Opr. Dr. Yıldız 'Baş Dönmesi Denge Kaybına Sebep Olabilir'

Opr. Dr. Mücahit Yıldız Vertigo hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. İşte detaylar…

Mücahit Yıldız,” Aslında kendisi bir semptom olan vertigo, etrafın veya kendinizin hareket ettiğini düşündüren, baş dönmesi, mide bulantısı gibi rahatsızlıkların da eşlik edebildiği dönme hissidir. Baş dönmesi ve denge kaybına neden olan vertigonun şiddetine göre, mide bulantısı, terleme ve kusmada yaşanabilir. Vertigoya, labirentim migren, iç kulak, beyin veya duyusal sinirlerde yaşanan bir sorun neden olur” dedi.

VERTİGO BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yıldız,” Vertigoda ortaya çıkan baş dönmesi ile kendinin veya etrafındaki alanın döndüğü hissi, denge kaybı, mide bulantısı, yüzün bir anda sararması, terleme ve gözlerin kontrolsüz hareketleri nedeni ile odaklanamama görülür. Bunlarla birlikte vertigo da karşılaşılan belirtiler genel olarak şunlardır:

Baş dönmesi ve denge kaybı

Cildin solgunlaşıp, sararır

Mide bulantısı ve kusma

Terleme

Kulakta basınç ve çınlama

Gözlerin kontrolsüz şekilde hareket etmesi ve odaklanamaması

İşitme kaybı

Nadiren bilinç kaybı

Baş ağrısı

VERTİOİ TANISI NASIL KONUR?

Vertigo tanısında hastanın hikayesi veya fiziksel muayenesi çok önemlidir. Tam bir kulak burun boğaz ve nörolojik muayenesi ve denge muayenesi yapılır. Bu muayeneler sonrası kafamızda bir fikir belirir. İlk aşamada santral (nörolojik hastalıklar kaynaklı) mi yoksa periferik mi (Kulak kaynaklı) olduğu tespit edilmeye çalışılır. Bu sırada yaptığımız denge testleri bizim için yol göstericidir.

VERTİGO NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vertigo tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tedavi seçenekleri, semptomların şiddeti, altta yatan nedenler ve hastanın tıbbi geçmişine göre değişebilir. İlaçlar, fizik tedavi, cerrahi müdahaleler ve yaşam tarzı değişiklikleri, vertigo tedavisinde kullanılan yaygın yöntemlerdir.

VERTİGO SEMPTOMLARI HAFİFLETİLEBİLİR Mİ?

Vertigosu olan kişiler günlük yaşamlarında uygulayacakları bazı tedbirler ile vertigo semptomlarının ortaya çıkmasını önleyebilir ve/veya semptomları hafifletebilirler. Bunlar:

Günlük yaşantıda başı hızlı hareket ettirmekten kaçınmak

Gece kalkarsanız ışıkları açmak

2 veya daha fazla yastık ile başı yükselterek uyumaya çalışmak

Yataktan kalkarken yavaş bir şekilde kalkmak

Baş dönmesi anında hemen oturmak

Dönme hissi oluştuğunda sessiz ve karanlık bir odada uzanmak gerekir” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme