Ne Kadar Hazırız?
Vaka sayılarının azalması ile 1 haziranda başlayacak kontrollü normalleşme ile hafta sonu yasaklarının kaldırılması ile turizm bölgelerinde önemli bir yoğunluk yaşanması bekleniyor. Oluşacak bu talep ve yoğunluğa, Elazığ'ın ne kadar hazır olduğu merak konusu oldu.
Son kabine toplantısında alınan karar gereği 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren kademeli normalleşme dönemine geçilecek.
Halkımızın uzun süre evde kalması ve mevsim gereği açık hava ve özellikle turizm ve tatil sezonunun da açılmasıyla ülke genelinde önemli bir hareketlik yaşanması öngörülüyor.
TABİATA KAÇIŞ
Vatandaşların uzun süreden beri koronavirüs önlemleri kapsamında kısıtlı bir yaşam sürerek dışarı çıkamaması birçok sosyal ve psikolojik problemlerin yaşanmasına sebep oldu.
Bir yıldan beri kapalı bir hayat süren ve bundan bunalan insanlar sabırsızlıkla 1 Haziranı tarihini bekliyor.
Bu tarihle birlikte özellikle vatandaşlar, hafta sonu çevre iller ile kendi illerinde bulunan tarihi ve turistik yerleri ziyaret edecekler.
ELAZIĞ HAZIR MI?
Yeni kontrollü dönemle birlikte başlayacak turizm hareketliliğinde şehrimiz nasıl bir sınav vereceği merak konusu oldu.
Elazığ Belediye başkanı Şahin Şerifoğulları'nın Harput'ta başlattığı hizmet atağında birçok önemli proje hayata geçti. Cam teras, müze çalışmaları, tarihi mekanların restorasyon faaliyetleri, Harput evleri restorasyon ve belediye konukevi, Balakgazi park alanı çevre düzenlemesi ve mevcut piknik alanlarının yeniden düzenlenmesi çalışmalarıyla sezona hazır olan Harput'ta açılacak müze ve sosyal tesislerle turizme katkı vermesi amaçlanıyor.
KANYONLARIN ADI VAR
İlimiz ekonomisine önemli katkı sunacak Elazığ'ın önemi bir turizm merkezi olmaya aday olan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının keşfedilmesi ve ulusal medya aracılığı ile tanıtımının yapılması dışında herhangi bir yatırım yapılmamış olması büyük bir eksiklik olarak yorumlanıyor.
Geçtiğimiz günlerde basın kuruluşlarına yaptığı açıklamada kanyonların bulunduğu alanda sosyal tesislerin inşa edilmesi ve tekne sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ; “Yatırım noktasında eksikliklerimiz var. Orada Saklıkapı Kanyonu ile Karaleylek Kanyonu arasında iskeleler yapıldı. Ama oraya mutlaka teknelerin konuşlanması gerekiyor. Sadece valimizin almış olduğu tekne var. Sadece bir tekne yetmeyecek. Oraya sosyal tesislerin, sosyal donatıların yapılması gerekiyor. İlk etapta insanlar geldikleri zaman ihtiyaçlarını karşılayacakları alanların oluşturulması gerekiyor.” diyerek eksiklikleri dile getirmişti.
HAZAR GÖLÜ İLGİ BEKLİYOR
İlimizin turizm alanında en önemli potansiyellerinden biri de Hazar Gölü ve Sivrice ilçemizin de yeni sezona ne kadar hazır olup olmadığı tartışmalara sebep oldu.
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çağlar, “Yetkililere avcumuzun içindeki bu hazinenin değerini hatırlatmak istiyoruz” ifadeleriyle konunun önemine dikkat çekti.
Sivrice' de bulunan Hazar gölünde, 1991 yılında tescillenerek 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan bir su altı şehri ve bir kültür hazinesi yattığını ifade eden Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çağlar şunları söyledi:“Yapılan araştırmalarda, suyun altında 2,5 km² alana yayılan bu eski yerleşim, yaklaşık dört bin yıla uzanan tarihi ile müthiş bir zenginliğe sahiptir. Gölün suyu 1800'lü yılların başına kadar fazla yükselmemiş, 1830'lu yıllara gelindiğinde sular olağanüstü bir şekilde hızla yükselerek adayı suların kaplamasından sonra evlerle birlikte kilise de göl ortasında kalmış ve sonra da harabe hale gelerek yıkılmıştır. Bu kutsal kilisenin üzerinde bulunduğu adada 50-60 haneli Gölcük köyünün var olduğu ve suların yükselmesinden sonra kıyıya taşındığı belgelerde yer almaktadır. Hazar gölünün kıyısında bulunan Elazığ'ın en yüksek dağı olan 2347 metre yükseklikteki Hazarbaba dağının 1850m rakımında, muhteşem Hazar gölü manzaralı “Hazarbaba Kayak Merkezi” yer almaktadır. Burada kayak severler için kayak sporuna hizmet veren tesisler bulunmaktadır. Ayrıca, yamaç paraşütü, trekking ve Hazar gölünde yapılan su sporları açısından Sivrice önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.”dedi.
Dünyaya tanıtılması için önemli bir fırsat olduğunu düşündüğümüz bu tarihi ve kültürel zenginliği veya bir başka ifade ile elimizdeki bu serveti yıllardır niye değerlendiremediğimizi hep sorup durduklarını ifade eden Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çağlar, hazar gölünün turizme kazandırılması amacıyla şu önerilerde bulundu:“ Bu hazinenin gün yüzüne çıkarılması ve dünyaya tanıtılması için çok konuşuldu, ancak kayda değer bir şey yapılmadı. Bir başka ifade ile biz söyledik, biz dinledik. Oysa 4 bin yıllık bir geçmişi olan bu tarihi ve doğal zenginlik keşfedilmeyi bekliyor. Selçuklu, Bizans ve Osmanlı döneminden kalma izleri taşıyan ve birçok efsane ve hikâyeyi içinde barındıran buradaki gizemin bir an önce ortaya çıkarılmasını ve bugüne kadar göz ardı edilen bu tarihi varlığın dünyaya tanıtılmasını arzu ediyoruz. Batık şehir tarihsel öneminin yanı sıra dalış turizmi açısından da büyük bir önem taşımaktadır. Dünyada dalış turizmine yönelik bu tür yerlerin çok az sayıda olduğu dikkate alınırsa, bu tarihi hazinenin özelliği ve değeri daha da büyümektedir. Bu nedenle dünya dalış tutkunlarını burada buluşturabilir, su ve dağ sporları potansiyelini çok iyi değerlendirebiliriz.”dedi.
“ESKİ DÖNEM PROJESİ” İHMALİNE Mİ UĞRUYOR?
İlimizde geçtiğimiz yıllarda hem Sivrice başta olmak üzere Harput, Kanyonlar, Palu, Keban, Karakoçan ilçelerindeki turizm potansiyellerini ortaya çıkartıp üzerilerine tesis ve cazibe merkezleri oluşturacak yatırımların yapılması hızının deprem ve pandemi ile durduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu yatırımların “eski dönem projesi” kotasına takılma endişesini dile getiriyorlar.
BU YIL ISKALANMAMALI
İnsanların bir yıldan beri özlemle beklediği tarihi ve turistik yerlere ziyaret ve seyahat etme arzusunun bir yansıması olarak oluşacak hareketlilikten ilimizin en yüksek payı alması için turizm beldelerinin kısa süre içerisinde sezona ve misafirlerin taleplerini karşılayacak seviyeye getirilmesi için valilik düzeyinde, sektörü ilgilendiren tüm resmi kurum ve temsilcilerinin katılımıyla toplantılar yapılması ve hummalı bir çalışma örneği sergilenerek bu sezonun kazanılması gerekiyor.
İŞKUR DEVREYE KONABİLİR
Turizm sezonunda özellikle günlük bakım ve temizliğe ihtiyaç duyulan Hazar Gölü, Sivrice ilçesi ve Kanyonlar bölgesindeki hizmetlerin yürütülebilmesi için İŞKUR üzerinden eleman alınarak bu sezonun en verimli bir şekilde değerlendirilebileceğini ifade eden vatandaşlar, ilimizde kurulacak Turizm İzleme komitesinin 15 günde bir toplanarak durum değerlendirmesi yapıp yeni hedefler koyması gerektiğini dile getiriyorlar.