Müzesiz, Müze Kutlaması
İlimizde ne zaman açık olduğuna dair tarih kitaplarına başvurduğumuz, kendimizi bildik bileli kapalı ve tadilatta olan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü programı düzenlenmemiş.
Ve ilginçtir bu programa vali yardımcımız ve çok sayıda bürokratımız da katılmış.
Müze Müdürümüz Ziya Kılınç, ülkemizde müzecilik tarihinden söz edip ansiklopedik bilgiler verdikten sonra, “2018 yılında bakanlığımızın başlattığı bir proje çerçevesinde eserlerimizin resimlerini üç boyutlu çekilerek sanal ortama aktarma projesi başlattık. Günümüze kadar 17 bin 752 tane eserin resimleri çekildi. Dünyanın herhangi bir yerinden bir vatandaş Elazığ Müzesi Müdürlüğü'ndeki eserleri görmek istediği zaman internete yazarak eserin özeliklerini, hangi döneme ait olduğunu ve fiyatını öğrenebiliyor” demiş.
İşte bu. İşin özeti de öznesi de nesnesi de bu. “Ne ikide bir müzemiz niye hep kapalı diyorsunuz, müze neden üniversite kampüsü içinde diyorsunuz. Müzeyi ve içindekileri mi görmek istiyorsunuz? Girin sitemize ve görün objelerin ve eserlerin üç boyutlu resimlerini ve rahatlayın” şeklinde özetlenebilecek bir mantık ve mantaliteyle belki artık müzelere de çok gerek kalmadığı ve teknolojinin imkanlarının kullanıldığı denmek isteniyor.
Bu da bir bakış açısıdır ve güzel bir çalışma belki ama dünyanın en çok ziyaret edilen mekânlarının müzeler olduğu gerçeğini de birilerinin hatırlatmasında fayda var.
Önerimiz şudur ki, bir türlü tadilatı bitmeyen müze yerine Harput'ta yeni bir müze yapalım ve tarihi eserleri, bizzat tarihi mekânda meraklılarına sunalım. Kapalı Müzeyi, (bu kelimeyi hem üstü kapalı hem de kapıları kapalı anlamında kullandık) açık hava müzesi Harput'ta inşa edelim ve görelim ziyaretçi sayısındaki patlamayı.