda.

Ak Parti'nin 14 Mayıs 2023 seçimlerindeki oy oranlarından oldukça uzakta olduğu buna karşın CHP'nin istikrarlı bir büyüme içinde olduğu gerçeği bir tarafta ORC'nin anketi bir tarafta.

MHP'nin yükseldiğini ve yeniden yüzde 10 bandına yaklaştığını sahadan da görmek mümkün ama YRP'nin de yükselmesine rağmen ORC epey düşürmüş.

ORC'nin milletvekillerin beğeni anketi de çok tartışmalı.

MHP milletvekili Semih Işıkver'in birinci sırada olmasını anlamak mümkün. Zira şehirde hemen her konuda önce ve öncü olan, gakkoş ruhunu çok iyi bilip buradan gönüller fetheden paylaşımlar yapan, krom işçileri sorununda önde olan, Et balık Kurumunun şehirde bir mağaza açma konusunda ısrarcı olan ve tüm bu özellikleriyle önde duran bir vekil.

Ancak şehre kendi çaba ve gayretiyle gelen, onunla anılan hiçbir hizmeti bulunmayan Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın ankette ikinci çıkması şehirde acı bir tebessümle karşılanmakla birlikte ORC'nin tüm karizmasının çizilmesine sebep olan bir sonuç olmuş.

Şehrin adını her platformda duyuran, yapıcı bir muhalefet örneği göstererek şehrin sorunlarını çözme noktasında inisiyatif üstlenen, muhalefette olmasına rağmen şehre üç önemli okul kazandıran Gürsel Erol'un üçüncü, şehirde özellikle sağlık, çevre ve tarımsal sulama konusunda yoğun bir gayret gösterip çözülmesini sağlayan Prof. Dr. Erol Keleş'in ankette dördüncü olması anketin sağlık derecesi ve objektifliğini epey sorgulatacak cinsten.

Bakmadan Geçme